Αθηναϊκό Ωδείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αθηναϊκό Ωδείο
Το σημερινό κτήριο που στεγάζει το Αθηναϊκό Ωδείο
Χάρτης
Είδοςωδείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°56′10″N 23°42′56″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων
ΤοποθεσίαΝέα Σμύρνη
ΧώραΕλλάδα
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Το Αθηναϊκό Ωδείο ήταν ένα από τα πρώτα μουσικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών.

Σήμερα, το Αθηναϊκό Ωδείο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού σε ένα νεοκλασικό κτίριο στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας 96 και Μυκάλης στη Νέα Σμύρνη.

Το Αθηναϊκό Ωδείο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα εποπτικά μέσα και έχει εισαγάγει νέες πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας και μαθήματα. Η συνεργασία του με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μουσικής του επιτρέπει να προσφέρει στους φοιτητές του τα μαθήματα, τις εξετάσεις και τους πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών των συνεργαζόμενων ιδρυμάτων. Παράλληλα ως αναγνωρισμένο ωδείο, εκδίδει αναγνωρισμένους τίτλους μουσικών σπουδών από το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προς τιμή των καλλιτεχνών και των καθηγητών που εργάζονται στο Ωδείο, διοργανώνεται το Φεστιβάλ Τέχνης «20-20» από τις 20 Μαΐου έως τις 20 Ιουνίου που προβάλει το έργο τους, ενώ παράλληλα προσκαλούνται καλλιτέχνες, εκπρόσωποι όλων των Καλών Τεχνών και παρουσιάζουν διαλέξεις, εκθέσεις, συναυλίες, ρεσιτάλ, μαθήματα και διάφορα άλλα καλλιτεχνήματα.

Το Αθηναϊκό Ωδείο λειτουργεί σχολές οργανικής, θεωρητικής και φωνητικής μουσικής σε τμήματα : κλασική μουσική, Τζαζ, μοντέρνα και παραδοσιακή μουσική. Λειτουργεί επίσης παιδική και νεανική χορωδία, μουσικά σύνολα και εργαστήρια μοντέρνας σύνθεσης με χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και ψηφιακών μέσων.

Στις εγκαταστάσεις του συστεγάζεται η ΜΚΟ «Αθηνά», που δραστηριοποιείται σε θέματα Καλών Τεχνών, περιβάλλοντος και κοινωνικά.

Το Αθηναϊκό Ωδείο παρέχει υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές και κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]