Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας (Ελλάδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Δελτίο Ταυτότητας (συχνά αναφερόμενο καταχρηστικά ως αστυνομική ταυτότητα ή δελτίο αστυνομικής ταυτότητας) είναι επίσημο έγγραφο του Ελληνικού Κράτους.

Πρόκειται για έγγραφο υποχρεωτικό για όλους του πολίτες του Κράτους άνω των 12 ετών, που εκδίδεται από την Ελληνική Αστυνομία. Οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να το φέρουν πάντοτε μαζί τους και να το επιδεικνύουν όταν ζητείται από τις Αστυνομικές Αρχές, διαφορετικά είναι πιθανή η μεταφορά τους στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων. Το Ελληνικό διαβατήριο θεωρείται έγγραφο ταυτοποίησης ισοδύναμο με την αστυνομική ταυτότητα.

Καθώς η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος της Συμφωνίας Σένγκεν, το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας αποτελεί έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο μεταξύ των χωρών της Συμφωνίας. Το ονοματεπώνυμο αναγράφεται και με λατινικούς χαρακτήρες από το 2000, ενώ τα παλιά δελτία ταυτότητας είναι ισοδύναμα με τα νέα και οι χώρες-μέλη του Συμφώνου Σένγκεν είναι υποχρεωμένες να τα αναγνωρίζουν ως έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα. Εξάλλου, το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση προσώπου των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες (τοπικές/περιφερειακές, εθνικές/βουλευτικές και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Tα δελτία ταυτότητας έχουν πλέον 10ετή ισχύ.[1] Σε περίπτωση ανανέωσης του διαβατηρίου απαιτείται η προσκόμιση δελτίου ταυτότητας που εκδόθηκε την τελευταία δεκαετία πριν την υποβολή της αίτησης, ειδάλλως η ανανέωση του διαβατηρίου είναι αδύνατη.

Αστυνομική ταυτότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλές φορές χρησιμοποιείται ο τίτλος αστυνομική ταυτότητα σε χώρους όπου μπορεί να υπάρξει παρανόηση για το ποια ταυτότητα αναφερόμαστε. Για παράδειγμα αν σε έναν φοιτητή, στη σχολή του, ζητήσουν την ταυτότητα το αυτονόητο είναι ότι του ζητάνε τη φοιτητική ταυτότητα. Για να διευκρινιστεί η περίπτωση που ζητείται το Δελτίο Ταυτότητας συνηθίζει ο κόσμος να αναφέρεται στην "αστυνομική" ταυτότητα. Την κακή χρήση της λέξης επιτείνει και το γεγονός ότι συχνά σε έντυπα ζητείται το ΑΔΤ δηλαδή ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας, το οποίο όμως παρεξηγείται ότι αναφέρεται στο Αστυνομικό Δελτίο Ταυτότητας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι το 1925, το ελληνικό κράτος δεν εξέδιδε κανενός είδους έγγραφο ταυτοποίησης, πέραν του διαβατηρίου. Το πρώτο δελτίο ταυτότητας εκδόθηκε επί Υπουργίας Εσωτερικών Γεωργίου Κονδύλη με τον νόμο 3275/1925. Κάθε αλλοδαπός που θα παρέμενε στη χώρα για διάστημα μεγαλύτερο των είκοσι ημερών ήταν υποχρεωμένος να εκδώσει από την οικεία αστυνομική αρχή, δελτίο ταυτότητας. Αργότερα, με τον ν.4310/1929 περιορίστηκε για τους αλλοδαπούς που επιθυμούσαν να διαμείνουν μόνιμα στη χώρα, σαν άδεια παραμονής, και ήταν στη διακριτική ευχέρεια του Υπουργείου Εσωτερικών αν θα την εκδώσει.

Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου επέκτεινε το μέτρο για τους κατοίκους των λεγόμενων Επιτηρουμένων Ζωνών.

Το πρώτο βήμα για την καθολική εφαρμογή του μέτρου σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της κατοχής. Στις 26 Ιουνίου 1941 αποστέλλεται διαταγή για τον εφοδιασμό όλων των κατοίκων της Κρήτης μέχρι τη 10η Ιουλίου με δελτία ταυτότητας. Μέχρι το 1943 το μέτρο είχε επεκταθεί σε όλη την κατεχόμενη Ελλάδα. Τα στοιχεία ποικίλλαν από περιοχή, πχ στην Κρήτη μέχρι το 1944 δεν περιελάμβανε φωτογραφία. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα στοιχεία ήταν: Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατρός ή Συζύγου, Όνομα μητρός, Γένος (για έγγαμες γυναίκες), Αριθμός μητρώου, Επάγγελμα, Τόπος κατοικίας, οδός, Δημότης, Ιθαγένεια, Θρήσκευμα, Αρχή εκδόσεως και ημερομηνία. Οι μη κάτοχοι δελτίων ταυτότητας απαγορευόταν να έχουν οποιαδήποτε συναλλαγή με το δημόσιο.

Μετά την απελευθέρωση, στις 12 Ιανουαρίου δημοσιεύεται ο ν.87 που υποχρεώνει όλους τους κατοίκους επί της ελληνικής επικρατείας να προμηθευθούν δελτίο ταυτότητας.

Στις 6 Μαρτίου 1947 συνεστήθη ειδική επιτροπή υπό το Υπουργείο Δημοσίας Ασφαλείας για το είδος της ταυτότητας. Κατετέθη τον Οκτώβριο του ιδίου έτους αλλά δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό της Αστυνομίας αργότερα, το 1958. Εισηγήθηκε ενιαίο τύπο και αρίθμηση στην επικράτεια, με δακτυλικά αποτυπώματα και αύξοντες αριθμούς την προέλευση του κατόχου (1-1.000.000 Αθήνα λχ) Το μέτρο του δακτυλικού αποτυπώματος θεωρήθηκε μέτρο ανελεύθερο και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Εν τέλει, με υπουργική διάταξη στις 20 Ιουνίου 1959 εισήχθη το γαλάζιο δελτίο ταυτότητας, που με παραλλαγή του 2002 και του 2016, προβλέπεται προς το παρόν να ισχύει μέχρι και τις 3 Αυγούστου 2026, ενώ η έκδοσή του τερματίστηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023, ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας έκδοσης των ταυτοτήτων νέου τύπου.

Παλαιού τύπου ταυτότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εμπρόσθια όψη παλαιού δελτίου ταυτότητας.
Οπίσθια όψη παλαιού δελτίου ταυτότητας.

Στην μπροστινή όψη περιλαμβάνεται η υπογραφή του κατόχου, τυποποιημένη ασπρόμαυρη φωτογραφία, ομάδα και ρέζους αίματος (προαιρετικά[2]) και τα στοιχεία του δελτίου ταυτότητας (αριθμός, τόπος και ημερομηνία έκδοσης, αρχή έκδοσης). Στην οπίσθια όψη περιλαμβάνεται το επώνυμο, το όνομα και το όνομα των νόμιμων ανιόντων του κατόχου ταυτότητας με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες, καθώς και η ημερομηνία και ο τόπος γέννησης, το ύψος, ο δήμος στον οποίο είναι εγγεγραμμένος ο κάτοχος και η αρχή που εκδίδει την ταυτότητα.

Πριν το 2005, τα Δελτία Ταυτότητας ήταν υποχρεωτικά για πολίτες άνω των 14 ετών, ενώ περιλάμβαναν και άλλα πεδία που, από το 2002 και μετά, αφαιρέθηκαν για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων ή/και γιατί δεν είναι απαραίτητα για τον σκοπό της ταυτοποίησης του προσώπου:

  • επάγγελμα
  • θρήσκευμα
  • διεύθυνση κατοικίας
  • ονοματεπώνυμο συζύγου
  • σχήμα κεφαλής
  • δακτυλικό αποτύπωμα του δείκτη του δεξιού χεριού
  • χρώμα ματιών και μαλλιών

Αφαίρεση θρησκεύματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 8 Μαΐου 2000 σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχαήλ Σταθόπουλος ανακοίνωσε ότι η υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες ήταν αντίθετη με τον νόμο 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Είχε προηγηθεί η Ευρωπαϊκή οδηγία Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (95/46/ΕΚ) η οποία στην Ελλάδα πέρασε ως νομοθεσία με τον συγκεκριμένο νόμο (2472/1997), όπου ορίζεται σαφώς στο άρθρο 2 ότι το θρήσκευμα είναι προσωπικό δεδομένο. Η Εκκλησία της Ελλάδος αντιτάχθηκε αμέσως στην αφαίρεση του θρησκεύματος από τις αστυνομικές ταυτότητες. Σε σχετικό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 14 Ιουνίου, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είπε την περίφημη φράση «την Εκκλησία, όποιο χέρι θέλησε να την αγγίξει, αυτό ξεράθηκε». Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε στις 17 Ιουλίου ότι το θρήσκευμα θα αφαιρεθεί από τις νέες ταυτότητες. Στις 24 Σεπτεμβρίου 2000 η Εκκλησία ξεκίνησε συλλογή υπογραφών στις ενορίες της με αίτημα την διενέργεια δημοψηφίσματος. Η συλλογή υπογραφών ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2001, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 3 εκατομμύρια υπογραφές. Στις 29 Αυγούστου 2001 ο Αρχιεπίσκοπος παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο τις υπογραφές, αυτός όμως τις αρνήθηκε δηλώνοντας πως όλοι έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται με τους νόμους του Κράτους.[3]

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι απαγορεύεται η υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος στις Αστυνομικές Ταυτότητες[4], ενώ η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αντιτάχθηκε και στην προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος με την προσθήκη των γραμμάτων «ΧΟ» δίπλα στην υπογραφή του κατόχου.[5] Τη νομιμότητα της συλλογής υπογραφών αμφισβήτησε εξάλλου ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχαήλ Σταθόπουλος.[6]

Τεχνικά χαρακτηριστικά ταυτοτήτων παλαιού τύπου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα δελτία ταυτότητας παλαιού τύπου αποτελούνται από πολυστρωματικό χαρτί, διαστάσεων 11 x 6,5 εκ. Ως μέσο για την αποτροπή παραχάραξης, το χαρτί στο οποίο εκτυπώνεται η ταυτότητα φέρει υδατογράφημα, νήμα ασφαλείας και στοιχεία φωτοπολυμερισμού[7], αλλά δεν διαθέτει χαρακτηριστικά ασφαλείας (π.χ. μικρο-τσιπ, ολογράμματα) που υπάρχουν στα δελτία ταυτότητας νέου τύπου. Η Ελλάδα δεν συμμορφώνονταν για αρκετά χρόνια με τον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2019/1157, αλλά και με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και ήταν από τις τελευταίες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που άλλαξε τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας στα πρότυπα του Κανονισμού 2019/1157 (με τελευταίες να είναι η Βουλγαρία και η Πορτογαλία, οι οποίες ακόμη δεν έχουν υιοθετήσει δελτία ταυτότητας στα πρότυπα του Κανονισμού).

Οι παλαιού τύπου ταυτότητες είναι επίσης προβληματικές τόσο σε ισχύ όσο και σε χρήση, καθώς:

  1. γίνονται πολύ εύκολα στόχος από κυκλώματα παραχάραξης, που τις «κλωνοποιούν», ελλείψει προηγμένων συστημάτων ασφαλείας που να είναι ενσωματωμένα σε αυτές,
  2. καταστρέφονται και κόβονται πολύ εύκολα,
  3. έχουν πολύ πλαστικό και είναι επιβαρυντικές για το περιβάλλον, και
  4. δεν ταυτοποιούν επιτυχώς τον κάτοχό τους, ειδικά στις περιπτώσεις παλαιών δελτίων που έχουν λήξει και δεν έχουν ανανεωθεί από τον κάτοχό τους.

Πολλές δημόσιες αρχές και ιδιωτικοί φορείς στο εξωτερικό δεν αναγνωρίζουν καθόλου τις παλαιού τύπου Ελληνικές ταυτότητες, ενώ το αργότερο από τις 3 Αυγούστου 2026 και στο εξής δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ούτε στο εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας.

Tα παλαιά δελτία ταυτότητας έχουν πλέον 10ετή ισχύ από την ημερομηνία έκδοσής τους.[8] Σε περίπτωση ανανέωσης του διαβατηρίου απαιτείται η προσκόμιση δελτίου ταυτότητας που εκδόθηκε την τελευταία δεκαετία πριν την υποβολή της αίτησης, ειδάλλως η ανανέωση του διαβατηρίου είναι αδύνατη.

Ηλεκτρονική Ταυτότητα (eID)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπόδειγμα του νέου δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών σύμφωνα με το ΦΕΚ B' 824 - 17.02.2023[9]

Από το 2010, το Αστυνομικό προσωπικό, οι Ειδικοί Φρουροί και οι Συνοριοφύλακες έχουν ταυτότητες υψίστης ασφαλείας που πληρούν τα διεθνή πρότυπα ποιότητας.[10][11] Στο παρελθόν υπήρξαν ανεπίσημα σχέδια για τη μετάβαση σε νέο τύπο δελτίου ταυτότητας, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης του κατόχου, μια βιομετρική φωτογραφία και άλλα χαρακτηριστικά ασφαλείας, σε μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας.[12][13] Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού το 2015, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέτασε τη μετάβαση στα νέα δελτία ταυτοτήτων με σκοπό την εναρμόνιση τους στα διεθνή πρότυπα ασφαλείας και υπό τις πιέσεις των ΗΠΑ για επαναφορά του καθεστώτος βίζας για τους Έλληνες πολίτες.[14][15] Στις 11 Μαρτίου 2016, το Υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε επιτροπή για τη δημιουργία σχεδίου για τις νέες ταυτότητες.[16] Βάσει των εκθέσεων, η νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ το 2017, ακολουθούμενη από έναν ανοικτό διαγωνισμό. Στις 23 Ιουλίου 2017, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δήλωσε σε συνέντευξή του ότι είχε κατατεθεί τροπολογία στο ελληνικό κοινοβούλιο για να τροποποιήσει τη μορφή με υπουργική απόφαση.[17] Με το άρθρο 158 του Ν. 4483/2017, δόθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών τη δυνατότητα να προσθέσει δεδομένα του κατόχου που δεν είχαν καθοριστεί από το νόμο και να καθορίσει τις απαραίτητες λεπτομέρειες σχετικά με τις ταυτότητες.[18]

Στις 30 Απριλίου 2018 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση, η οποία καθορίζει τις διαδικασίες σχετικά με την έκδοση και το σχεδιασμό των νέων δελτίων ταυτοτήτων. Εκεί είχε αρχικά καθοριστεί μια διαδικασία για την αλλαγή των παλαιού τύπου δελτίων ταυτότητας εντός περιόδου 5 ετών με βάση το επώνυμο του κατόχου.[19] Η έκδοση αναμενόταν να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2018 αλλά καθυστέρησε λόγω αμφισβήτησης των τεχνικών χαρακτηριστικών από την τότε ηγεσία του Σώματος.[20]

Στις 17 Φεβρουαρίου 2023 και με τη δημοσίευση του νέου ΦΕΚ, έγιναν κάποιες μεταβολές στη διαδικασία έκδοσης και των χαρακτηριστικών της ταυτότητας, όπως η μείωση της ισχύος τους από τα 15 στα 10 έτη και η αφαίρεση του πεδίου ΑΜΚΑ, καθώς σχεδιάζεται η αντικατάσταση του με τον Προσωπικό Αριθμό. Επίσης, καταργήθηκε η πρόβλεψη για την υποχρεωτική αντικατάσταση των δελτίων ταυτότητας εντός πενταετίας, μιας και, βάσει του Κανονισμού 2019/1157, δελτία ταυτότητας που δεν διαθέτουν μηχανική ζώνη ανάγνωσης πρόκειται να λήξουν στις 3 Αυγούστου 2026, ενώ πλέον προβλέπεται ο πολίτης κατά την αίτηση ταυτότητας νέου τύπου να προσκομίζει φωτογραφία σε ψηφιακή μορφή είτε μέσω του myphoto.gov.gr είτε από κάποιο αποθηκευτικό μέσο (USB Stick).[21]

Η Πρόοδος του διαγωνισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 18 Απριλίου 2019 ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για τη δημιουργία ενός νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.) με σκοπό την έκδοση των νέων δελτίων ταυτότητας, αλλά και όλων των εγγράφων ασφαλείας.[22]

Με την αλλαγή της κυβέρνησης ο διαγωνισμός ακυρώθηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, θεωρώντας ότι τα χαρακτηριστικά των νέων ταυτοτήτων ήταν ανεπαρκή, αναφέροντας πως θα κηρυχθεί νέος διαγωνισμός.[23] Αργότερα ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε ότι οι νέες ταυτότητες θα βασίζονταν στο εσθονικό μοντέλο, όπου με αυτές θα μπορούσε ο πολίτης να εκπληρώνει τις συναλλαγές του με το Δημόσιο.[24]

Στις 21 Δεκεμβρίου 2019 και με την αποστολή προσκλήσεων ενδιαφέροντος σε ικανό αριθμό εξειδικευμένων φορέων, ξεκίνησε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας νέος διαγωνισμός για τη δημιουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.) για την εκτύπωση και προσωποποίηση εντύπων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του νέου δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας Ελλήνων Πολιτών, συνδεδεμένων με συναφείς υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.[25] Ωστόσο, η διαγωνιστική διαδικασία ματαιώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022 με αφορμή την επέκταση της ισχύος των διαβατηρίων στα 10 έτη, με την αιτιολογία πως έτσι μειώθηκε το κόστος του διαγωνισμού κατά 56.544.000,00 ευρώ.[26]

Στα μέσα Φεβρουαρίου 2023 και με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, προτάθηκε ως λύση-γέφυρα να προχωρήσει ο ματαιωθείς διαγωνισμός μόνο σε ό,τι αφορούσε στις ταυτότητες νέου τύπου μέχρι να προκυρηχθεί ο μεγάλος διαγωνισμός που θα αφορά στην ανανέωση όλων των εγγράφων ασφαλείας, ώστε η χώρα να μην τεθεί εκτός του καθεστώτος εξαίρεσης θεωρήσεως των ΗΠΑ (Visa Waiver Program).[27] Έτσι, η έκδοση των νέων ταυτοτήτων ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023.[28]

Τεχνικά χαρακτηριστικά των δελτίων ταυτότητας νέου τύπου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εμπρόσθια όψη του νέου δελτίου ταυτότητας
Οπίσθια όψη του νέου δελτίου ταυτότητας

Οι νέες ταυτότητες έχουν διαστάσεις 85,6 mm ± 0,75 mm επί 54,0 mm ± 0,75 mm και είναι κατασκευασμένες από πολυανθρακικό υλικό. Ακολουθούν τη μορφή ID1 και μοιάζουν με πιστωτική κάρτα, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα του ICAO και τις υποχρεώσεις της χώρας βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2019/1157.

Η μέθοδος εκτύπωσης που χρησιμοποιείται είναι η χάραξη με λέιζερ, η οποία εφαρμόζει όλες τις λεπτομέρειες, καθώς και την έγχρωμη φωτογραφία, στο εσωτερικό στρώμα της ταυτότητας, καθιστώντας αδύνατη κάθε απόπειρα πλαστογραφίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές ταυτότητες νέου τύπου είναι από τις λίγες στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που ενσωματώνουν έγχρωμη και όχι ασπρόμαυρη φωτογραφία.

Τα δελτία ταυτότητας νέου τύπου ενσωματώνουν σύγχρονα χαρακτηριστικά ασφαλείας για την ενίσχυση της ασφάλειας και την πρόληψη της παραχάραξης, όπως διαφανή συσκευή περιθλακτικής οπτικής μεταβλητής εικόνας (DOVID), μελάνι μετατόπισης χρώματος (OVI), αλλαγή εικόνας λέιζερ (CLI), ανάγλυφο αφής, μικροκείμενο και υπεριώδες αποτύπωμα. Περιλαμβάνουν επίσης μια Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης (MRZ) και χρησιμοποιούν ένα ανεπαφικό ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης.

Η αστυνομική ταυτότητα σε ψηφιακή μορφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Aπό τις 28/12/2021 ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα εισαγωγής της αστυνομικής ταυτότητας σε ψηφιακή μορφή (λεγόμενου και ως πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας) στην εφαρμογή αποθήκευσης πιστοποιητικών Gov.gr Wallet[29] .

Το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας περιέχει στοιχεία του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.

Συγκεκριμένα:

  • Ονοματεπώνυμο
  • Ημερομηνία γέννησης
  • Φωτογραφία.

Σε κάθε περίπτωση, το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για ελέγχους των πιστοποιητικών, σύμφωνα με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και δεν υποκαθιστά σε καμία άλλη περίπτωση την αστυνομική ταυτότητα ούτε αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο.[30] Λίγες μέρες αργότερα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς αποκάλυψε σε ραδιοφωνική εκπομπή την ανάπτυξη νέας εφαρμογής σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την οποία οι Έλληνες πολίτες θα μπορούσαν να έχουν την αστυνομική τους ταυτότητα σε ψηφιακή μορφή για κάθε νόμιμη χρήση από τα τέλη Α' Τριμήνου του 2022.[31] Η εφαρμογή έγινε τελικά διαθέσιμη στις 27 Ιουλίου 2022.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Χρόνος ισχύος δελτίων ταυτότητας Ελλήνων πολιτών». Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2015. 
  2. http://www.astynomia.gr/images/stories/DOCS3/photo15969_FEK%201440.pdf
  3. ethnos.gr[νεκρός σύνδεσμος]Σηκώνει το λάβαρο στον πόλεμο των ταυτοτήτων
  4. news.in.gr«Όχι» από ΣτΕ για ταυτότητες - Απαγορεύεται η υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος, έκρινε η Ολομέλειά του
  5. news.in.gr«Όχι» είπε η Αρχή Δεδομένων στην έμμεση αναγραφή του θρησκεύματος με τη μορφή ΧΟ στην υπογραφή
  6. news.in.grΆνευ κύρους και εκτός του πλαισίου της νομιμότητας η συλλογή υπογραφών, δηλώνει ο Μ. Σταθόπουλος
  7. «Council of the European Union - PRADO - GRC-BO-01004». www.consilium.europa.eu. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2019. 
  8. «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως-Τροποποίηση της υπ' αρ. 8200/0-297647/ 10.4.2018 κοινής υπουργικής απόφασης «Έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων πολιτών» (Β' 1476)» (PDF). Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Φεβρουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2024.  line feed character in |title= at position 66 (βοήθεια)
  9. «ΦΕΚ Β' 824 - 17.02.2023». Εθνικό Τυπογραφείο. 17 Φεβρουαρίου 2023. 
  10. Ελληνική Αστυνομία - Hellenic Police (2010-03-13), Νέες Ταυτότητες Αστυνομικού Προσωπικού, https://www.youtube.com/watch?v=jpkLp-xjiTM, ανακτήθηκε στις 2019-05-04 
  11. Newsroom (12 Απριλίου 2013). «Ταυτότητα Αστυνομικού Νέου Τύπου». www.dikaiologitika.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2019. 
  12. Βενιου, Τησ Ειρηνησ (30 Νοεμβρίου 2008). «Τι κρύβουν τα νέα βιομετρικά διαβατήρια». Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2019. 
  13. Team, ΤοΒΗΜΑ (14 Ιουνίου 2012). «Τον Σεπτέμβριο ξεκινάει η διάθεση των νέων δελτίων ταυτότητας». Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2019. 
  14. «Κοτζιάς: Τροποποίηση και αναβάθμιση των δελτίων ταυτότητας | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2019. 
  15. «Greece working to improve security of identity cards | Kathimerini». www.ekathimerini.com (στα English). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2019. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  16. «Έρχονται οι νέες ταυτότητες. Στα 10 ευρώ η επιβάρυνση για τους πολίτες». www.news247.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2019. 
  17. «Νίκος Τόσκας: «Έχουμε χαρτογραφήσει τους "μπαχαλάκηδες"», του Γιάννη Σουλιώτη | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2019. 
  18. «Νόμος 4483/2017». 
  19. «ΦΕΚ Β' 1476 27.04.2018». Εθνικό Τυπογραφείο. 27 Απριλίου 2018. 
  20. Σύνταξης, Ομάδα (25 Φεβρουαρίου 2019). «Μετέωρες ακόμη οι νέες ταυτότητες». Prisma Radio (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2019. 
  21. «ΦΕΚ Β' 824 - 17.02.2023». Εθνικό Τυπογραφείο. 17 Φεβρουαρίου 2023. 
  22. Newsroom (18 Απριλίου 2019). «Πώς θα είναι οι νέες ταυτότητες - Αλλάζουν όλα τα έγγραφα ασφαλείας». CNN.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2019. 
  23. in.gr (13 Αυγούστου 2019). «Γιατί ο Χρυσοχοΐδης ακύρωσε διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες». in.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2019. 
  24. Voria.gr. «Πιερρακάκης: Αυτό είναι το σχέδιο για τις νέες ταυτότητες». Πιερρακάκης: Αυτό είναι το σχέδιο για τις νέες ταυτότητες. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2019. 
  25. «Ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για τη νέα ταυτότητα - κάρτα πολίτη». euro2day.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2023. 
  26. Group), Radiotileoptiki S. A. (OPEN Digital (1 Σεπτεμβρίου 2022). «Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Ματαιώνεται ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες - Το σκεπτικό της απόφασης». ΕΘΝΟΣ. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2023. 
  27. «Στόχος η επανεκκίνηση του διαγωνισμού για τις ταυτότητες - Τι θα συμβεί με τα ταξίδια στις ΗΠΑ». 22 Φεβρουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2023. 
  28. «Έρχονται οι νέες ταυτότητες - Δείτε πώς θα είναι». www.naftemporiki.gr. 21 Φεβρουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2023. 
  29. «Covid-free GR wallet - Ταυτότητα και πιστοποιητικό... 2 σε 1 - Βήμα-βήμα η ενεργοποίηση». Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr. 2 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2022. 
  30. «Covid free wallet – Ταυτότητα και πιστοποιητικό σε ένα – Δείτε τις οδηγίες ενεργοποίησης». Τα Νέα. 28 Δεκεμβρίου 2021, 12:18. https://www.tanea.gr/2021/12/28/science-technology/covid-free-wallet-taytotita-kai-pistopoiitiko-se-ena-deite-tis-odigies-energopoiisis/. 
  31. «Γεωργαντάς στον 989Alpha radio: Ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης και άδεια κυκλοφορίας σύντομα στο κινητό μας». Newpost.gr. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2022.