Γουίδων Β΄ του Σπολέτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γουίδων Β΄ του Σπολέτο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9ος αιώνας[1]
Θάνατος883[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΤέκναΓουίδων Δ΄ του Σπολέτο
Itta of Spoleto
ΓονείςΛαμβέρτος Α΄ του Σπολέτο
ΟικογένειαΓουιδονίδες

Ο Γουίδων Β΄ (μερικές φορές III ) (απεβ. στα τέλη του 882 ή στις αρχές του 883) από τον Οίκο των Γουιδονιδών ήταν ο μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του Λαμβέρτου Α΄ δούκα του Σπολέτo και μαργράβου του Καμερίνο. Εξελέγη για να διαδεχθεί αυτούς τους τίτλους με το τέλος τού πατέρα του το 880. Είχε ένα φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης προς τα νότια και προς τα δυτικά, που συγκρούονταν με τον παπισμό.

Έλαβε παπική επιστολή στις 18 Ιουλίου του έτους της ανάρρησής του. Ο πάπας Ιωάννης Η΄ ζήτησε συνάντηση, αλλά ο Γουίδων τον αγνόησε και αντ' αυτού εισέβαλε στις Παπικά Κράτη. Τότε ο Ιωάννης Η΄ ζήτησε τη βοήθεια του Καρόλου Γ΄ του Παχύ, ήδη βασιλιά της Ιταλίας, και τον έστεψε αυτοκράτορα στις 12 Φεβρουαρίου 881. Ωστόσο, ο Κάρολος Γ΄ βοήθησε ελάχιστα ενάντια στον Γουίδων. Μία παπική επιστολή που χρονολογείται στις 11 Νοεμβρίου και απευθυνόταν στον Κάρολο Γ΄ αναφερόταν στον Γουίδων ως Rabbia, ένα επίθετο που σημαίνει «οργή». Έμεινε ως παρωνύμιο.

Ως ηγεμόνας, ο Γουίδων χρησιμοποίησε το σύνθημα ανανέωση του βασιλείου των Φράγκων (Renovatio regni Francorum), όπως οι προκάτοχοί του Καρολίδες. [3] Τον Φεβρουάριο του 882, σε μία Συνέλευση (DIeta), που συγκάλεσε στη Ραβέννα ο Κάρολος Γ΄, ο δούκας, ο αυτοκράτορας και ο πάπας έκαναν ειρήνη και ο Γουίδων και ο θείος του Γουίδων του Καμερίνο, ορκίστηκαν να αποκαταστήσουν τις κλεμμένες παπικές εκτάσεις. Σε μία επιστολή του Μαρτίου προς τον Κάρολο Γ΄, ο Ιωάννης Η΄ ισχυριζόταν ότι οι όρκοι δεν εκπληρώθηκαν. Ο Γουίδων δεν επέτυχε ποτέ στα σχέδιά του για επέκταση ή στην τήρηση των υποσχέσεών του: απεβίωσε νέος αργότερα την ίδια χρονιά ή νωρίς την επόμενη. Τον διαδέχθηκε ο θείος του, καθώς τα παιδιά του ήταν ανήλικα. Ο γιος του Γουίδων Δ΄ κυβέρνησε αργότερα στο Σπολέτο και στο πριγκιπάτο του Μπενεβέντο. Η κόρη του Ίτα παντρεύτηκε τον Γκουαϊμάρ Α΄ του Σαλέρνο .

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.
  2. Ανακτήθηκε στις 27  Νοεμβρίου 2018.
  3. Zimmermann 1974, σελ. 397.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Carpegna Falconieri, Tommaso di (2003). "Guido, conte marchese di Camerino, duca marchese di Spoleto, re d'Italia, imperatore". Dizionario Biografico degli Italiani, Volume 61: Guglielmo Gonzaga–Jacobini (in Italian). Rome: Istituto dell'Enciclopedia Italiana.
  • Zimmermann, Harald (1974). "Imperatores Italiae" (PDF). In Helmut Beumann (ed.). Historische Forschungen für Walter Schlesinger. Cologne: Böhlau. pp. 379–399.