Βασίλειο του Αουσάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασίλειο του Αουσάν
8ος αιώνας π.Χ.7ος αιώνας π.Χ.

Το αρχαίο Βασίλειο του Αουσάν στη Νότια Αραβία (σύγχρονη Υεμένη), με πρωτεύουσα το Χάζαρ Γιάχιρ στην Κοιλάδα Μαρχά, στα νότια της Κοιλάδας Μπαϊχάν, τώρα χαρακτηρίζεται από τελλ ή τεχνητό ανάχωμα, που τοπικά ονομάζεται Χάζαρ Ασφάλ. Κάποτε ήταν ένα από τα πιο σημαντικά μικρά βασίλεια της Νότιας Αραβίας. Η πόλη φαίνεται να καταστράφηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. από τον Βασιλιά και Μακαρίμπ των Σαβαίων, Καρίμπ'ιλ Ουατάρ, σύμφωνα με ένα σαβαιϊκό κείμενο που αναφέρει την νίκη από την άποψη ότι πιστοποιεί τη σημασία της για τους Σαβαίους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτες εντυπώσεις στα μέσα της δεκαετίας του 1990, βασισμένες σε κεραμικά που βρέθηκαν από τον M. Σάαντ Αγιούμπ στον ανασκαφικό χώρο, χρονολογούν την αναβίωση της πόλης στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ. (τα επιγραφικά στοιχεία μαρτυρούν τον μοναδικό θεό βασιλιά της Νότιας Αραβίας που ήταν ο βασιλιάς του Αουσάν ακριβώς εκείνη την εποχή). Περίπου 160.000 μ² περικυκλώθηκαν από τείχη και έχουν σημειωθεί τα θεμέλια των κατοικιών που είναι χτισμένα από πυρότουβλο. Ο πολιτισμός εξαρτιόταν από την ετήσια άρδευση πλημμυρών την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν οι πλημμύρες πλημμύρισαν τις κοιλάδες (ουάντι) και στη συνέχεια πλημμύριζαν προσωρινά τα χωράφια, αφήνοντας ελαφριά λάσπη που έκτοτε έχει διαβρωθεί από τον αέρα, αποκαλύπτοντας τα αρχαία μοτίβα των χωραφιών και των τάφρων. Η ραδιοανθρακική χρονολόγηση των ιζημάτων άρδευσης στα περιβάλλοντα υποδηλώνει ότι η απαραίτητη άρδευση εγκαταλείφθηκε το πρώτο μισό του 1ου αιώνα μ.Χ. και ο πληθυσμός διαλύθηκε. Αυτή τη φορά η τοποθεσία δεν ξαναχτίστηκε ποτέ.

Το Χάζαρ Γιάχιρ ήταν το κέντρο μιας εξαιρετικά μεγάλης πόλης για τη Νότια Αραβία, επηρεασμένη από τον ελληνιστικό πολιτισμό, με ναούς και μια δομή ανακτόρου που περιβάλλεται από κατοικίες από τούβλα, με μια πιθανή τοποθεσία για σουκ ή αγορά και ένα καραβανσεράι που εξυπηρετούσε καραβάνια καμηλών. Ένας από τους βασιλιάδες της κατά την περίοδο αυτή ήταν ο μοναδικός κυβερνήτης της Υεμένης που έλαβε θεϊκές τιμές. Το σωζόμενο πορτραίτο του αγάλματος είναι ντυμένο με ελληνική ενδυμασία, σε αντίθεση με αυτά των προκατόχων του που είναι ντυμένοι με αραβική ενδυμασία, με φούστα και σάλι. Υπάρχουν επιγραφές Αουσάν, στην καταβανική γλώσσα.

Η τοποθεσία του Χάζαρ Γιάχιρ είναι εναρμονισμένη με άλλες πρωτεύουσες μικρών βασιλείων, στις εκβολές μεγάλων ουάντι: Μάιν στη Γουάντι Αλ Ζαούφ, Μαρίμπ στη Γουάντι Ντάνα, Τάμνα στη Γουάντι Μπαϊχάν και Σάμπουα στη Γουάντι Ίρμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]