Α.Ο. Τεγέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Α.Ο. Τεγέας
Επίσημη ονομασίαΑθλητικός Όμιλος Τεγέας
Σύντομο όνομαΤεγέα
Ίδρυση1969
ΈδραΣτάδιο Αρκαδίας, Ελλάδα
ΣτάδιοΔημοτικό γήπεδο Τεγέας
Χρώματα          Πράσινο, Λευκό
ΠρόεδροςΓιώργος Μπαφές[1]
ΠροπονητήςΣταύρος Βρούβας[2]
ΠρωτάθλημαΑ' ΕΠΣ Αρκαδίας
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook

Ο Αθλητικός Όμιλος Τεγέας[3] είναι ένας αθλητικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1969 και έχει την έδρα του στην Τεγέα, στον νομό της Αρκαδίας. Έδρα του συλλόγου είναι το δημοτικό γήπεδο Τεγέας, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Παλαιάς Επισκοπής. Χρώματα του συλλόγου είναι το πράσινο και το λευκό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με δεκαετίες δραστηριοποίησης στον χώρο του αθλητισμού, ο ΑΟΤ έχει αναπτύξει εκτεταμένο φάσμα αθλημάτων, προσφέροντας ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα και αθλητική πρόοδο σε πολλούς νέους και ενήλικες. Ο σύλλογος δραστηριοποιείται σε πολλά αθλήματα, ενισχύοντας την αθλητική κουλτούρα της περιοχής. Ανάμεσα σε αυτά, συγκαταλέγονται το ποδόσφαιρο, η καλαθοσφαίριση, η πετοσφαίριση, ο στίβος, η σκοποβολή, και πολλά άλλα.

Η ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΟ Τεγέας είναι η πιο επιτυχημένη, και έχει αναδειχθεί σε μία από τις κορυφαίες ομάδες της περιοχής ήδη από τα πρώτα χρόνια της στα τοπικά πρωταθλήματα της Αρκαδίας με την κατάκτηση του πρωταθλήματος Β' Αρκαδίας τη σεζόν 1971-72 χωρίς ήττα.[4]

Οι σημαντικότερες επιτυχίες του συλλόγου ήταν την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α' ΕΠΣ Αρκαδίας κατά τη σεζόν 2010-11[5] και του κυπέλλου της Αρκαδίας κατά τη σεζόν 2009-10.

Δημοτικό γήπεδο Τεγέας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γήπεδο, με χωρητικότητα περίπου 100 ατόμων, που ανακαινίστηκε το 2019 και απέκτησε κερκίδα το καλοκαίρι του 2023[6], αποτελεί τον χώρο όπου οι αθλητές του συλλόγου εξασκούν τις ικανότητές τους, προπονούνται και αγωνίζονται σε διάφορα πρωταθλήματα.

Πολιτισμός και κοινωνική συμβολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αθλητικός Όμιλος Τεγέας δεν περιορίζεται μόνο στις αθλητικές του δραστηριότητες. Έχει αναπτύξει σημαντική επίδραση στον πολιτισμό και την κοινωνία της Τεγέας με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αυτές οι εκδηλώσεις έχουν πολιτισμικό χαρακτήρα και συμβάλλουν στην προώθηση του πολιτισμού και της κοινωνικής συνοχής στην περιοχή.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Α.Ο Τεγέας: Νέα σελίδα με πρόεδρο τον Γιώργο Μπαφέ - ΠΡΩΙΝΟΣ ΜΟΡΙΑΣ». ΠΡΩΙΝΟΣ ΜΟΡΙΑΣ - Ημερήσια εφημερίδα της Αρκαδίας. 14 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2023. 
  2. «Οι προπονητές των 12 ομάδων της Α' Αρκαδίας». Arcadia Portal. 10 Αυγούστου 2023. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2023. 
  3. «Εγγεγραμμένα σωματεία». Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2023. 
  4. «ΑΡΧΕΙΑ: ΟΙ ΑΗΤΤΗΤΕΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ». 
  5. https://www.epsarkadias.gr/results/display_ranking.php?league_id=14
  6. «Φιλικό ματς παλαιμάχων και παρουσίαση της νέας εξέδρας στο Δημοτικό γήπεδο Τεγέας (+φωτό, vid)». ContraEpithesi. 5 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2023.