Γιακ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιακ
Εξημερωμένο Γιακ του Νεπάλ
Εξημερωμένο Γιακ του Νεπάλ
Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Αρτιοδάκτυλα ( Artiodactyla)
Οικογένεια: Βοοειδή (Bovidae)
Γένος: Βους (Bos)
Είδος: B. grunniens
Διώνυμο
Bos grunniens (Βους ο γρυλλίζων)
Linnaeus, 1766
Συνώνυμα

Poephagus grunniens

Το γιακ, Bos grunniens - Βους ο γρυλλίζων, (Linnaeus, 1766) και άγριο γιακ Bos mutus - Βους ο βουβός (Przewalski, 1883) αντίστοιχα[1], είναι δασύτριχα βοοειδή ενδημικά της περιοχής των Ιμαλαΐων της νότιας κεντρικής Ασίας, των υψιπέδων του Θιβέτ, και βόρεια έως τις πεδιάδες της Μογγολίας και της Ρωσίας. Πέραν του μεγάλου εξημερωμένου πληθυσμού, υπάρχει μικρός και εξαιρετικά ευάλωτος πληθυσμός άγριων γιακ[2], που έχει καταταχθεί στα απειλούμενα είδη[3].

Αναπαραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μια περίοδο 23 ετών ζωής ένα σεξουαλικά ώριμο θηλυκό άτομο του συγκεκριμένου είδους μετά από περίοδο εγκυμοσύνης 258 ημερών γεννά περίπου ανά διετία ένα νεαρό γιακ[2].

Συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έλλειψη τροφής στις ερημικές στέππες της κεντρικής Ασίας και των υψιπέδων του Θιβέτ εξαναγκάζει τα άγρια γιακ σε μεγάλες μετακινήσεις για εξεύρεση τροφής, ενώ τα καλοκαίρια κατεβαίνουν από τα υψίπεδα στις πεδιάδες για να εκμεταλλευτούν την άφθονη ποώδη βλάστηση, κυρίως λειχήνες και χόρτα[4]. Κύριος εχθρός της αγέλης των άγριων και των εξημερωμένων γιακ είναι ο λύκος του Θιβέτ.

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. David M. Leslie Jr and George B. Schaller, Bos grunniens and Bos mutus (Artiodactyla: Bovidae), Mammalian Species 836: 1-17. 2009.
  2. 2,0 2,1 bos grunniens
  3. Harris, R.B. & Leslie, D. (2008).Bos mutus Αρχειοθετήθηκε 2012-07-13 στο Wayback Machine., στο IUCN 2008. IUCN Κόκκινος Κατάλογος Απειλούμενων Ειδών.
  4. Wild Yak

Δικτυακοί τόποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]