Έλος της Αγαθούπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Έλος της Αγαθούπολης είναι το πιο ενδιαφέρον και ευκολότερα προσβάσιμο τμήμα του Δέλτα του Αλιάκμονα, και βρίσκεται 1 χλμ. βόρεια της Νέας Αγαθούπολης. Δημιουργήθηκε από τα φερτά υλικά του Αλιάκμονα. Στην αρχή είχε τη μορφή λιμνοθάλασσας· με τη συνεχή εδαφογένεση όμως, η λιμνοθάλασσα μετατράπηκε σε περιοδικά κατακλυζόμενο έλος. Το έλος ξεραίνεται στο τέλος του καλοκαιριού για να ξαναπλημμυρίσει με τις πρώτες βροχές.

Στο έλος απαντούν όλα τα είδη που παρατηρούνται στο Δέλτα του Αλιάκμονα. Ευνοούνται όμως τα υδροβατικά είδη (φοινικόπτερα, χουλιαρομύτες, ερωδιοί) που βρίσκουν τροφή στα ρηχά νερά. Τα φοινικόπτερα παρουσιάζουν εντυπωσιακό θέαμα καθώς πετάνε κατά εκατοντάδες από το Έλος προς τις αλυκές και αντίστροφα. Το χειμώνα συγκεντρώνονται χιλιάδες υδρόβια (πάπιες, χήνες, κύκνοι και βουτηχτάρια).

Στις λασπώδης εκτάσεις μεταξύ του ποταμού και της θάλασσας τρέφονται δεκάδες είδη παρυδάτιων πουλιών, ενώ στο Έλος φωλιάζει ο καλαμοκανάς.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Υγρότοποι της Βόρειας Πιερίας - Δέλτα Αλιάκμονα Έλος Αγαθούπολης Αλυκή Κίτρους. Δήμος Πύδνας: Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. - Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας - Πιερική Ανάπτυξη Α.Ε.