Αφροδίτη του Μπαρμπερίνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αφροδίτη του Μπαρμπερίνι
 
ΟνομασίαΑφροδίτη του Μπαρμπερίνι
Έτος δημιουργίας307-315[1]
Είδοςνωπογραφία
Διαστάσεις170 x 185 εκ.
ΜουσείοΕθνικό Μουσείο της Ρώμης
Αριθμός καταλόγου124.506[2]
δεδομένα

Η Αφροδίτη του Μπαρμπερίνι είναι μνημειώδης τοιχογραφία της Ρωμαϊκής εποχής που στις ημέρες μας φιλοξενείται στο Εθνικό Μουσείο της Ρώμης.

Ιστορικό της εύρεσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τοιχογραφία, που χρονολογείται από τις αρχές του 4ου αιώνα, ανακαλύφθηκε στις 7 Απριλίου 1655 σε μια αίθουσα παλαιοπωλείου αρκετά κοντά στο Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη στο Λατερανό. Από την πρώτη ημέρα της ανακάλυψής του το έργο προξένησε το ενδιαφέρον του Φρανσέσκο Μπαρμπερίνι, από τον οποίο έχει πάρει το σημερινό του όνομα. Η ανακάλυψη καταγράφτηκε στα απομνημονεύματα του Ιταλού λόγιου και χορηγού της τέχνης Κασσιάνο νταλ Πότσο (1588 - 1657) και δημοσιεύτηκε το 1875 από τον επίσης Ιταλό αιγυπτιολόγο και παπυρολόγο Τζιάκομο Λουμπρόζο (1844 - 1925). Με αυτή την ευκαιρία έγινε και η πρώτη αναλυτική περιγραφή, η οποία όμως δημοσιεύτηκε το 1886 από τους Γκούσταβ Κέρτε (Gustav Körte, 1852 - 1917) και Φρίντριχ φον Ντουν.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικονίζει τη θεά Ρώμη σε μέγεθος μεγαλύτερο του φυσικού. Είναι ενθρονισμένη σε πολυθρόνα χωρίς χερούλια και πλάτη. Η όλη έκφραση είναι ήρεμη και αρχοντική. Κρατάει σκήπτρο στο αριστερό της χέρι. Στους ώμους της κάθονται φτερωτές θεότητες. Το δεξί πόδι είναι λίγο προς τα πίσω, το κεφάλι ελαφρά στραμμένο προς τα αριστερά. Φοράει λευκό πουκάμισο, και από πάνω πολύχρωμο μεγαλοπρεπή μανδύα από βαρύ ύφασμα που το διακοσμούν Νεράιδες που ιππεύουν θαλάσσιους Κενταύρους. Στο λαιμό φοράει χρυσό περιδέραιο με φιαλίδια. Το δεξί χέρι είναι προτεταμένο και στηρίζει μια μικρή Νίκη που κρατάει σφαίρα το δεξί της χέρι.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θεά Ρώμη παρουσιάζεται εδώ ως νικηφόρος μεγαλειότητα που κυριαρχεί όλο τον κόσμο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]