Γιογιό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγόρι που παίζει γιογιό.Έργο τέχνης σε κύλιξ, 440 π.Χ.

Το γιογιό (αγγλ: yo-yo) είναι παιχνίδι αποτελούμενο από δύο δίσκους, ίσου μεγέθους και βάρους, από πλαστικό, ξύλο ή μέταλλο. Οι δίσκοι αυτοί είναι συνδεδεμένοι με έναν άξονα, πάνω στον οποίο είναι δεμένο ένα κορδόνι. Έγιναν αρχικά πολύ διάσημα την δεκαετία του 1920. Με το χόμπι αυτό ασχολούνται τόσο παιδιά αλλά και ενήλικοι. Τα σημερινά γιογιό έχουν αλλάξει ως προς τον τρόπο παιξίματός τους και έχουν δυνατότητες για πάρα πολλά κόλπα.

Το γιογιό είναι γνωστό εδώ και πολλούς αιώνες. Το παλαιότερο γιογιό που έχει βρεθεί χρονολογείται στα 500 π.Χ. και ήταν φτιαγμένο από ψημένο πηλό. Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε η πρώιμη εκδοχή του γιογιό, που ονομάζεται βοιωτικό ερυθρόμορφο πηνίο.[1] Στην ελληνική αγγειογραφία απεικονίζεται ένα αγόρι να παίζει γιογιό.

Για να το παίξει ο παίκτης φτιάχνει στην μια άκρη του κορδονιού μία θηλιά και την περνάει στο μεσαίο του δάκτυλο, ανάμεσα στην πρώτη και στην τρίτη φάλαγγα (δηλαδή στο μέσο του δακτύλου). Μπορεί τότε να πετάξει προς τα κάτω το γιογιό με μία ελαφρά κίνηση του καρπού. Όταν το πετάει πρέπει η παλάμη να είναι προς τα επάνω. Όταν το γιογιό φτάσει στο τέλος του κορδονιού αρχίζει να στριφογυρνάει στον άξονά του και λέμε ότι κάνει περιστροφή (αγγλ: sleeper). Όσο το σώμα του γιογιό γυρνάει στην άκρη του κορδονιού, μπορεί ο παίχτης να πραγματοποιήσει διάφορες κινήσεις (κόλπα). Όταν θέλει να το γυρίσει στο χέρι του απλά κάνει μια μικρή κίνηση με τον καρπό του και το γιογιό επιστρέφει. Μερικά γιογιό είναι φτιαγμένα για να παραμένουν περισσότερη ώρα σε περιστροφή (αγγλ: sleep) και για αυτό τον λόγο δεν γυρνάνε εύκολα στο χέρι, παρά μόνο με συγκεκριμένο τρόπο τη λεγόμενη επαναφορά (αγγλ: bind) χρησιμοποιώντας το δείκτη του άλλου χεριού του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχαία ελληνικά παιχνίδια: Βοιωτικό ερυθρόμορφο πηνίο». 7 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]