Βοήθεια:Βιβλία/για ειδικούς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Printed PediaPress books of Wikipedia content.

Αυτή η σελίδα δίνει, σε πεπειραμένους χρήστες, λεπτομέρειες για τις προηγμένες λειτουργίες του εργαλείου βιβλίων. Μεταξύ άλλων, εξηγεί πώς η διάταξη των βιβλίων μπορεί να βελτιωθεί και πώς τα βιβλία αποθηκεύονται στην Βικιπαίδεια.

Προσθέτοντας λήμματα σε ένα βιβλίο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσθέστε μια συγκεκριμένη αναθεώρηση στο βιβλίο σας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παλαιότερες αναθεωρήσεις μιας σελίδας μπορούν να προστεθούν σε μια συλλογή βιβλίου αντί της τρέχουσας έκδοσης με τη χρησιμοποίηση της καρτέλας ιστορικού. Επιλέγοντας την φόρτωση της σχετικής παλαιότερης αναθεώρησης από την σελίδα ιστορικού, η σελίδα wiki μπορεί να προστεθεί στο βιβλίο με τον ίδιο τρόπο όπως πριν, με τον πάτημα της σύνδεσης «Προσθήκη σελίδας wiki» στις επιλογές αριστερά. (Δείτε το οδηγό βήμα-προς-βήμα για περισσότερη βοήθεια). Εάν μια παλαιότερη αναθεώρηση έχει προστεθεί, αυτή η συγκεκριμένη αναθεώρηση θα χρησιμοποιηθεί πάντα. Εάν προσθέσετε την περισσότερο τρέχουσα έκδοση μιας σελίδας wiki, πάντα θα χρησιμοποιηθεί η πιό πρόσφατη αναθεώρηση.

Προσθέστε ολόκληρο το περιεχόμενο μιας κατηγορίας με ένα κλικ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να προσθέσετε ολόκληρο το περιεχόμενο μιας κατηγορίας με ένα κλικ αρχικά πλοηγηθείτε στη σχετική σελίδα κατηγορίας. Κατόπιν πατήστε τον σύνδεσμο «Προσθήκη κατηγορίας» στο τμήμα «δημιουργία βιβλίου» του μενού στην αριστερή πλευρά.

Αποθήκευση βιβλίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μορφή των αποθηκευμένων σελίδων βιβλίων

Όταν σώζετε ένα βιβλίο, αυτό αποθηκεύεται με τη μορφή που παρουσιάζεται κατωτέρω. Μπορείτε επίσης χειροκίνητα να δημιουργήσετε ένα βιβλίο από την αρχή με τη χρησιμοποίηση της ίδιας μορφής.

Ένα βιβλίο με τον τίτλο «Το βιβλίο μου» και τον υπότιτλο «Παράδειγμα», με δύο κεφάλαια που ονομάζονται «Άρες» και «Μάρες», που κάθε ένα περιέχει τρία λήμματα, με το τελευταίο λήμμα να έχει έναν σταθερό αριθμό αναθεώρησης θα παρουσιαζόταν χρησιμοποιώντας την ακόλουθη σύνταξη.

== Το βιβλίο μου ==
=== Παράδειγμα ===
;Άρες
:[[Πρώτο λήμμα]]
:[[Δεύτερο λήμμα]]
:[[Τρίτο λήμμα]]
;Μάρες
:[[Τέταρτο λήμμα]]
:[[Πέμπτο λήμμα]]
:[{{fullurl:Έκτο λήμμα|oldid=20}} Έκτο λήμμα έκδοση:20]
[[:{{ns:category}}:Βιβλία Βικιπαίδειας]]

Για να δημιουργήσετε ένα βιβλίο από την αρχή, αρχίστε μια νέα σελίδα, με όνομα κάτι σαν [[Χρήστης:Τοόνομαχρήστημου/Βιβλία/Τοόνομαβιβλίουμου]]. Χρησιμοποιήστε μόνο την ακόλουθη σύνταξη wiki:

Τίτλος Ο τίτλος περιλαμβάνεται σε διπλά σύμβολα ισότητας (=).

Παράδειγμα: == Τίτλος==

Υπότιτλος Οι υπότιτλοι περιλαμβάνονται σε τρία σύμβολα ισότητας (=).

Παράδειγμα: === Υπότιτλος ===

Επικεφαλίδες κεφαλαίων Οι επικεφαλίδες κεφαλαίων προηγούνται από ένα ερωτηματικό (;).

Παράδειγμα: ;Όνομα κεφαλαίου

Προσθήκη λήμματος Ένα λήμμα προστίθεται ως βικισύνδεσμος μετά από εισαγωγικά (:).

Παράδειγμα: :[[Λήμμα]]

Χρήση σταθερής αναθεώρησης λήμματος Για να χρησιμοποιήσετε μια σταθερή αναθεώρηση του λήμματος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

Παράδειγμα: :[{{fullurl:Όνομα λήμματος|oldid=Αριθμός έκδοσης}} Τίτλος λήμματος]

Μετονομασία λήμματος Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την "πίπα" ('|') για να μετονομάσετε το λήμμα στο βιβλίο.

Παράδειγμα: :[[Γεωργία (χώρα)|Γεωργία]]

Θέση των βιβλίων

Τα βιβλία μπορούν είτε να σωθούν στο namespace χρήστη [[Χρήστης:Όνομα/Βιβλία/ΟνομαΒιβλίου]] ή ως κοινοτικό βιβλίο στο [[Βικιπαίδεια:Βιβλία/ΟνομαΒιβλίου]]. Για να αναγνωρίζεται ως βιβλίο, πρέπει να ανήκει στην κατηγορία Βιβλία Βικιπαίδειας.

Κάθε σελίδα wiki που είναι μέλος της κατηγορίας Βιβλία Βικιπαίδειας μπορεί να φορτωθεί με το πάτημα της σύνδεσης «Φόρτωση βιβλίου» στο αριστερό μενού της σελίδας.

Βελτίωση της διάταξης βιβλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάποια wiki-σήμανση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην παραγωγή εγγράφων PDF ως τμήμα της λειτουργίας βιβλίων. Αυτό ισχύει κυρίως για τα πρότυπα, τα οποία θα εμφανιστούν διαφορετικά στην έκδοση PDF έναντι του πώς δείχνουν στην online έκδοση ενός λήμματος. Αυτό μπορεί να διορθωθεί είτε με την αντικατάσταση (subst) του τρέχοντος προτύπου είτε με την αφαίρεση του προτύπου που προκαλεί τα προβλήματα από το περιεχόμενο στο PDF. Εμπειρικά, όλο το περιεχόμενο (ειδικά πρότυπα) που δεν είναι χρήσιμο σε μια μη online έκδοση του εγγράφου, πρέπει να αποκλειστεί από την εκτυπωμένη έκδοση.

Υπάρχουν τέσσερις τρόποι να επιλυθούν τα ζητήματα που προκαλούνται από τα πρότυπα:

1) Αποκλείστε τα πρότυπα

Ένα πρότυπο μπορεί να αποκλειστεί από το περιεχόμενο με την προσθήκη του στην Κατηγορία:Εξαίρεση στην εκτύπωση. Σημείωση: Πολλά πρότυπα χρησιμοποιούν άλλα πρότυπα για να λειτουργήσουν. Επομένως ομάδες/τύποι προτύπων μπορούν να αποκλειστούν με την προσθήκη του κοινά χρησιμοποιούμενου προτύπου σε αυτήν την κατηγορία.

2) Αποκλείστε ορισμένο συγκεκριμένο περιεχόμενο

Με τη χρησιμοποίηση του προτύπου Απόκρυψη στην εκτύπωση, ορισμένο συγκεκριμένο περιεχόμενο, όπως μερικές λέξεις ή μια εικόνα, μπορεί να αποκλειστεί από την εκτύπωση.

Αυτό το περιεχόμενο θα τυπωθεί. {{Απόκρυψη στην εκτύπωση|Αυτό το περιεχόμενο δεν θα τυπωθεί.}} Αυτό το περιεχόμενο θα τυπωθεί.

3) Συμπεριλάβετε ορισμένο συγκεκριμένο περιεχόμενο μόνο στις έντυπες εκδόσεις

Το πρότυπο Μόνο στην εκτύπωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρεμβάλει περιεχόμενο που θα είναι ορατό μόνο στις μη online εκδόσεις.

Παράδειγμα: Τύπωσε αυτό και εμφάνισέ το στον browser {{μόνο στην εκτύπωση|αυτό είναι ορατό μόνο σε PDFs ή τυπωμένα βιβλία, *όχι* με τον browser}} αυτό είναι ορατό στον browser και επίσης στην εκτύπωση.

4) Αντικατάσταση προτύπων

Μπορείτε να δημιουργήσετε μια έντυπη έκδοση ενός προτύπου με το όνομα «ΟΝΟΜΑΠΡΟΤΥΠΟΥ/Print» με ΟΝΟΜΑΠΡΟΤΥΠΟΥ όντας το όνομα του αρχικού προτύπου.

Βιβλίο από διάφορα wiki[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρησιμοποιώντας την επέκταση είναι αδύνατο αυτήν την περίοδο να δημιουργηθεί μια συλλογή περιεχομένου από πολλαπλάσια διαφορετικά wiki. Εντούτοις, μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε βιβλία που περιέχουν λήμματα από πολλαπλάσια wiki χρησιμοποιώντας το bookmarklet που προσφέρεται σε αυτήν την σελίδα.

  • Βοήθεια:Βιβλία για έναν οδηγό βήμα-προς-βήμα για τη δημιουργία ενός βιβλίου wiki