Γιόζεφ Γκρους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιόζεφ Γκρους
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8  Ιουλίου 1884 ή 8  Ιουνίου 1884[1][2]
Πράγα[1][2]
Θάνατος20  Μαΐου 1968[1][3][4]
Πράγα[1]
ΨευδώνυμοJosef Mičkovský
Χώρα πολιτογράφησηςΤσεχοσλοβακία
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςFirst Faculty of Medicine, Charles University[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπαίκτης χόκεϊ επί πάγου
ιατρός
παιδαγωγός
αντισφαιριστής
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γιόζεφ Γκρους (λατινικό αλφάβητο : Josef Gruss) (Πράγα, Βοημία-Αυστροουγγαρία, 8 Ιουλίου 1884 - Πράγα, Τσεχοσλοβακία, 28 Μαΐου 1968) ήταν, Βοημός στην καταγωγή, Τεχοσλοβάκος, ιατρός μαιευτήρας-γυναικολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου, αθλητής σε πολλά αθλήματα, αρθρογράφος και παράγοντας του αθλητισμού.

Ήταν το δεύτερο μέλος της Τσεχικής διεθνούς ολυμπιακής επιτροπής και πρόεδρος της ολυμπιακής επιτροπής της Τσεχίας το 1929-1951. Επίσης γυναικολόγος και μαιευτήρας, καθηγητής πανεπιστημίου και αθλητής (ξιφομάχος, παίκτης της αντισφαίρισης[5], σκιέρ[5], ποδοσφαιριστής[5], χόκεϊ επί πάγου παίκτης[5] και αθλητής του στίβου).

Στην αντισφαίριση συμμετείχε εκπροσωπώντας την Βοημία στους ολυμπιακούς αγώνες του 1908 με το ψευδώνυμο "Josef Mickovsky", αγωνίστηκε μόνο στο απλό και αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο[6].

Ήταν ανάμεσα στους οκτώ πρώτους αθλητές που συγκρότησαν την Τσεχική ομάδα στο Χόκεϊ επί πάγου για την συμμετοχή τους σε διεθνές τουρνουά, έπαιζε ως τερματοφύλακας χόκεϊ[5]. Το 1908 ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Τσεχικής Ένωσης χόκεϊ, εργάστηκε επίσης στο αθλητικό σωματείο της Σλάβια ως παράγοντας, στη συνέχεια εργάστηκε σε αθλητικούς φορείς (μεταξύ 1922-1929 πρόεδρος του συλλόγου Riegel, κατά τα έτη 1920 έως 1925 πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξιφασκίας της Τσεχοσλοβακίας) και ήταν επίσης πρόεδρος της αθλητικής κοινότητας της Τσεχίας. Από το 1945-1946 διετέλεσε Πρόεδρος της γυναικολογικής και μαιευτικής εταιρείας της Τσεχίας, μεταξύ 1936 και 1945 εργάστηκε ως αρχισυντάκτης στο περιοδικό της εν λόγω ένωσης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Účastník IV. letních olympijských her v Londýně, kde reprezentoval v tenisu pod pseudonymem Josef Mičkovský ve dvouhře i ve čtyřhře, v obou soutěžích ale vypadl hned v 1. kole.
  • Jedná se také o prvního překladatele pravidel fotbalu a ledního hokeje do češtiny

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]