Γκάμπι (σκύλος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το μνημείο για τον σκύλο Γκάμπι

Η Γκάμπι (σερβικά: Габи‎‎) ήταν θηλυκός γερμανικός ποιμενικός σκύλος που εργαζόταν ως φύλακας στο Ζωολογικό κήπο του Βελιγραδίου, στη ΣΔ Σερβίας της ΣΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Έγινε διάσημη όταν δέχθηκε επίθεση από ένα ιαγουάρο που το έσκασε από το κλουβί του στις 22 Ιουνίου 1987.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη δεκαετία του 1980 ένα οκτάχρονο γερμανικό ποιμενικό, η Γκάμπι, εγκρίθηκε από το ζωολογικό κήπο και έγινε άτυπη φύλακας ασφαλείας.[1] Το βράδυ της 22ας Ιουνίου 1987, περιπολούσε στο ζωολογικό κήπο με τον φρουρό Στανιμίρ Στάνιτς[2] και ένα αρσενικό γερμανικό ποιμενικό. Στο σκοτάδι ο Στάνιτς δεν πρόσεξε έναν ιαγουάρο που το έσκασε από το κλουβί του. Η Γκάμπι ένιωσε το ζώο και πήδηξε πάνω του, ενώ το άλλο σκυλί έφυγε τρέχοντας από φόβο.

Η Γκάμπι πολέμησε τον ιαγουάρο σε ολόκληρο τον ζωολογικό κήπο, το οποίο έδωσε χρόνο στον Στάνιτς να τηλεφωνήσει στην αστυνομία και να φτάσει. Οι ενέργειές της απέτρεψαν τον ιαγουάρο από το να αποδράσει από τον ζωολογικό κήπο και να σώσει τον Στάνιτς από μια πιθανή επίθεση. Η αστυνομία προσπάθησε ανεπιτυχώς να συλλάβει τον ιαγουάρο, και τελικά αναγκάστηκε να τον πυροβολήσει για την προστασία του κοινού.

Η Γκάμπι χειρουργήθηκε στο τμήμα Κτηνιατρικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και επέστρεψε πίσω υγιής. Τελικά ανάρρωσε πλήρως και συνέχισε να δουλεύει ως ένα σκυλί φρουράς.

Αργότερα, ο ζωολογικός κήπος ανέγειρε ένα μνημείο για τη Γκάμπι με την επιγραφή: "Ο Σκύλος Γκάμπι, της οποίας η καρδιά της ήταν ισχυρότερη από ό,τι του ιαγουάρου".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Rajic, Zoran (2012). «Gabi». beozoovrt.izlog.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2012. 
  2. Lazarevic, Z. (17 Ιουλίου 2011). «The expansion of the zoo in Lower Town by the end of the year». 24 sata. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2012. On June 22, 1987 Stanimir Stanic a garden workers was patrolling with Gabi the dog. The brave dog planted her body in front of an jaguar who that morning escaped from its cage and thus saved Stanimir's life. Serbian: Keruša Gabi spasla je 22. juna 1987. radnika vrta Stanimira Stanića koji je patrolirao s njom. Hrabra keruša podmetnula je svoje telo ispred jaguara koji je to jutro pobegao iz kaveza i tako sačuvala život Stanimiru.