Ανεμοστρόβιλος Νταουλατπούρ-Σατούρια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο ανεμοστρόβιλος των Νταουλατπούρ και Σατούρια χτύπησε την επαρχία Μανικγκάντζ του Μπανγκλαντές στις 26 Απριλίου 1989. Ήταν ο πιο δαπανηρός και ο πιο θανατηφόρος σίφωνας στην ιστορία του Μπαγκλαντές. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις απώλειες, αλλά οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ήταν άκρως καταστροφικός και ότι σκότωσε 1.300 άτομα, κάνοντάς τον επίσης και τον πιο θανατηφόρο σίφωνα στην παγκόσμια ιστορία.[1] Ο ανεμοστρόβιλος έπληξε κυρίως τις πόλεις Νταουλατπούρ και Σατούρια, κινούμενος προς ανατολικά στο Νταουλατπούρ και φτάνοντας τελικώς στην Σατούρια. Προηγουμένως, η περιοχή που χτυπήθηκε ήταν σε κατάσταση ξηρασίας για 6 μήνες, ενδεχομένως προκαλώντας συνθήκες ευνοϊκές για δημιουργία σίφωνα.

Γεγονός και επακόλουθα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γύρω στις 6:30 μ.μ. (18:30) τοπική ώρα, ένας σίφωνας εντοπίστηκε νοτιοδυτικά της περιοχής όπου συνέβησαν η πλειοψηφία των θανάτων. Οι πληροφορίες σχετικά με τον ανεμοστρόβιλο είναι περιορισμένες λόγω της αγροτικής και απομονωμένης φύσης του γεγονότος, αλλά και επειδή ο σίφωνας αυτός ήταν μέρος ενός ευρύτερου ξεσπάσματος σιφώνων που σκότωσε επίσης άλλα 5 άτομα και τραυμάτισε 500.[2] Οι ζημιές ήταν εκτεταμένες σε μεγάλη περιοχή, με αμέτρητα ξεριζωμένα δέντρα και κάθε σπίτι σε περιοχή εντός 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων κατά μήκος της πορείας του ανεμοστρόβιλου είχε καταστραφεί ολοσχερώς. Μετά την καταιγίδα, ένα άρθρο στον Bangladesh Observer δήλωσε ότι "Η καταστροφή ήταν τόσο πλήρης, που εκτός από κάποιους σκελετούς δέντρων, δεν υπήρχαν σημάδια στεκόμενων υποδομών".

Ο σίφωνας εκτιμήθηκε ότι είχε πλάτος 1 μίλι / 1,6 χιλιόμετρα στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του, και είχε μήκος διαδρομής 80 χιλιομέτρων, περνώντας από τις φτωχές περιοχές και παραγκουπόλεις του Μπαγκλαντές.[3] Επίσης 80.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι από την καταιγίδα, και 12.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν.[4] Οι Σατούρια και το Μανικγκάντζ καταστράφηκαν εντελώς από τον σίφωνα,[5] που μάλιστα υπολογίστηκε ότι κάποια στιγμή έφτασε σε σε μέγιστο πλάτος το 1,5 μίλι / 2,4 χιλιόμετρα.[6] Συνολικά, προκάλεσε ζημιές γύρω στα 1,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Οι άνεμοι πιθανότατα έφτασαν σε ταχύτητες από 338 έως 418 χιλιόμετρα ανά ώρα (210 έως 260 μίλια ανά ώρα).

Συχνότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μπαγκλαντές είναι μια από τις χώρες με την υψηλότερη συχνότητα σιφώνων, πίσω μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.[7] Διαχρονικά, το Μπαγκλαντές έχει χτυπηθεί και από άλλους θανατηφόρους ανεμοστρόβιλους, αλλά αυτή η συγκεκριμένη καταιγίδα ήταν, με διαφορά, η χειρότερη στην ιστορία της χώρας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Finch, Jonathan. «Tornados in Bangladesh and East India –—». National Weather Service. Bangladesh tornadoes. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2008. 
  2. http://www.aljazeera.com/weather/2014/04/deadliest-tornado-remembered-20144249293887609.html
  3. Cerveny, Randy (2006). Freaks of the Storm: From Flying Cows to Stealing Thunder: The World's Strangest True Weather StoriesΑπαιτείται δωρεάν εγγραφή. New York: Thunder's Mouth Press. σελ. 272. ISBN 1-56025-801-2. a tornado cut a long track, up to a mile wide, through about fifty miles of the poor country [Bangladesh]. The Bangladeshi towns of Salturia [sic] and Manikganj were leveled and about eighty thousand people were left homeless. 
  4. [[#CITEREF|]]
  5. [[#CITEREF|]]
  6. «Tornado Facts». Bangladesh Tornado. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2016. 
  7. Edwards, Rodger. «Tornado FAQ». NOAA. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2008. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]