Απανωμερίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Απανωμερίτης (προβατίνα ή νταγκουνάκι) είναι ένα είδος ελληνικού παραδοσιακού χορού από την Κρήτη. Χορευόταν ευρέως στο Αμάρι και στην επαρχεία του Ρεθύμνου, αλλά και στο Ηράκλειο[1], μέχρι και λίγο μετά τον πόλεμο. Ονομάζεται και προβατινίστικος, λόγω του γεγονότος ότι οι χορευτές χτυπούν τα πόδια τους στο έδαφος, όπως όταν κάνουν τα πρόβατα όταν νευριάζουν[2].

Στις μέρες μας χορεύεται κυρίως από γυναίκες, αλλά παλαιότερα ήταν μικτός χορός. Κατά τη διάρκεια του χορού, τραγουδιόνταν και μαντινάδες.

Ο απανωμερίτης έχει μουσικό μέτρο δύο τετάρτων, αποτελείται από δέκα βήματα και η λαβή από τις παλάμες είναι με τα χέρια σταυρωτά προς τα κάτω. Χορεύεται κυκλικά[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πυρρίχια Δρώμενα | Λαογραφία | Κρητικοί Χοροί | Απανωμερίτης». www.pyrrixiadromena.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2022. 
  2. «Οι χοροί της Κρήτης». web.archive.org. 13 Οκτωβρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)
  3. «Απανωμερίτης - ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ». sites.google.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2022.