Ένωση Επαγγελματιών των Τεχνολογιών της πληροφορίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ένωση Επαγγελματιών των Τεχνολογιών της πληροφορίας (αγγλ.Association of Information Technology Professionals - AITP) ιδρύθηκε το 1951 με έδρα το Σικάγο και αποτελεί έναν οργανισμό εκπροσώπησης των επαγγελματιών των τεχνολογιών της πληροφορίας, ο οποίος προωθεί τα συμφέροντα τους και εργάζεται για την ενίσχυση του έργου τους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ίδρυση της AITP βασίζεται στην πρωτοβουλία μιας ομάδας επαγγελματιών που χειρίζονταν δεδομένα, κυρίως οικονομικής φύσης, με τη βοήθεια μηχανών να σχηματίσουν μια επαγγελματική ένωση για τη διαχείριση των νέων τεχνολογιών. Η ένωση ιδρύθηκε το 1951 με την επωνυμία Εθνική Ένωση Χειριστών Μηχανών (National Machine Accountants Association - NMAA) και το 1952 πραγματοποιήθηκε η 1η Ετήσια Συνέλευση (First Annual Convention) στη Μινεάπολη, της Μινεσότα. Με την πάροδο των χρόνων και το συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορίας που επικράτησε με την εξέλιξη της πληροφορικής, τα μέλη της NMAA προχώρησαν στη μετονομασία της ένωσης σε Ένωση Διαχείρισης Δεδομένων Επεξεργασίας (Data Processing Management Association - DPMA) το 1962. Κατά την πορεία της η DPMA διοργάνωσε και διέθεσε στα μέλη της ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα επιδιώκοντας τη συνεχή κατάρτιση τους, ώσπου στις αρχές της δεκαετίας του 1970 αποφάσισε να συμβάλλει στη δημιουργία του Ιδρύματος Πιστοποίησης Επαγγελματιών Πληροφορικής (Institute for the Certification of Computer Professionals - ICCP). Το 1996, η ανάπτυξη και εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και οι συνεχείς μεταβολές στο πεδίο της πληροφόρησης, οδήγησαν στην υιοθέτηση της τρέχουσας ονομασίας προκειμένου να αντικατοπτρίζει το σύνολο των μελών της, τα οποία καλύπτουν κάθε πεδίο των τεχνολογιών της πληροφορίας [1].

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η AITP διευθύνεται [2] από εκλεγμένα ανώτερα στελέχη (Officers) και το Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται από τα μέλη της. Τα ανώτερα στελέχη που είναι υπεύθυνα για τη συνολική διαχείριση και τη λειτουργία της ένωσης είναι ο Πρόεδρος (President), ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος (Executive Vice President/President Elect), Ταμίας (Secretary), ο Γραμματέας (Treasurer)και ο προηγούμενος Πρόεδρος (Immediate Past President). Επιπλέον, ο Εκτελεστικός Διευθυντής (Executive Director), σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κυβερνητικά όργανα φροντίζουν για την εύρυθμη λειτουργία της AITP. Η ένωση συστήνει Επιτροπές (Committees) και Ομάδες Εργασίας (Task Forces)[3], με συγκεκριμένο αντικείμενο και σκοπό λειτουργίας, οι οποίες διακρίνονται στους εξής τομείς εξυπηρέτησης:

  • Αποτελεσματικότητα της ένωσης (Association Effectiveness)
  • Ανάπτυξη της ένωσης (Association Development)
  • Υπηρεσίες για τα μέλη (Membership Services)
  • Παραρτήματα και Υποστήριξη Περιφέρειας (Chapter & Region Support)
  • Λειτουργίες (Operations)

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η AITP μέσα από τη δράση της επιδιώκει[4] να συμβάλλει στην ενίσχυση του έργου των μελών της και την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, μέσα από την καθοδήγηση και την παροχή ευκαιριών συνεχούς κατάρτισης, δικτύωσης και επαγγελματικής εξέλιξης. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, η AITP εργάζεται για την εξυπηρέτηση των μελών της παρέχοντας εκπαίδευση σχετική με την τεχνολογία, διεξάγοντας έρευνα και παρέχοντας πληροφόρηση για τρέχοντα επιχειρηματικά και τεχνολογικά ζητήματα και τόπους δημόσιας συζήτησης για δικτύωση και συνεργασία.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη [5]της AITP προέρχονται από όλους τους τομείς των τεχνολογιών της πληροφορίας και διακρίνονται σε Επαγγελματίες (Professional Members), Επιχειρήσεις (Enterprise Members), Φοιτητές (Student Members) και Φοιτητές - Επαγγελματίες (Student to Professional Members). Αναλυτικότερα, η κατηγορία των Επαγγελματιών περιλαμβάνει άτομα που εργάζονται στη διαχείριση των πληροφοριακών πηγών, ενώ η κατηγορία των Επιχειρήσεων απαρτίζεται από οργανισμούς που σχετίζονται με την πληροφόρηση. Φοιτητές Σχολών του τομέα της πληροφόρησης μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία των Φοιτητών - ενώ πρώην μέλη της συγκεκριμένης κατηγορίας μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία των Φοιτητών - Επαγγελματιών, αρκεί να πληρούν τις προϋποθέσεις εισαγωγής

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]