Δημοκρατία της Μπαράνια και Μπάια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημοκρατία της Μπαράνια και Μπάια
19211921
ΠρωτεύουσαΠετς

Η Δημοκρατία της Μπαράνια και Μπάια ή Σερβοουγγρική Δημοκρατία της Μπαράνια και Μπάια (σερβικά : Српско-мађарска република Барања-Баја ή Барањско-Бајска Република ουγγρικά : Baranya-Bajai Szerb-Magyar Köztársaság) ήταν μια βραχύβια κατάσταση που διακηρύχθηκε στην πόλη Πεκς στις 14 Αυγούστου 1921. Η επικράτειά της περιελάμβανε τα βόρεια τμήματα των γεωγραφικών περιοχών της Μπαράνια και Μπάτσκα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την στρατιωτική ήττα της Αυστροουγγαρίας τον Οκτώβριο το 1918 τα εδάφη της Μπαράνια και της Μπάτσκα πέρασαν υπό τον έλεγχο του στρατού του Βασιλείου της Σερβίας που στις 25 Νοεμβρίου 1918 κήρυξε την προσάρτηση των εδαφών στο Βασίλειο της Σερβίας και αποτέλεσαν την αυτόνομη περιοχή που ονομάστηκε Βανάτο, Μπάτσκα και Μπαράνια. Την 1 Δεκεμβρίου 1918 η περιοχή ως τμήμα του Βασιλείου της Σερβίας έγινε μέρος του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων.

Το καλοκαίρι του 1919 πολλοί κομμουνιστές αντιφρονούντες της Ουγγαρίας φεύγουν από τη "λευκή τρομοκρατία" του ναυάρχου Μίκλος Χόρθι και μεταναστεύουν στην Μπαράνια όπου ο δήμαρχος του Πετς Μπέλα Λίντερ τους παρείχε στέγαση.

Η Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων απένειμε τα βόρεια τμήματα της Μπαράνια και της Μπάτσκα στην Ουγγαρία. Η απόφαση προκάλεσε γενική απεργία και μαζικές διαδηλώσεις στο Πεκς οι διαδηλώσεις κορυφώθηκαν με την Εθνοσυνέλευση στις 14 Αύγουστο 1921 όπου μπροστά σε 30.000 ανθρώπους ο Πέτερ Ντόμπροβιτς πρότεινε τη σύσταση μιας ανεξάρτητης δημοκρατίας που θα την αποτελούν οι βόρειες περιοχές της Μπάτσκα και Μπαράνια που είχαν δοθεί στην Ουγγαρία. Ο Ντόμπροβιτς έγινε πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της νέας δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση της νέας δημοκρατίας ωστόσο δεν κατάφερε να κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση της ανεξαρτησίας της, και μετά την αποχώρηση του Γιουγκοσλαβικού στρατού οι Ουγγρικές δυνάμεις εισήλθαν στο Πεκς καταλύοντας την βραχύβια Δημοκρατία.

Η διάρκεια της Δημοκρατίας ήταν μικρής διάρκειας από τις 14 έως τις 21 Αυγούστου 1921.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Δημοκρατίας αποτελείτο από τους Ούγγρους , και σε αυτό υπήρχαν Σέρβοι, Κροάτες, Γερμανοί, Εβραίοι και άλλοι[1][2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Homepage - www.talmamedia.com Αρχειοθετήθηκε 2008-03-29 στο Wayback Machine., Приступљено 25. 4. 2013.
  2. Homepage - www.talmamedia.com Αρχειοθετήθηκε 2012-12-16 at Archive.is, Приступљено 25. 4. 2013.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Димитрије Боаров, Политичка историја Војводине, Нови Сад, 2001.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]