Απόθεμα Βιόσφαιρας Καρπαθίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θέα του αποθέματος βιόσφαιρας των Καρπαθίων

Το Απόθεμα Βιόσφαιρας Καρπαθίων (ουκρανικά: Карпатський біосферний заповідник) είναι καταφύγιο βιόσφαιρας το οποίο ιδρύθηκε ως φυσικό καταφύγιο το 1968 και έγινε μέρος του Παγκόσμιου Δικτύου Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO το 1992.[1] Από το 2007, μαζί με μεγαλύτερο μέρος του καταφυγίου, ορισμένες περιοχές του Εθνικού Πάρκου του Ποταμού Ουζ συμπεριλήφθηκαν στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ως μέρος των αρχαίων και αρχέγονων δασών οξιάς των Καρπαθίων και άλλων περιοχών της Ευρώπης.

Βρίσκεται στα ανατολικά τμήματα της Περιφέρειας Υπερκαρπαθίας· αποτελείται από έξι ξεχωριστούς ορεινούς όγκους διατήρησης και δύο βοτανικά ζακάζνικ (Τσόρνα Χόρα και Γιούλιβσκα Χόρα) με συνολική έκταση 57.880 εκταρίων. Το μεγαλύτερο μέρος του αποθέματος καλύπτεται από παρθένα δάση. Διοικητικά, το καταφύγιο βιόσφαιρας βρίσκεται σε τέσσερις περιοχές της Περιφέρειας Υπερκαρπαθίας της Ουκρανίας.

Διαίρεση επικράτειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επικράτεια του Αποθέματος Βιόσφαιρας των Καρπαθίων χωρίζεται σε διάφορες λειτουργικές ζώνες: πυρήνας (Α) και ζώνες προστασίας (Β), ζώνη του ρυθμιζόμενου προστατευόμενου καθεστώτος (D) και ανθρωπογενή τοπία (C). Διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τα καθεστώτα χρήσης της φύσης. Αυτός ο διαχωρισμός βοηθά στην επίτευξη της καταλληλότερης ισορροπίας μεταξύ των αναγκών προστασίας της φύσης και των απαιτήσεων των ντόπιων πληθυσμών.

Χλωρίδα και πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χλωρίδα του Αποθέματος Βιόσφαιρας Καρπαθίων αποτελείται από 262 είδη μυκήτων, 392 είδη λειχήνων, 440 είδη βρύων και 1062 είδη τραχειόφυτων. Η φυκώδης χλωρίδα περιλαμβάνει 465 είδη. 64 είδη φυτών που εκπροσωπούνται σε αυτό το απόθεμα περιλαμβάνονται στο Ουκρανικό Κόκκινο Βιβλίο Δεδομένων καθώς και στην IUCN και στις Ευρωπαϊκές Κόκκινες Λίστες. Η πανίδα του αποθέματος βιόσφαιρας των Καρπαθίων αντιπροσωπεύεται από 64 είδη θηλαστικών, 173 πτηνά, 9 ερπετά, 13 αμφίβια, 23 ψάρια και περισσότερα από 10.000 είδη ασπόνδυλων. 72 από αυτά τα είδη περιλαμβάνονται στο Ουκρανικό Κόκκινο Βιβλίο Δεδομένων και στην IUCN καθώς και στις Ευρωπαϊκές Κόκκινες Λίστες.

Συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. UNESCO: Carpathian, July 2011