Βάι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το φοινικόδασος του Βάι

Το Βάι είναι περιοχή στα ανατολικά του Νομού Λασιθίου στο Καρπάθιο πέλαγος με το ομώνυμο φοινικόδασος το οποίο είναι το μεγαλύτερο και διασημότερο αυτοφυές φοινικόδασος στην Ευρώπη κάνοντάς το μαζί με την όμορφη παραλία του ένα απ' τα πιο τουριστικά μέρη του νομού, πόσο μάλλον ολόκληρης της Κρήτης. Υπάρχει και ένας μικρός υγροβιότοπος μέσα στο φοινικόδασος με το οποίο μαζί προστατεύονται σαν σπάνια φυσική περιοχή.

Υπάρχει μία παράδοση που λέει ότι όταν η Κρήτη ήταν αραβική, κάποιοι Άραβες στρατιώτες που έτρωγαν χουρμάδες πέταξαν τα κουκούτσια και φύτρωσαν φοίνικες. Το δάσος έχει έκταση περίπου 250 στρέμματα. Ο χώρος είναι περιφραγμένος. Δεν μπορεί κανείς να κατασκηνώσει στους φοίνικες επειδή τη νύχτα η περίφραξη μένει κλειστή. Νότια του Βαΐου υπάρχουν όρμοι για όσους είναι ρομαντικοί. Η κεντρική πύλη είναι ανοιχτή όλη μέρα και υπάρχει και περίπτερο με νερά και σνακς. Το Βάι πήρε το όνομά του από τα βάγια που είναι οι φοίνικες.

Στον κινηματογράφο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βάι δεσπόζει στα εξωτερικά γυρίσματα της ταινίας Εκείνος κι εκείνη (1967) του Ερρίκου Ανδρέου με πρωταγωνιστές τον Φαίδωνα Γεωργίτση και την Τζένη Καρέζη. [1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]