Έμβλημα της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έμβλημα της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας
Αναλυτικά
ΔικαιούχοςΡωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία
Υιοθετήθηκε10 Ιουλίου 1918
ΚορυφήΚόκκινο αστέρι
Υποστηρίγματασίτος
Ρητό"Пролетарии всех стран, соединяйтесь!!"
(Ρώσικα)
"Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!"

Το εθνόσημο της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (ΡΣΟΣΔ) εγκρίθηκε στις 10 Ιουλίου του 1918 από την κυβέρνηση της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (Σοβιετική Ένωση), και τροποποιήθηκε αρκετές φορές στη συνέχεια. Δείχνει το σιτάρι ως  σύμβολο της γεωργίας, τον ανατέλλοντα ήλιο για το μέλλον του ρωσικού έθνους, το κόκκινο αστέρι (η ΡΣΟΣΔ ήταν η τελευταία Σοβιετική Δημοκρατία που περιελάμβανε το αστέρων στην κατάσταση που είναι το έμβλημα, το 1978), καθώς και το σφυροδρέπανο για τη νίκη του Κομμουνισμού και την "παγκόσμια σοσιαλιστική κοινότητα των κρατών".

Το Σοβιετικό κρατικό σύνθημα ("Εργάτες όλου του κόσμου, ενωθείτε!", στα ρωσικά ПРОЛЕТАРИИ ВСЕХ СТРАН, СОЕДИНЯЙТЕСЬ!Proletarii vsekh stran, soyedinyaytes'!) είναι επίσης μέρος του εθνοσήμου.

Το ακρωνύμιο της ΡΣΟΣΔ εμφανίζεται πάνω από το σφυροδρέπανο, το οποίο είναι το PCФCP, από τα αρχικά των λέξεων Российская Советская Федеративная Социалистическая Республика (ρωσικά: Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία).

Παρόμοια σύμβολα χρησιμοποιήθηκαν από τις Αυτόνομες Σοσιαλιστικές Σοβιετικές Δημοκρατίες (ΑΣΣΔ) εντός της Ρωσικής ΣΟΣΔ. Οι κύριες διαφορές ήταν γενικά η χρήση του ακρωνύμιου της δημοκρατίας και το σύνθημα στην δικαιούχα γλώσσα (ή γλώσσες) του δικαιούχου έθνους (με εξαίρεση το κρατικό έμβλημα της ΑΣΣΔ του Νταγκεστάν, το οποίο είχε το σύνθημα σε έντεκα γλώσσες καθώς δεν υπήρχε ενιαία Νταγκεστανική γλώσσα).

Το 1992, η επιγραφή άλλαξε από ΡΣΟΣΔ (РСФСР) σε Ρωσική Ομοσπονδία (Российская Федерация) λόγω της αλλαγής του ονόματος της χώρας.[1] Το 1993, το κομμουνιστικό σχέδιο αντικαταστάθηκε από το σημερινό εθνόσημο.

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The law of the Russian Federation from April 21, 1992 № 2708-I «About changes and additions of the Constitution (Basic law) of the Russian SFSR»