Δημήτριος Μπούσδρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημήτριος Μπούσδρας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1872
Θάνατος1958
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός

Ο δικηγόρος και πολιτικός Δημήτριος Μπούσδρας (1872-1958) υπήρξε ηγετική μορφή του αγροτικού κινήματος στις αρχές του 20ου αιώνα στη Θεσσαλία.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1872 στο Προάστιο (Παραπράσταινα) Καρδίτσας και αφού σπούδασε νομικά άρχισε να ασκεί τη δικηγορία στην Καρδίτσα. Τον Μάιο του 1909 ιδρύθηκε στην πόλη ο Πεδινός Γεωργικός Σύνδεσμος με πρόεδρο τον Μπούσδρα και το Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς έγιναν κινητοποιήσεις στην Καρδίτσα με ομιλητή τον ίδιο. Στη συνέχεια εργάστηκε για την οργάνωση του αγροτικού κινήματος και στους γειτονικούς νομούς και υπήρξε πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής των αγροτών που συγκροτήθηκε το Φεβρουάριο του 1910. Μετά τα γεγονότα στο Κιλελέρ ο Μπούσδρας παραπέμφθηκε μαζί με άλλα 71 άτομα σε δίκη στο Κακουργοδικείο Χαλκίδας αλλά αθωώθηκε.

Στις εκλογές του Αυγούστου του 1910 εκλέχτηκε βουλευτής για πρώτη φορά. Τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, ανέπτυξε μαζί με τον βουλευτή Βόλου Ν. Γεωργιάδη, το ζήτημα της απαλλοτρίωσης, αποκαλύπτοντας πως τσιφλικάδες ζητούσαν να πάρουν την τουρκική υπηκοότητα για να προστατεύσουν τις ιδιοκτησίες τους. Το 1916 προσχώρησε στο Κίνημα της Εθνικής Άμυνας.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ε/Ιστορικά, Κιλελέρ- 1 Μαρτίου 2001, ένθετο εφημερίδας Ελευθεροτυπία.