Βαράμης Γ’ της Περσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Βαράμης Γ’ της Περσίας ήταν ο έκτος βασιλιάς της Περσίας από την αυτοκρατορία των Σασσανιδών, βασίλευσε για ένα μικρό χρονικό διάστημα το 293 γιος και διάδοχος του βασιλιά των Σασσανιδών της Περσίας Βαράμη Β’. Μετά την ολοκληρωτική απώλεια της Αρμενίας από τον πρίγκιπα Τιριδάτη την εποχή του πατέρα του ο ρόλος των Σασσανιδών βασιλιάδων της Περσίας είχε εξασθενήσει σημαντικά. Πριν την άνοδο του στον θρόνο της Περσίας είχε τοποθετηθεί από τον πατέρα του κυβερνήτης του Σακαστάν. Την εποχή που ανέβηκε στον θρόνο οι απώλειες για την Περσία συνέχισαν να είναι ακόμα μεγαλύτερες οι Ρωμαίοι κατέλαβαν και την Μηδία, οι ευγενείς θεώρησαν τον νεαρό Βαράμη Γ’ εντελώς ανίκανο να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Συνωμοσία των ευγενών υπό την ηγεσία του πρίγκιπα Ναρσή θείου του πατέρα του τον ανέτρεψαν την ίδια χρονιά από τον θρόνο της Περσίας, τον θρόνο σφετερίστηκε ο ίδιος ο Ναρσής.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bosworth, Clifford (1999). The Sāsānids, the Byzantines, the Lakhmids, and Yemen. Albany: SUNY Press.
  • Yarshater, Ehsan (1968). The Cambridge History of Iran. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-511-46774-5.
  • Ayatollahi, Habibollah (2003). The Book of Iran: The History of Iranian Art. City: Center for International-Cultural Studies.
  • Baker, Patricia L. (2005). Iran, 2nd: the Bradt Travel Guide. City: Bradt Travel Guides.
  • Henning, Walter Bruno (1974). Acta Iranica. Téhéran: Bibliothèque Pahlavi.
  • Neusner, Jacob (1997). A History of the Jews in Babylonia: from Shapur I to Shapur II. Boston: Brill Academic Publishers.
Προκάτοχος:
Βαράμης Β’
Μέγας βασιλιάς της Περσίας
293
Διάδοχος:
Ναρσής

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bahram III της Αγγλόγλωσσης Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).