Αντρέα Κολλινέλλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντρέα Κολλινέλλι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2  Ιουλίου 1969
Ραβέννα
Χώρα πολιτογράφησηςΙταλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙταλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλητής της ποδηλασίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςGold Collar for Sports Merit
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αντρέα Κολλινέλλι (Andrea Collinelli, γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1969) είναι Ιταλός πρώην αθλητής της ποδηλασίας, χρυσός ολυμπιονίκης το 1996 στο αγώνισμα ατομική καταδίωξη στην ποδηλασία πίστας και δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής με την ομάδα της Ιταλίας στην ομαδική καταδίωξη.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κολλινέλλι γεννήθηκε στη Ραβέννα και άρχισε να ασκείται στην ποδηλασία σε ηλικία 11 ετών στον σύλλογο «A.P. Rinascita Ravenna». Από το 1996 και μετά ανήκε στην ομάδα του «Gruppo Sportivo Forestale».

Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 4.000 μέτρα ατομικής καταδιώξεως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996, που έγιναν στην Ατλάντα.[1] Εκεί σημείωσε γενικότερα την καλύτερη εμφάνιση της σταδιοδρομίας του, καθώς κατέρριψε επιπλέον δύο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στο συγκεκριμένο αγώνισμα: στις μεν σειρές με 4'19",699, στον δε προημιτελικό με 4'19",153.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Πίστας της UCI κέρδισε επίσης την πρώτη θέση μαζί με τα άλλα μέλη της ιταλικής εθνικής ομάδας στην ομαδική καταδίωξη, το ίδιο έτος στο Μάντσεστερ και το επόμενο έτος (1997) στο Περθ. Σε διοργανώσεις του ίδιου πρωταθλήματος ο Κολλινέλλι έχει κατακτήσει επιπλέον τρία αργυρά και δύο χάλκινα μετάλλια, τα έτη 1995-1998.

Μετά το τέλος της αγωνιστικής του σταδιοδρομίας, ο Κολλινέλλι συνέχισε να ασχολείται με τον χώρο της ποδηλασίας, εντασσόμενος στους τεχνικούς της εθνικής ομάδας ποδηλασίας πίστας της Ιταλίας, ειδικότερα στον τομέα της αντοχής.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "1996 Summer Olympics – Atlanta, United States – Cycling" Αρχειοθετήθηκε 2008-08-22 στο Wayback Machine. databaseOlympics.com (Ανακτήθηκε την 1η Ιουνίου 2008.)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]