Βαράμης Β΄ της Περσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βαράμης Β’ της Περσίας)
Βαράμης Β’ της Περσίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3ος αιώνας
Θάνατος293
Τόπος ταφήςNaqsh-e Rustam
Χώρα πολιτογράφησηςΑυτοκρατορία των Σασσανιδών
ΘρησκείαΖωροαστρισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςShapurdukhtak
ΤέκναΒαράμης Γ’ της Περσίας
ΓονείςΒαράμης Α’ της Περσίας
ΑδέλφιαHormizd I Kushanshah
ΟικογένειαΟίκος των Σασσανιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαking of the Sasanian Empire (274–293)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βαράμης Β’ της Περσίας (... - 293) ήταν ο πέμπτος βασιλιάς της Περσίας από την αυτοκρατορία των Σασσανιδών, βασίλευσε μεταξύ 276 και 293 γιος και διάδοχος του βασιλιά των Σασσανιδών της Περσίας Βαράμη Α’. Τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του κυβέρνησε πολύ σκληρά και τυραννικά, οι ευγενείς εξεγέρθηκαν συνολικά σε βαθμό που διοργάνωσαν συνωμοσία να τον δολοφονήσουν. Με την επέμβαση των μάγων ο Βαράμης άλλαξε εντυπωσιακά τον χαρακτήρα του, οι ευγενείς γύρισαν με το μέρος του έτσι το υπόλοιπο διάστημα της βασιλείας του κυβέρνησε με σοφία και δικαιοσύνη. Το 282 ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κάρος επιτέθηκε στις Περσικές κτήσεις της Μεσοποταμίας λεηλατώντας την Σελεύκεια και την Κτησιφώντα, ο Βαράμης δεν μπόρεσε να τον αντιμετωπίσει επειδή ήταν απασχολημένος σε πόλεμο εναντίον του αδελφού του Ορμίσδα στο Αφγανιστάν. Ο αιφνίδιος θάνατος από δολοφονία του Κάρου έσωσε τελικά την κατάσταση για μεγαλύτερη επέκταση του πολέμου, ο γιος του Νουμεριανός επέστρεψε στη Ρώμη αφού έκλεισε ειρήνη με τους Πέρσες. Οι εχθροπραξίες με τους Ρωμαίους επαναλήφθηκαν το 286 με την άνοδο του αυτοκράτορα Διοκλητιανού ο οποίος συμμάχησε με τον πρίγκιπα των Αρσακιδών της Αρμενίας Τιριδάτη που είχε επαναστατήσει εναντίον της Περσίας. Ο Τιριδάτης αποκαταστάθηκε το 287 στον θρόνο της Αρμενίας με την βοήθεια του Διοκλητιανού κήρυξε την πλήρη ανεξαρτησία της χώρας του από την Περσία πετυχαίνοντας αλλεπάλληλες συντριπτικές νίκες σε βάρος του Βαράμη. Ο γιος και διάδοχος του Βαράμης Γ' κληρονόμησε ένα βασίλειο στα πρόθυρα της διάλυσης με αποτέλεσμα την γρήγορη ανατροπή του από τον θείο του Βαράμη Β' Ναρσή

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gene Ralph Garthwaite, The Persians, (Blackwell Publishing, 2005), 97.
  • Willem Vogelsang, The Afghans, (Blackwell Publishers Ltd, 2002), 162.
  • The Political History of Iran under the Sasanians, R.N. Frye, The Cambridge History of Iran, Vol. 3, Ed. Ehsan Yarshater, (Cambridge University Press, 2003), 129.
  • Jacob Neusner, A history of the Jews in Babylonia, Vol.2, (Brill, 1968), 3.


Προκάτοχος:
Βαράμης Α’
Βασιλεύς των Βασιλέων
274293
Διάδοχος:
Βαράμης Γ’
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bahram II της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).