Γιούρι Β΄ του Βλαντίμιρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γιούρι Β΄ του Βλαντίμιρ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση26  Νοεμβρίου 1188
Σούζνταλ
Θάνατος4  Μαρτίου 1238
Όμπλαστ του Γιαροσλάβλ
Αιτία θανάτουαποκεφαλισμός
Τόπος ταφήςDormition Cathedral
Χώρα πολιτογράφησηςGrand Principality of Vladimir
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑγκάφια Βσεβολόντοβνα (από 1211)[1]
ΤέκναΒσεβολόντ Γιούριβιτς
Mstislav Yuryevich
Βλαντιμίρ Γιούριβιτς[2]
Dobrava Yuryevna
Feodora Yuryevna
ΓονείςΒσιέβολοντ Γ΄ του Βλαντίμιρ και Μαρία Σβαρνόβνα
ΑδέλφιαΣβιατοσλάβ Γ΄ του Βλαντίμιρ
Κωνσταντίν του Ροστόβ
Γιαροσλάβ Β΄ του Βλαντίμιρ
Βλαντιμίρ Βσεβολόντοβιτς
Ιβάν Βσεβολόντοβιτς
ΟικογένειαΡουρικίδες
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γιούρι (Γεώργι) Β΄ Βσεβολοντόβιτς (ρωσ.: Юрий (Георгий) II Всеволодович, 26 Νοεμβρίου 1188 - 4 Μαρτίου 1238) από τον Οίκο των Ρουρικιδών ήταν πρίγκιπας του Βλαντίμιρ (1212-16, 18-38) και προήδρευε του Βλαντίμιρ-Σούζνταλ την εποχή των Μογγολικών εισβολών στους Ρως.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τρίτος και πιο αγαπημένος γιος τού Βσέβολοντ Γ΄ του πολύτεκνου (bolshojé gnezdó) πρίγκιπα τού Βλαντίμιρ και της Μαρίας Σβαρνόβνας, με καταγωγή μάλλον από τη Γεωργία.

Διακρίθηκε το 1208 στη μάχη τού Ριαζάν. Ο πρωτότοκος αδελφός του Κωνσταντίν, όσο ζούσε ο Βσέβολοντ Γ΄, ήταν πρίγκιπας τού Ροστόβ & Γιαροσλάβλ. Στην επιθανάτιο κλίνη του, ο πατέρας τους θέλησε ο Κωνσταντίν να λάβει το Βλαντίμιρ και ο Γιούρι Β΄ το Ροστόβ & Γιαροσλάβλ, αλλά ο Κωνσταντίν δήλωσε ότι θα κυβερνούσε και τις δύο πόλεις ή τίποτε. Ο Βσέβολοντ Γ΄ δυσαρεστήθηκε και αποκλήρωσε τον Κωνσταντίν, αφήνοντας τον θρόνο του στον Γιούρι Β΄.

Όταν απεβίωσε ο πατέρας τους, ο Κωνσταντίν συμμάχησε με τον Μστισλάβ τον τολμηρό και στον ποταμό Λίπιτσα νίκησαν τον Γιούρι Β΄ και τους αδελφούς του. Κατέλαβε το Βλαντίμιρ και έδωσε το Ροστόβ & Γιαροσλάβλ στον Γιούρι Β΄. Δύο έτη μετά ο Κωνσταντίν απεβίωσε και ο Γιούρι Β΄ επέστρεψε στο Βλαντίμιρ.

Εκεί διεξήγε πολλές μάχες εναντίον των Βουλγάρων τού Βόλγα και ίδρυσε το φρούριο Νίζνι Νόβγκοροντ επί του Βόλγα για να εξασφαλίσει την περιοχή από Βουλγαρικές επιδρομές. Εγκατέστησε τον νεότερο αδελφό του Γιαροσλάβ Β΄ στο Νόβγκοροντ. Το 1223 οι Μογγόλοι προσέγγισαν για πρώτη φορά τους Ρως και ο Γιούρι Β΄ έστειλε μία μικρή μονάδα στρατού εναντίον τους, η οποία έφθασε πολύ αργά στη καταστροφική μαχη τού Κάλκα ποταμού.

Όταν το 1237 οι Μογγόλοι επέστρεψαν, ο Γιούρι Β΄ συμπεριφέρθηκε στους απεσταλμένους τους με περιφρόνηση. Δεν βοήθησε το Ριαζάν, όταν ο Μπατού χαν το πολιορκούσε· όμως η πρωτεύουσά του ήταν η επόμενη στη σειρά πόλη. Οι γιοί του ηττήθηκαν δυναμικά κοντά στην Κολόμνα και ο Γιούρι Β΄ μόλις που δραπέτευσε στο Γιαροσλάβλ. Όταν ξέσπασε φωτιά στο Βλαντίμιρ, η σύζυγός του με τα τέκνα τους κατέφυγαν στο ναό, ο οποίος κατέρρευσε και χάθηκαν.

Ο ίδιος σκοτώθηκε στη μάχη τού ποταμού Σιτ το 1238, όπου τεράστιες ορδές Μογγόλων νίκησαν τον στρατό τού Βλαντίμιρ-Σούζνταλ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Αγκάφια (Αγάθη) των Ρουρικιδών, κόρη τού 4ου εξαδέλφου του Βσέβολοντ Δ΄ πρίγκιπα τού Τσέρνιγοβ και είχε τέκνα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Memorsky Alexander. (1889) The founder of Nizhny Novgorod, Grand Duke Georgy (Yury) II Vsevolodovich (Основатель Нижнего Новгорода Великий князь Георгий (Юрий) II Всеволодович) at Runivers.ru in DjVu and PDF formats
  1. p11476.htm#i114758. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. Andrey Ekzemplyarsky: «Владимир Юрьевич» (Ρωσικά)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Yuri II of Vladimir της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).