Άρπαντ Έλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Άρπαντ Έλο (Arpad Emrick Elo, 25 Αυγούστου 1903 - 5 Νοεμβρίου 1992) ήταν Ούγγρος καθηγητής Φυσικής και ο δημιουργός του συστήματος βαθμολόγησης Elo που χρησιμοποιείται για παιχνίδια με δυο παίκτες, όπως το σκάκι.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην πόλη 'Egyházaskesző της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας και μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τους γονείς του το 1913.

Δίδαξε Φυσική στο πανεπιστήμιο Μαρκέτ στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ. Παράλληλα ασχολήθηκε με το σκάκι. Από τη δεκαετία του 1930 ήταν ο ισχυρότερος σκακιστής στο Μιλγουόκι,μια από τις πόλεις που το σκάκι ήταν πολύ διάσημο. Κέρδισε το πρωτάθλημα της πολιτείας Γουινσκόνσιν 8 φορές.

Το σύστημα βαθμολόγησης Elo[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Elo είναι βασικά γνωστός για το σύστημα βαθμολόγησης που φέρει το όνομά του. Το αρχικό σύστημα βαθμολόγησης για το σκάκι δημιουργήθηκε από τον Κένεθ Χάρκνες, τον διευθυντή επιχειρήσεων της σκακιστικής ομοσπονδίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι το 1960, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που αναπτύχθηκαν μέσω του Συστήματος Αξιολόγησης Χάρκνες, ο Έλο ανέπτυξε τη δική του φόρμουλα η οποία είχε μια καλή στατιστική βάση και αποτελεί βελτίωση σε σχέση με το Σύστημα Harkness. Το νέο σύστημα βαθμολόγησης εγκρίθηκε από ένα συνέδριο της σκακιστικής ομοσπονδίας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Σεντ Λούις το 1960.

Το 1970 η παγκόσμια ομοσπονδία σκακιού (FIDE), συμφώνησε να υιοθετήσει το σύστημα βαθμολόγησης Έλο. Από τότε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο ίδιος ο Έλο έκανε τους υπολογισμούς των βαθμολογιών. Εκείνη την εποχή, o υπολογισμός των βαθμολογιών ήταν σχετικά εύκολος, διότι λιγότεροι από 2.000 παίκτες βαθμολογούνταν από τη FIDE.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία επανεκχώρησε το έργο της διαχείρισης και του υπολογισμού των καταλογισμών σε άλλους, εκτός του Έλο και πρόσθεσε νέα "Προσόντα Αξιολόγησης", κανόνες που διασφάλιζαν ότι δεν θα γίνονταν αυθαίρετες αξιολογήσεις (συνήθως στην κλίμακα 2.200, η οποία είναι το χαμηλότερο σκορ για μια ανώτερη παρτίδα σκάκι) για τους παίκτες που το σκορ τους φτάνει τουλάχιστον μέχρι το 50% σε παιχνίδια που παίζονται σε επιλεγμένες εκδηλώσεις, όπως οι σκακιστικές Ολυμπιάδες. Ο Έλο και άλλοι δεν συμφώνησαν με τους νέους κανόνες.

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]