Αντιγόνη (μυθολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντιγόνη
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΘήβες
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΟιδίποδας[1][2][3] και Ιοκάστη[1][2][3]
ΑδέλφιαΠολυνείκης[2]
Ετεοκλής[2]
Ισμήνη[2]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αντιγόνη, ήταν τραγικό πρόσωπο του Θηβαϊκού Κύκλου και της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.

Ο μύθος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Οιδίποδα και της Ιοκάστης ή, κατά μια άλλη εκδοχή, της Ευρυγανείας. Αδέλφια της ήταν η Ισμήνη και οι δίδυμοι Ετεοκλής και Πολυνείκης. Αδελφός της ήταν και ο Οιδίποδας, ο πατέρας της, λόγω της ακούσιας αιμομιξίας του με την μητέρα του Ιοκάστη.

Ύστερα από την αποκάλυψη των πεπραγμένων του Οιδίποδα, την αυτοτύφλωση του ίδιου και τον απαγχονισμό της Ιοκάστης, οδηγεί τον πατέρα της στην εξορία του στους Κολωνούς. Η ιστορία αυτή διαδραματίζεται στην τραγωδία του Σοφοκλή Οιδίπους επί Κολωνώ, όπου εκεί ο Θησέας σώζει την Αντιγόνη όταν ο θείος της ο Κρέων (αδελφός της Ιοκάστης) προσπαθεί να την απαγάγει, στην προσπάθεια του να πείσει τον Οιδίποδα να επιστρέψει στη Θήβα. Μετά τον θάνατο του πατέρα της, επιστρέφει στην Θήβα για να αποτρέψει την μονομαχία των αδερφών της οι οποίοι φιλονικούν για την ανάληψη της εξουσίας. Όταν ο πόλεμος τελειώνει υπέρ της Θήβας, και με τον τραγικό θάνατο του Ετεοκλή και του Πολυνείκη στην «έβδομη πύλη», ο νέος άρχοντας Κρέων διατάζει τον ενταφιασμό του Ετεοκλή, αλλά απαγορεύει να ταφεί το πτώμα του Πολυνείκη, επειδή ενήργησε ως προδότης.

Η Αντιγόνη, σε αντίθεση με την Ισμήνη, αψηφά τους νόμους του Κρέοντα και ενταφιάζει τον νεκρό αδελφό της σύμφωνα με την θέληση των θεών. Η πράξη αυτή οδηγεί τον Κρέοντα στην απόφαση να την τιμωρίσει σε θάνατο, κλείνοντας την σε σπήλαιο, χωρίς τροφή και νερό. Ο αρραβωνιαστικός της Αίμονας, γιος του Κρέοντα, υπερασπίζεται την Αντιγόνη και κατηγορεί τον πατέρα του, ο οποίος και αργότερα μετανοεί αφού ο μάντης Τειρεσίας τον προειδοποιεί ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί. Παρ'όλα αυτά, δεν προλαβαίνει να αναιρέσει την απόφαση του, καθώς η Αντιγόνη αυτοκτονεί. Μαθαίνοντας το γεγονός αυτό, αυτοκτονεί και ο Αίμων, συμπαρασύροντας και τη μητέρα του Ευρυδίκη σε αυτοκτονία.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο αστεροειδής 129 Αντιγόνη (129 Antigone), που ανακαλύφθηκε το 1873, πήρε το όνομά του από την ηρωίδα αυτή της ελληνικής μυθολογίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]