Γοδεφρείδος του Σαιντ-Ομέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γοδεφρείδος του Σαιντ-Ομέρ
Ο Βαλδουίνος Β΄ της Ιερουσαλήμ παραχωρεί το τέμενος Αλ Άκσα στον Ούγο ντε Παγιάν και τον Γοδεφρείδο ντε Σαιντ-Ομέρ ως έδρα του νεοϊδρυθέντος Τάγματός τους. Οι Σταυροφόροι το αποκαλούσαν Ναό του Σολομώντα και από εκεί έλαβαν το όνομά τους: ιππότες του Ναού (Ναΐτες).
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας
Σαιντ-Ομέρ
Θάνατος12ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΚομητεία της Φλάνδρας
Θρησκευτικό τάγμαΤάγμα του Ναού
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΣταυροφόρος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γοδεφρείδος, γαλλ. Geoffrey (άκμασε το 1119) από τον Οίκο του Σαιντ-Ομέρ ήταν Φλαμανδός ιππότης και ένας από τα ιδρυτικά μέλη του Τάγματος των Ναΐτών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη του Οίκου του ήταν κύριοι του Σαιντ-Ομέρ, που τώρα βρίσκεται στη Γαλλία. Ήταν μάλλον γιος του Γουλιέλμου Α΄ κυρίου του Σαιντ-Ομέρ και της Μελισέντ ντε Πικινύ.

Η σχέση του με τον Ούγο Α΄ κύριο του Φωκεμπέργκ δεν είναι σαφής. Ο Γοδεφρείδος μάλλον είναι αδελφός του Ούγου Α΄ (ή γιος του).

Μαζί με τον Γουλιέλμο Α΄ και τον Ούγο Α΄ ήλθε στην Παλαιστίνη και κάποιος Γκωτιέ (Gauhier). Επειδή ο Γκωτιέ, εγγονός του Γουλιέλμου Α΄ δεν είχε ακόμη γεννηθεί, το Gauthier μάλλον είναι εσφαλμένη απόδοση του Gaufred, οπότε ο Γοδεφρείδος μάλλον συνόδευσε τον πατέρα του και τον αδελφό του στην Ιερουσαλήμ το 1099, κατά την Α΄ Σταυροφορία.

Ο Ούγος του Παγιάν, πρώτος μεγάλος Μάγιστρος του Τάγματος των Ναϊτών, αναφέρει ότι ο Γοδεφρείδος ήταν σε τέτοια πενία, που οι δύο τους είχαν ένα μόνο άλογο, έτσι η σφραγίδα των Ναϊτών παριστά δύο άνδρες να ιππεύουν ένα άλογο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Barber, Malcolm (1994). The New Knighthood: A History of the Order of the Temple. Cambridge University Press. ISBN 0-521-42041-5.
  • Martin, Sean (2005). The Knights Templar: The History & Myths of the Legendary Military Order. ISBN 1-56025-645-1.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]