Βοήθεια:Βιβλία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτή η σελίδα σας δείχνει πώς να δημιουργήσετε ένα βιβλίο από λήμματα της Βικιπαίδειας σε τρία βήματα. Τα βιβλία μπορούν να δημιουργηθούν σε PDF ή να διαταχτούν για εκτύπωση στο PediaPress.

Οδηγός βήμα προς βήμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βήμα 1 - Δημιουργία βιβλίου από μια συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ενότητα εκτύπωση/εξαγωγή.

Την επιλογή έναρξης λειτουργίας συλλογής σελίδων, που τιτλοφορείται «Δημιουργία βιβλίου», μπορείτε να δείτε στην αριστερή στήλη κάθε σελίδας, στην ενότητα εκτύπωση/εξαγωγή. Πατώντας την ανοίγει σελίδα επιβεβαίωσης για την εκκίνηση της λειτουργίας. Επιστρέφοντας στη σελίδα όπου βρισκόσασταν, θα δείτε στην κορυφή μια οριζόντια μπάρα/μενού.

Κάνοντας κλικ στη σύνδεση «Προσθήκη σελίδας αυτής της σελίδας στο βιβλίο σας», η τρέχουσα σελίδα που διαβάζετε προστίθεται στη συλλογή. Για να προσθέσετε περισσότερες σελίδες πρέπει να μεταβείτε στην επόμενη επιθυμητή σελίδα και να πατήσετε πάλι τη σύνδεση «Προσθήκη σελίδας wiki». Μπορείτε επίσης να προσθέσετε όλες τις σελίδες μιας κατηγορίας με ένα κλικ. Ο αριθμός σελίδων στο βιβλίο παρουσιάζεται στην οριζόντια μπάρα και ενημερώνεται αυτόματα.

Αν είναι απαραίτητο, συγκεκριμένες αναθεωρήσεις (εκδόσεις) των σελίδων από το ιστορικό τους, μπορούν να οριστούν στο βιβλίο σας. Δείτε τη σελίδα για έμπειρους χρήστες για τις λεπτομέρειες.

Προσθήκη κατηγορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έκτός από μεμονομένες σελίδες μπορείτε να προσθέστε στο βιβλίο σας τα λήμματα μιας κατηγορία. Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στην σελίδα της κατηγορίας και θα δείτε ότι ο σύνδεσμος «Προσθήκη σελίδας» έχει μετατραπεί σε «Προσθήκη αυτής της κατηγορίας...».

Βήμα 2 - Εμφάνιση βιβλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μόλις προστεθούν όλες οι επιθυμητές σελίδες, πατήστε το κουμπί «Εμφάνιση βιβλίου» για να αναθεωρήσετε το βιβλίο σας.

εικόνα 2 - Ορισμός τίτλου

Είναι δυνατό να προστεθεί ένας τίτλος βιβλίου και να αλλαχτεί η διαταγή των σελίδων wiki του βιβλίου (δείτε λεπτομέρειες για το πώς να κάνετε αυτό στην ενότητα προηγμένες λειτουργίες).


Βήμα 3 - Κατεβάστε ή παραγγείλετε ένα τυπωμένο αντίγραφο του βιβλίου σας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

εικόνα 3 - Πατήστε για κατέβασμα

Το ολοκληρωμένο βιβλίο μπορεί να κατεβεί ή να παραγγελθεί ως δεμένο βιβλίο. Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο, σε μορφή PDF και OpenDocument (ανοίγει χρησιμοποιώντας λογισμικό LibreOffice ή Apache OpenOffice), με το πάτημα του κουμπιού «Κατέβασμα» (δείτε την εικόνα 3). Για να παραγγείλετε το βιβλίο ως δεμένο βιβλίο, πατήστε το κουμπί «Παραγγελία βιβλίου από το PediaPress». Επιπλέον πληροφορίες για τα τυπωμένα βιβλία μπορούν να βρεθούν στο FAQ.

Προηγμένες λειτουργίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αλλαγή της διάταξης των σελίδων wiki[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να αλλάξετε την διάταξη των σελίδων wiki στο βιβλίο σας απλά μετακινήστε τις σελίδες στον κατάλογο που τιτλοφορείται «Το βιβλίο σας». Για να το κινήσετε, αιωρηθείτε με το ποντίκι πάνω από τον τίτλο σελίδας, πατήστε και σύρετέ τον στη νέα θέση. Απελευθερώστε το κουμπί του ποντικιού για να τελειώσετε την μετακίνηση της σελίδας στη νέα θέση της. Μπορείτε επίσης αυτόματα να ταξινομήσετε το βιβλίο με αλφαβητική σειρά.

Αποθήκευση και μοίρασμα του βιβλίου σας με άλλους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να σώσετε το βιβλίο σας πρέπει να έχετε έναν εγγεγραμμένο λογαριασμό στην Βικιπαίδεια (δείτε γιατί να δημιουργήστε έναν λογαριασμό;). Μπορείτε να αποθηκεύσετε το βιβλίο σας στη σελίδα «βιβλία» που μπορείτε να δείτε με το πάτημα της σύνδεσης «Εμφάνιση βιβλίου» στις επιλογές στην αριστερή πλευρά. Στην ενότητα «Αποθήκευση και μοίρασμα του βιβλίου σας» επιλέξτε μια από τις επιλογές θέσης και έπειτα γράψτε έναν τίτλο για τη συλλογή βιβλίου. Έπειτα θα αποθηκευτεί με το πάτημα του κουμπιού «Αποθήκευση βιβλίου».

Επιπλέον πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιπλέον πληροφορίες για την λειτουργία βιβλίων μπορεί να βρεθεί στη σελίδα για ειδικούς. Αυτή η σελίδα εξηγεί πώς η παρουσίαση των βιβλίων μπορεί να αλλάξει και πώς να επεξεργαστείτε τα αποθηκευμένα βιβλία εν ευθέτω χρόνω.

Τυπωμένα βιβλία από PediaPress[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον πάτημα του κουμπιού «Παραγγελία βιβλίου από PediaPress», η συλλογή σας λημμάτων wiki μπορεί να τυπωθεί ως δεμένο βιβλίο. Θα προωθηθείτε στον ιστοχώρο PediaPress, μια υπηρεσία που τυπώνει βιβλία βασισμένα σε περιεχόμενο wiki.

Το 2007 το ίδρυμα Wikimedia και το PediaPress συμφώνησαν σε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία που στοχεύει να βελτιώσει τη διαθεσιμότητα περιεχομένου της Βικιπαίδειας και άλλων εγχειρημάτων βασισμένων σε wiki, υπό μορφή υψηλής ποιότητας έντυπων προϊόντων ή εγγράφων κειμένων με την μορφή OpenDocument.