Αντιγόνη Παπαμικροπούλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αντιγόνη Παπαμικροπούλου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1889
Θάνατος25  Μαρτίου 1980
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυνθέτρια
πιανίστα

Η Αντιγόνη Παπαμικροπούλου (Πάτρα 1889 - 23 Μαρτίου 1980), ήταν Ελληνίδα πιανίστα και συνθέτης.

Γεννήθηκε στην Πάτρα αλλά έζησε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Μασσαλία , σε ηλικία 5 ετών η οικογένεια της επέστρεψε στην Πάτρα. Από μικρή ηλικία έδειξε κλίση στη μουσική και πήρε τα πρώτα μαθήματα στη σχολή Κλειδοκυμβάλου της Αντωνάκη, επτά ετών έπαιξε πρώτη φορά μπροστά στο κοινό στην αίθουσα της φιλαρμονικής Πατρών παίζοντας την πρώτη σονάτα του Μπετόβεν.

Σπούδασε επί πέντε έτη στη μουσική βασιλική ακαδημία του Λονδίνου πιάνο και σύνθεση , και αποφοίτησε με άριστα . Επιστρέφοντας στην Πάτρα έδωσε πολλές παραστάσεις και διαλέξεις στο τοπικό παράρτημα του λυκείου Ελληνίδων και στη Φιλαρμονική Πατρών , δίδαξε πιάνο σε νέους και νέες της πόλης , επίσης αρθρογραφούσε στον τοπικό τύπο σε θέματα που αφορούσαν την μουσική.

Μετέβη στο Λονδίνο όπου έμεινε ένα χρόνο και έδωσε πολλές παραστάσεις πιάνου , εκεί έγραψε τις πρώτες συνθέσεις της για πιάνο, το "κλάμα του βοσκού", το "καημένα Ελληνόπουλα" , "της Αρκαδιάς το διάσελο" και το "Ελληνόπουλα μου γεια σου". Στο Λονδίνο μάλιστα εξέδωσε και τη ποιητική συλλογή "το κλάμα του βουνού". Επιστρέφοντας από το Λονδίνο εγκαταστάθηκε στην Πάτρα δίνοντας πολλές παραστάσεις εκεί αλλά και στην Αθήνα. Η σύνθεση της "ο χορός του λευκού ρόδου" βραβεύτηκε με το Ανώτατο βραβείο της βασιλικής μουσικής ακαδημίας Λονδίνου (Highest Award). Άλλη σύνθεση της η "Καλαβρυτινή σουίτα" εκδόθηκε στην Λειψία.

Αδελφές της ήταν η Ισμήνη επίσης πιανίστα και η Ηλέκτρα πιανίστα συγγραφέας και ηθοποιός. Συγγενικούς δεσμούς με την Α. Παπαμικροπούλου έχουν οι Ανδρέας και Θάνος Μικρούτσικος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιωάννου Χατζηιωάννου, Πανελλήνιον Λεύκωμα Εθνικής Εκατονταετηρίδος 1821 - 1921, τόμος Δ', Τύποις Ανωνύμου εταιρείας εκδόσεων "Νέα Ελληνική Ηώς", Αθήνα 1927