Αντίπαπας Χριστόφορος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντίπαπας Χριστόφορος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9ος αιώνας
Ρώμη
Θάνατος904
Ρώμη
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμακαρδινάλιος
Αντιπάπας (Πάπας Λέων Ε΄ και Πάπας Σέργιος Γ΄)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χριστόφορος διεκδίκησε τη θέση του πάπα από τον Οκτώβριο του 903 έως τον Ιανουάριο του 904 [1] Αν και περιλαμβανόταν ως νόμιμος πάπας στους περισσότερους σύγχρονους καταλόγους παπών μέχρι το πρώτο μισό του 20ού αι., η φαινομενικά αντικανονική μέθοδος με την οποία απέκτησε το αξίωμα του πάπα οδήγησε στην απομάκρυνσή του από τον σχεδόν επίσημο κατάλογο των παπών, το Ποντιφικό Ημερολόγιο (Annuario Pontificio.). Ως εκ τούτου, θεωρείται πλέον αντίπαπας από την Καθολική Εκκλησία.

Ζωή και αρχιερατεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή του Χριστοφόρου. Η έλλειψη αξιόπιστων, συνεπών πηγών καθιστά δύσκολη τη δημιουργία μίας συνοπτικής βιογραφίας. Πιστεύεται ότι ήταν Ρωμαίος και ότι ο πατέρας του ονομαζόταν Λέων. Ήταν καρδινάλιος-ιερέας τιτουλάριος του ναού του Αγίου Δαμάσου, όταν έγινε πάπας. Ο προκάτοχός του, Λέων Ε΄, καθαιρέθηκε και φυλακίστηκε, πιθανότατα γύρω στον Οκτώβριο του 903. Καθώς πιστεύεται ότι ο Λέων Ε΄ απεβίωσε στη φυλακή, ο Χριστόφορος μπορεί να θεωρηθεί ως πάπας μετά το τέλος του. Ωστόσο, η αφήγηση του Αυξίλιου της Νάπολης λέει ότι ο πάπας Σέργιος Γ΄ δολοφόνησε τον Λέοντα Ε΄ και τον Χριστόφορο. Ένα ελληνικό έγγραφο του 11ου αι. [2] λέει ότι ο Χριστόφορος ήταν ο πρώτος πάπας που δήλωσε ότι το Άγιο Πνεύμα προήλθε «από τον Πατέρα και από τον Υιό ». Ωστόσο, το έγγραφο υποστηρίζει ότι ο Χριστόφορος έκανε αυτή την ομολογία στον Σέργιο, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Τότε, όμως, ο Νικόλαος Μυστικός ήταν Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, καθιστώντας την αναφορά ιστορικά ύποπτη. (Ο Σέργιος Α΄ ήταν Πατριάρχης το 610-638 και ο Σέργιος Β' το 1001-1019 στην Κωνσταντινούπολη.)

Εκθρονισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χριστόφορος εκδιώχθηκε από τη θέση τού αντίπαπα από τον πάπα Σέργιο Γ' (904–911). Ο Χερμάνους Κοντράκτους υποστηρίζει ότι ο Χριστόφορος αναγκάστηκε να τελειώσει τις μέρες του ως μοναχός. [3] Ωστόσο, ο ιστορικός Ευγένιος Βουλγκάριος λέει ότι στραγγαλίστηκε στη φυλακή. [4]

Νομιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Χριστόφορος ήταν νόμιμος πάπας, ανεξάρτητα από τα παράνομα μέσα με τα οποία φαίνεται ότι απέκτησε τον τίτλο. Το όνομά του περιλαμβάνεται σε όλους τους μεγάλους καταλόγους των παπών μέχρι τις αρχές του 20ού αι. [5] Το πορτρέτο του φιγουράρει μεταξύ των άλλων ομοιωμάτων των παπών στη βασιλική του Αγίου Παύλου εκτός των Τειχών στη Ρώμη και μεταξύ των τοιχογραφιών των παπών του 10ου αι. που ζωγραφίστηκαν τον 13ο αι. στους τοίχους της αρχαίας εκκλησίας του Σαν Πιέτρο α Γκράντο, έξω από την Πίζα. Αναγνωρίστηκε, εξάλλου, ως πάπας από τους διαδόχους του. Για παράδειγμα, επιβεβαιώνοντας τα προνόμια του Αβαείου του Κορμπί στη Γαλλία, ο Λέων Θ' ανέφερε τις προηγούμενες χορηγίες του Βενέδικτου και του Χριστόφορου. [6] Αυτό το προνόμιο είναι το μόνο από τις πράξεις του Χριστόφορου που σώζεται. [7] Ωστόσο, ο ίδιος δεν έχει θεωρηθεί ως νόμιμος πάπας από το πρώτο μισό του 20ου αιώνα και έχει διαγραφεί από το Annuario Pontificio, τη λίστα των Παπών.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Παπική επιλογή πριν από το 1059

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1.  Chisholm, Hugh, επιμ.. (1911) «Christophorus» Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάννικα 6 (11η έκδοση) Cambridge University Press, σελ. 295 
  2. Mon. Græca ad Photium pertinent., p. 160, ed. Joseph Hergenröther, Ratisbon, 1869.
  3. Chronicle of Hermannus Contractus, ad an. 904.
  4. Ernst Dümmler, Auxilius und Vulgarius (Leipzig, 1866), 160, 135.
  5. Liber Pontificalis, II, ed. Duchesne; Watterich, Pontificum Romanorum Vitae, I; and Origines de l'Église romaine, I, par les membres de la communauté de Solesmes, Paris, 1836.
  6. Philipp Jaffé, Regesta RR. Pont., I, n. 4212.
  7. Philipp Jaffé, Regesta RR. Pont., 3532, 2d ed.

Πρότυπο:Catholic

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]