Αλέξανδρος Μαουντμπάττεν, μαρκήσιος του Κάρισμπρουκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γαλήνια Υψηλότητα, Υψηλότητα και The Most Honourable
Αλέξανδρος Μαουντμπάττεν, μαρκήσιος του Κάρισμπρουκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση23  Νοεμβρίου 1886[1]
Κάστρο του Ουίντσορ
Θάνατος23  Φεβρουαρίου 1960[1]
ανάκτορο Κένσινγκτον
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας (έως 1927)
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςΚολλέγιο Ουέλινγκτον
Britannia Royal Naval College
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Περίοδος ακμής1902
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕιρήνη Μαουντμπάττεν του Κάρισμπρουκ (από 1917)[2]
ΤέκναΊρις Μαουντμπάττεν
ΓονείςΕρρίκος του Μπάττενμπεργκ και Βεατρίκη του Ηνωμένου Βασιλείου
ΑδέλφιαΒικτώρια Ευγενία του Μπάττενμπεργκ (νεότερη αδελφή)
Λεοπόλδος Μαουντμπάττεν (νεότερος αδερφός)
Μαυρίκιος του Μπάττενμπεργκ (νεότερος αδερφός)
Οικογένειαοικογένεια Μαουντμπάττεν
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΒασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου, Βρετανικός Στρατός και Βρετανική Βασιλική Αεροπορία
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου
ΒραβεύσειςΜεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Λουτρού
Ιππότης του Μεγαλόσταυρου του Βασιλικού Βικτωριανού Τάγματος
Bailiff Grand Cross of the Order of Saint John
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αλέξανδρος (αγγλ. Alexander, 23 Νοεμβρίου 1886 - 23 Φεβρουαρίου 1960) από τον Οίκο του Μπάττενμπεργκ ήταν αρχικά πρίγκηπας του Μπάττενμπεργκ και μετέπειτα μαρκήσιος του Κάρισμπρουκ. Ήταν αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλέξανδρος Αλβέρτος Βίκτωρ γεννήθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ στο Μπέρκσιρ και ήταν ο πρωτότοκος γιος του Ερρίκου του Μπάττενμπεργκ και της Βεατρίκης, κόρης του Αλβέρτου της Σαξονίας-Κόμπουργκ & Γκότα. Ο πατέρας του ήταν γιος του Αλέξανδρου της Έσσης-Ντάρμστατ και της Ιουλίας φον Χάουκε· ο γάμος ήταν μοργανατικός και στην Ιουλία και στους απογόνους της δόθηκε ο τίτλος του πρίγκιπα του Μπάττενμπεργκ. Η μητέρα του ήταν κόρη της Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 1886 η μάμμη του Βικτωρία με διάταγμα αναγνώρισε τον τίτλο και την προσφώνησή του. Έπειτα από εξετάσεις το 1902, ο Αλέξανδρος εισήλθε στο Ναυτικό και υπηρέτησε στο πλοίο Μπριτάννια ως το 1908. Έπειτα αποσύρθηκε και έγινε από τα πρώτα μέλη της λέσχης Κάσταγουεϊς για απόστρατους αξιωματικούς του Βασιλικού Ναυτικού.

Το 1909 εισήλθε στον στρατό ως δόκιμος υπολοχαγός στη Φρουρά Γρεναδιέρων. Το 1913 έγινε υπολοχαγός και δύο έτη μετά λοχαγός. Λόγω διακεκριμένης υπηρεσίας στους Συμμάχους, το 1917 του απονεμήθηκε η διάκριση του Τάγματος του Αγίου Βλαδίμηρου. Αποσύρθηκε το 1919. Έλαβε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Καρόλου Γ΄ της Ισπανίας, του Τάγματος του Λεοπόλδου Α΄ του Βελγίου, του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι της Ρωσίας, του Τάγματος της Ναυτικής Αξίας της Ισπανίας, του Τάγματος του Νείλου της Αιγύπτου, του Τάγματος του Στέμματος της Ρουμανίας και του Σταυρού του Πολέμου της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στη Βασιλική Αεροπορία ως ανθυποσμηναγός και μετά υποσμηναγός. Εργάστηκε στο προσωπικό του πτέραρχου Σερ Τράφφορντ Λη-Μάλλορυ. Το 1945 αποσύρθηκε με το βαθμό του σμηναγού.

Μαρκήσιος του Κάρισμπρουκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αντιγερμανικά αισθήματα μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έκαναν τον εξάδελφό του Γεώργιο Ε΄ να αλλάξει την επωνυμία του Οίκου του από Σαξονίας-Κόμπουργκ & Γκόττα σε Ουίνδσορ και αποκήρυξε τους γερμανικούς τίτλους του γι' αυτόν και όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Παρομοίως τα μέλη του Οίκου Μπάττενμπεργκ αποκήρυξαν τον τίτλο τους του πρίγκιπα του Μπάττενμπεργκ και με βασιλικό διάταγμα απέκτησαν για τον Οίκο τους το όνομα Μαουντμπάττεν, αντικαθιστώντας το γερμανικό Berg (βουνό) με το αντίστοιχο αγγλικό Mount. Είχαν τον τίτλο του Σερ. Ο Αλέξανδρος έγινε μαρκήσιος του Κάρισμπρουκ, κόμης του Μπέρκαμστεντ και υποκόμης του Λώνστον. Στη δεκαετία το 1930 ο συγγραφέας Ε. Φ. Μπένσον αφιέρωσε δύο μυθιστορήματά του στον Αλέξανδρο.

Νυμφεύτηκε την Φ. Α. Ντέννισον, αλλά τα τελευταία του χρόνια είχε άρρενα σύντροφο, τον Σάιμον Φλιτ, σύμφωνα με το δημοσιευμένο ημερολόγιο του Σέσιλ Μπήτον. Επειδή δεν είχε κρατικό επίδομα, εργάστηκε πρώτα ως υπάλληλος στα γραφεία των τραπεζιτών Αδελφών Λαζάρ και μετά σε μία εταιρεία επίβλεψης κτημάτων. Έγινε διευθυντής της εταιρείας Αφοί Λέβερ και σε άλλες εταιρείες. Ήταν το πρώτο μέλος της ευρύτερης βασιλικής οικογένειας που εργάστηκε.

Ο τελευταίος εγγονός της Βικτωρίας απεβίωσε το 1960 σε ηλικία 73 ετών στο Ανάκτορο Κένσιγκτον. Η τέφρα του εναποτέθηκε στο παρεκκλήσιο των Μπάττενμπεργκ στον ναό της Αγίας Μιλδρίθης του Ουίπινγχαμ στη νήσο Ουάιτ. Ο τίτλος του μαρκησίου του Κάρισμπρουκ εξέλιπε με τον θάνατό του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1917 την Αϊρήν Φράνσες Έιτζα Ντέννισον (1890-1956), κόρη και κληρονόμο του Κόμη του Λόντσμπρω, και απέκτησε μία κόρη:

  • Άιρις Βικτόρια Μπίατρις Γκρέις (1920 - 1982), ηθοποιός και μοντέλο, παντρεύτηκε πρώτα τον Χάμιλτον Τζόζεφ Κις Ο' Μάλλυ, έπειτα τον Μάικλ Νήλυ Μπράυαν (με τον οποίο απέκτησε έναν γιο) και τέλος τον Ουίλλιαμ Αλεξάντερ Κεμπ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p10068.htm#i100673. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. p10068.htm#i100673. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alexander Mountbatten, 1st Marquess of Carisbrooke της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).