Αρταφέρνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Αρταφέρνης ο πρεσβύτερος, ήταν Πέρσης στρατηγός και σατράπης στις Σάρδεις της Μικρά Ασία. Αδελφός του ήταν ο βασιλιάς Δαρείος Α'.

Υποδέχθηκε, πιθανότατα το 497 π.Χ., πρεσβεία των Αθηναίων, που εστάλη από τον Κλεισθένη, το 497 π.Χ.. Ο ίδιος προειδοποίησε τους Αθηναίους πρέσβεις ότι πρέπει να δεχτούν την τυραννία του Ιππία για να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις Αθήνας και Περσίας.

Ο Αρταφέρνης έλαβε ενεργά μέρος στην καταστολή της Ιωνικής Επανάστασης και με το πέρας της εξέγερσης ενήργησε ώστε να γίνουν συμφωνίες με τους Ίωνες εκπροσώπους και να ικανοποιηθούν ειρηνικά πολλές από τις απαιτήσεις τους. Ο Πέρσης βασιλιάς τον όρισε διοικητή ολόκληρης της Ιωνίας.

Ο Αρταφέρνης ο νεότερος, ο γιός του προαναφερόμενου, έφερε το ίδιο όνομα. Μαζί με τον Δάτη το 490 π.Χ., ηγήθηκαν εκστρατείας κατά της Ελλάδας, με κύριο σκοπό να τιμωρήσουν την Αθήνα και την Ερέτρια που υποστήριξαν ενεργά τους Ίωνες κατά την επανάστασή τους. Αρχικά πολιόρκησαν και κατέστρεψαν την Ερέτρια, όμως ηττήθηκαν από τους Αθηναίους στην Μάχη του Μαραθώνα, το 487 π.Χ σκοτώθηκε από τον αδερφό του Αρταίο .

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Begriffsklärung
Αυτή είναι μια σελίδα αποσαφήνισης, δηλαδή μια σελίδα που δείχνει άλλες που θα είχαν το ίδιο όνομα με αυτήν.

Εάν ακολουθήσατε μια σύνδεση εδώ, μπορεί να θελήσετε να επιστρέψετε και να διορθώσετε τη σύνδεση για να δείξετε την κατάλληλη συγκεκριμένη σελίδα.