Βικιπαίδεια:Εγκυκλοπαιδικότητα (πανεπιστημιακοί)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Εγκυκλοπαιδικότητα
Γενικές οδηγίες
Ανοικτές προτάσεις


Αυτή η οδηγία, μερικές φορές αναφερόμενη ως το τεστ του καθηγητή, προορίζεται να αντικατοπτρίζει την συνδιαμόρφωση για τη σπουδαιότητα πανεπιστημιακών, όπως αυτή μετριέται ως προς τα ακαδημαϊκά τους επιτεύγματα.

Κριτήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν ένας ακαδημαϊκός/καθηγητής πληροί οποιονδήποτε έναν από τους ακόλουθους όρους, όπως αυτοί τεκμηριώνονται από αξιόπιστες πηγές, είναι σίγουρα αξιοσημείωτος. Αν ένας ακαδημαϊκός/καθηγητής δεν πληροί κανέναν από αυτούς τους όρους, μπορεί ακόμα να θεωρείται αξιοσημείωτος και τα οφέλη ενός λήμματος για το πρόσωπο αυτό θα εξαρτηθούν πολύ από την επαληθευσιμότητα.

 1. Το άτομο θεωρείται διακεκριμένος ειδήμων στο πεδίο του από ανεξάρτητες πηγές.
 2. Το άτομο θεωρείται σημαντική φυσιογνωμία από ανεξάρτητους ακαδημαϊκούς στο ίδιο πεδίο.
 3. Το άτομο έχει δημοσιεύσει αξιόλογο και πολύ γνωστό ακαδημαϊκό έργο. Για να είναι διακεκριμένο ή πολύ γνωστό, το έργο θα πρέπει να πληροί ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:
  1. Το έργο πρέπει να αποτελεί το θέμα[1] πολλαπλών, ανεξάρτητων, μη τετριμμένων[2] ανασκοπήσεων ή μελετών σε έργα τα οποία ικανοποιούν τα πρότυπά μας για τις αξιόπιστες πηγές.
  2. Το έργο πρέπει να υπαγορεύεται ως διδακτικό βιβλίο, έργο αναφοράς ή υποχρεωτικό ανάγνωσμα μαθημάτων σε προπτυχιακό και πτυχιακό επίπεδο (τα οποία δεν διδάσκονται ούτε σχεδιάζονται ή με άλλον τρόπο επιβλέπονται από τον συγγραφέα) και σε αρκετά ανεξάρτητα πιστοποιημένα πανεπιστήμια.
  3. Το έργο θα πρέπει να είναι ευρέως παραθετημένο (εξαιρώντας αυτοαναφορές) στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία.[3]
  4. Το έργο των πρωτότυπων ιδεών οι οποίες περιγράφονται σε αυτό πρέπει να σχηματίζουν τη βάση[4] ενός άλλου έργου το οποίο είναι από μόνο του αξιοσημείωτο για άλλους λόγους.
 4. Το συλλογικό σώμα του έργου του ατόμου είναι αξιόλογο και πολύ γνωστό. Για να είναι αξιόλογο ή πολύ γνωστό, το συλλογικό σώμα του έργου πρέπει να πληροί ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:
  1. Το συλλογικό σώμα του έργου, ή ένα μεγαλύτερο υποσύνολο αυτού, πρέπει να είναι το θέμα[1] πολλαπλών, ανεξατήτων, μη τετριμμένων[2] μελετών ή περιλήψεων σε έργα που πληρούν τα πρότυπα μας για τις αξιόπιστες πηγές.
  2. Το συλλογικό σώμα του έργου ή ένα μεγαλύτερο υποσύνολο αυτού πρέπει να είναι το θέμα [1] ενός προπτυχιακού ή πτυχιακού επιπέδου μαθημάτων (τα οποία δεν διδάσκονται ούτε σχεδιάζονται ή με άλλον τρόπο επιβλέπονται από τον συγγραφέα) σε αρκετά ανεξάρτητα πιστοποιημένα πανεπιστήμια.
 5. Το άτομο είναι γνωστό για την ανάδειξη ενός σημαντικού νέου θεματικού πλαισίου, θεωρίας ή ιδέας, το οποίο είναι το θέμα[1] πολλαπλών, ανεξαρτήτων, μη τετριμμένων[2] ανασκοπήσεων ή μελετών σε έργα τα οποία πληρούν τα πρότυπά μας για τις αξιόπιστες πηγές.
 6. Το άτομο έχει λάβει ένα αξιοσημείωτο βραβείο ή τιμή ή ήταν συχνά υποψήφιο για αυτό.

Παραδείγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα εφαρμογών αυτής της οδηγίας:

 1. Ένας ακαδημαϊκός ο οποίος έχει δημοσιεύσει ένα βιβλίο ή βιβλία γενικού ενδιαφέροντος, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο διδακτικό βιβλίο, ή μη ακαδημαϊκά λήμματα σε περιοδικά με σημαντική αναγνωσιμότητα είναι πιο πιθανό να είναι αξιοσημείωτος ως συγγραφέας (βλ. ΒΠ:ΒΙΟ), ανεξαρτήτως των ακαδημαϊκών του επιτευγμάτων. Ομοίως, ένας ακαδημαϊκός ο οποίος εμπλέκεται σε σημαντικά τρέχοντα γεγονότα είναι πιο πιθανό να είναι αξιοσημείωτος ως πρόσωπο υπό τις γενικές οδηγίες ΒΠ:ΒΙΟ.
 2. Ένα ακαδημαϊκός ο οποίος επανειλημμένα έχει αναφερθεί σε εφημερίδες ή ενημερωτικά περιοδικά μπορεί να θεωρηθεί ότι πληρεί το κριτήριο 1. Ένας μικρός αριθμός από αποφθέγματα, ειδικά σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν είναι απροσδόκητος για ακαδημαϊκούς και έτσι δεν πληρεί αυτήν την προϋπόθεση.
 3. Ένας ακαδημαϊκός που πληροί το κριτήριο 2, πιθανότατα θα πληροί και τα υπόλοιπα κριτήρια. Ανεξάρτητα από αυτό, θεωρητικά, ένας ακαδημαϊκός που πληροί μόνο το κριτήριο 2 είναι σίγουρα αξιοσημείωτος.
 4. Είναι δύσκολο για όσους δεν ανήκουν στο επιστημονικό πεδίο του ακαδημαϊκού να κρίνουν τα κριτήρια 3 και 4: οι ερευνητές σε μερικά γνωστικά αντικείμενα έχουν πολύ περισσότερες δημοσιεύσεις απ' ότι αυτοί σε άλλα γνωστικά αντικείμενα: σε μερικές περιπτώσεις τα βιβλία είναι η δεδομένη μορφή δημοσίευσης. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των δημοσιεύσεων μπορεί να κριθεί ποσοτικά, μέχρι ένα βαθμό. Η σημασία της δημοσίευσης μπορεί συχνά να εξαχθεί από τον αριθμό των αναφορών σε αυτή.
 5. Προειδοποίηση για το Google Scholar: Το Google Scholar αποδίδει καλά σε πεδία που (1) βασίζονται σε δημοσιεύσεις και (2) που όλες (ή σχεδόν όλες) οι σημαντικές περιοχές τους έχουν διαδικτυακή παρουσία. Θα εμφανιστούν οι περισσότερες δημοσιεύσεις ενός επιστήμονα πληροφορικής, αλλά για λιγότερο ενημερωμένα, από τεχνολογικής άποψης πεδία, τα αποτελέσματα είναι αμφίβολα. Για μη επιστημονικά θέματα τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά αμφίβολα. Ακόμα και το περιοδικό Science δημοσιεύει στο διαδίκτυο λήμματα του από το 1996 και μετά. Κατά συνέπεια, η απουσία αναφορών στο Google Scholar θα πρέπει να χρησιμοποιείται σπάνια ως απόδειξη μη σπουδαιότητας.
 6. Προειδοποίηση για την PubMed: Η Medline, τώρα πια τμήμα της PubMed, είναι μια καθιερωμένη μηχανή αναζήτησης ευρείας βάσης, η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της βιολογίας και όλη την ιατρική, με δημοσιεύσεις από το 1967 και μερικές φορές ακόμα παλιότερες. Όμως προσέξτε, τα σχετικά λήμματα "Related articles" της PubMed δεν είναι λήμματα που αναφέρονται υποχρεωτικά στο πρωτότυπο. Είναι λήμματα στο ίδιο γενικό θέμα, μερικά από τα οποία μπορεί να αναφέρουν το πρωτότυπο (και κάποια ξεκάθαρα δεν το κάνουν, καθώς θα έχουν δημοσιευτεί πριν τα εν λόγω λήμματα). Ο μόνος τρόπος να κάνετε κάτι τέτοιο μέσω της PubMed είναι η ιδιαίτερα κουραστική μέθοδος της εξέτασης κάθε σχετικού λήμματος που έχει δημοσιευτεί μετά το επίμαχο λήμμα και της επιλογής εμφάνισης των αναφερόμενων λημμάτων ("cited display"), οπότε και ελέγχετε αν εμφανίζεται εκεί το επίμαχο λήμμα. (Μερικές καταχωρήσεις της PubMed δεν παραθέτουν αναφερόμενα λήμματα, για πληθώρα λόγων.)-Help for "Related articles" feature
 7. Κατάλογοι αναφορών: Ο μόνος σίγουρος τρόπος για τα περισσότερα θέματα, είναι να χρησιμοποιήσετε ένα από τους δύο πραγματικούς κατάλογους αναφορών, τον Web of Science και τον Scopus. Δυστυχώς είναι πολύ ακριβοί: ο Scopus βρίσκεται κυρίως σε βιβλιοθήκες πανεπιστήμιων και ο Web of Knowledge στα μεγάλα πανεπιστήμια. O Scopus καλύπτει τις θετικές επιστήμες και τις κοινωνικές επιστήμες, αλλά είναι ελλιπής πριν το 1996, ο Web of Science μπορεί να καλύπτει τις θετικές επιστήμες από το 1900, τις κοινωνικές επιστήμες από το 1956, και τις ανθρωπιστικές από το 1975, μόνο όμως τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια μπορούν να αντέξουν οικονομικά το πλήρες σύνολο. (Ευτυχώς, αναπτύσσονται επιπλέον κατάλογοι αναφορών με δημόσια πρόσβαση.)
 8. Αν ένας ακαδημαϊκός είναι η πηγή μιας ιδέας ή μιας σύλληψης, η οποία είναι αξιοσημείωτη και σημαντική στα πλαίσια του γνωστικού αντικειμένου, πληροί το κριτήριο 5, όμως ο δημιουργός μιας ιδέας η οποία είναι παρόμοια με παλιότερες, υπάρχουσες ιδέες μπορεί να μην πληροί το κριτήριο 5.
 9. Ένα από τα μέτρα σπουδαιότητας στον ακαδημαϊκό χώρο είναι τα επιτεύγματα των φοιτητών κάποιου (συνήθως υποψήφιοι διδάκτορες, αλλά είναι πιθανές και εξαιρέσεις). Ένας καθηγητής με έναν ιδιαίτερα γνωστό φοιτητή μπορεί να είναι αξιομνημόνευτος γι' αυτό και μόνο το λόγο: ένας τέτοιος ακαδημαϊκός πληροί το κριτήριο 6. Όμως απλώς το να έχεις έναν αξιομνημόνευτο φοιτητή δεν είναι επαρκές: (1) ο φοιτητής θα πρέπει να είναι εξαιρετικά αξιομνημόνευτος, και (2) ο ακαδημαϊκός θα πρέπει να ασκεί πρωτεύουσα επιρροή στον φοιτητή.
 10. Η αποδοχή πλήρους καθηγητικής έδρας σε ένα πανεπιστήμιο με πρεστίζ ή η αποδοχή επώνυμης καθηγητικής έδρας σε ένα πανεπιστήμιο με καλή φήμη, μπορεί να θεωρηθούν βραβείο ή έπαινος σύμφωνα με το κριτήριο 7. (Αυτή η ερμηνεία αμφισβητείται.)

Προειδοποιήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθούν μερικές προειδοποιήσεις για αυτήν την οδηγία:

 1. Σημειώστε ότι αν ένας ακαδημαϊκός είναι αξιοσημείωτος μόνο για την σύνδεσή του με ένα μόνο θεματικό πλαίσιο, ιδέα, γεγονός ή φοιτητή, μπορεί να είναι πιο κατάλληλο να περιληφθούν πληροφορίες για αυτόν στην σχετική σελίδα, και να αφεθεί η καταχώριση στο όνομα του ακαδημαϊκού ως σελίδα ανακατεύθυνσης.
 2. Σημειώστε ότι αυτή είναι μια οδηγία και όχι ένας κανόνας. Εξαιρέσεις μπορεί εύκολα να υπάρχουν. Μερικοί ακαδημαϊκοί μπορεί να μην πληρούν αυτά τα κριτήρια, αλλά μπορεί να είναι ακόμα αξιοσημείωτοι για το ακαδημαϊκό τους έργο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολύ δύσκολο να ξεκαθαριστούν απαιτήσεις με όρους όπως αριθμός δημοσιεύσεων ή η ποιότητά τους: τα κριτήρια, πρακτικά, διαφέρουν πολύ ανά πεδίο. Επίσης αυτή η πρόταση θέτει τον πήχυ αρκετά χαμηλά, το οποίο είναι φυσικό: σε έναν βαθμό, οι ακαδημαϊκοί ζουν στην δημόσια αρένα, προσπαθώντας να επηρεάσουν τους άλλους με τις δικές τους ιδέες. Είναι φυσικό ότι αυτοί που το επιτυγχάνουν θα πρέπει να θεωρούνται αξιοσημείωτοι.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Το «θέμα» ενός έργου σημαίνει μη τετριμμένο χειρισμό και εξαιρεί απλή αναφορά της ιδέας, του συγγραφέα της ή της δημοσίευσής της, τιμοκατάλογοι και άλλη μη ουσιαστική αναλυτική μεταχείριση. Επίσης εξαιρεί την απλή παραπομπή.
 2. 2,0 2,1 2,2 Η φράση «μη τετριμένων» εξαιρεί προσωπικές ιστοσελίδες, ιστολόγια, ηλεκτρονικούς πίνακες ανακοινώσεων, συμπεριλαμβανομένων καταχωρίσεων στο Usenet, δοκίμια φοιτητών, wikis και άλλα μέσα τα οποία δεν είναι αφ' εαυτών αξιοσημείωτα. Να εξακριβώνετε ότι ο δημιουργός, ο εκδότης, ο πληρεξούσιος, ο πωλητής κτλ. συγκεκριμένης πηγής δεν μοιράζονται με κανέναν τρόπο ενδιαφέροντα με τον εν λόγω καδημαϊκό ή το εν προκειμένω θεματικό πλαίσιο.
 3. Δεν υπάρχει κανένα αντικειμενικό κριτήριο για να εξακριβωθεί ότι μια δημοσίευση είναι «ευρέως» παραθετημένη. Οι συντάκτες της Βικιπαίδειας θα πρέπει να λάβουν υπ' όψη τους όχι μόνο τον απόλυτο αριθμό των παραπομπών (όπως παρέχονται από έναν κατάλογο παραπομπών, αλλά και τον αριθμό σχετικά με άλλες δημοσιεύσεις στο ίδιο πεδίο, οι οποίες θεωρούνται γενικώς σημαντικές.
 4. Ένα έργο σχηματίζει τη βάση ενός άλλου, αν ο συγγραφέας του τελευταίου το αναγνωρίζει δημοσίως ή αν το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου λαμβάνεται ευρέως ως παραχθέν έργο του πρώτου. Τα κρίσιμα σημεία είναι ότι ο συγγραφέας του παραχθέντος έργου πρέπει να ήταν ενήμερος ή εξοικειωμένος με το πρωτότυπο έργο και ότι σημαντικό μέρος του παραχθέντος έργου πρέπει να έχει σχεδιαστεί από το πρωτότυπο. Αυτό εξαιρεί απλή παραπομπή και φευγαλέα αναφορά.