Αλέξιος Σπανός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλέξιος Σπανός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταλόγιος
Η αρχική σελίδα της του Προχείρου ή Εξάβιβλου του Κωνσταντίνου Αρμενόπουλου (1320 - 1380/1385), έκδοση του 1744 στη Βενετία από τον Αλέξιο Σπανό, πρώτη γνωστή έντυπη έκδοση στα νέα ελληνικά.

Ο Αλέξιος Σπανός ήταν Έλληνας λόγιος με καταγωγή από τα Ιωάννινα, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στα τέλη του 16ου και στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα. Σπούδασε στα Ιωάννινα και δίδαξε την ελληνική γλώσσα στην Αδριανούπολη και αλλού.

Επιμελήθηκε ευρετήρια και πίνακες αλφαβητικής κατάταξης στις μεταφράσεις στα νέα ελληνικά την νομική πραγματεία του Κωνσταντίνου Αρμενόπουλου -λόγιος του 14ου αιώνα-, την Εξάβιβλο. Οι μεταφράσεις είχαν γίνει από τους Νικόλαο Κουνάλη του Κριτοπούλου και Θεοδόσιο Ζυγομαλά. Ο Σπανός προχώρησε μάλιστα σε εκ νέου μετάφραση του έργου, η οποία εκδόθηκε στη Βενετία το 1744 και επανεκδόθηκε σε πολλά αντίτυπα αργότερα.

Φέρεται επίσης να έχει γράψει γραμματικές, ποιήματα και διάφορα επιγράμματα τα οποία ωστόσο δεν έχουν διασωθεί. Τρία επιγράμματά του έχουν καταχωρισθεί στο βιβλίο του Σταύρου Μουλαϊμου, Αντιδοτάριον περί των ιοβόλων δηγμάτων,[1] στη Βενετία το 1724. Απεβίωσε το 1733.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, Τόμος εικοστός δεύτερος, Σκουζές Τηλέμαχος, σελ. 197