Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπόθεση συσχέτισης ζεύγους του Μοντγκόμερι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: thumb|Ο Χιου Μοντγκόμερι στο Όμπερβολφάχ το 2008 Στα μαθηματικά, η '''υπόθεση συσχέτισης ζεύγους του Μοντγκόμερι'''<ref>{{Cite book|title=Analytic Number Theory|first=Chaohua|last=Jia|first2=Kohji|last2=Matsumoto|publisher=Springer Science & Business Media|isbn=978-1-4757-3621-2|date=2013-11-11|url=https://books.google.gr/books?id=mP_l...
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 17:42, 9 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Χιου Μοντγκόμερι στο Όμπερβολφάχ το 2008

Στα μαθηματικά, η υπόθεση συσχέτισης ζεύγους του Μοντγκόμερι[1] είναι μια εικασία του Χιου Μοντγκόμερι (Hugh Montgomery, 1973) ότι η συσχέτιση ζεύγους μεταξύ ζευγών μηδενικών της συνάρτησης ζήτα του Ρίμαν (κανονικοποιημένη ώστε να έχει μοναδιαία μέση απόσταση) είναι

η οποία, όπως του επισήμανε ο Φρίμαν Ντάισον, είναι η ίδια με τη συνάρτηση συσχέτισης ζεύγους τυχαίων ερμιτιανών πινάκων.

Υπόθεση

Με την προϋπόθεση ότι η υπόθεση Ρίμαν είναι αληθής[2].

Έστω σταθερό, τότε η υπόθεση δηλώνει

και όπου κάθε είναι το φανταστικό μέρος των μη τετριμμένων μηδενικών συνάρτησης ζήτα του Ρίμαν, δηλαδή .

Επεξήγηση

Άτυπα, αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα να βρεθεί ένα μηδέν σε ένα πολύ μικρό διάστημα μήκους 2πL/log(T) σε απόσταση 2πu/log(T) από ένα μηδέν 1/2+iT είναι περίπου L φορές η παραπάνω έκφραση. (Ο παράγοντας 2π/log(T) είναι ένας παράγοντας κανονικοποίησης που μπορεί να θεωρηθεί ανεπίσημα ως η μέση απόσταση μεταξύ των μηδενικών με φανταστικό μέρος περίπου T). Ο Άντριου Οντλίζκο (1987) Andrew Odlyzko (1987) έδειξε ότι η εικασία υποστηρίζεται από υπολογισμούς των μηδενικών σε μεγάλη κλίμακα σε υπολογιστή. Η εικασία έχει επεκταθεί σε συσχετίσεις περισσότερων από δύο μηδενικών, καθώς και σε συναρτήσεις ζήτα αυτομορφικών παραστάσεων (Ρούντνικ & Σάρνακ (Rudnick & Sarnak 1996)). Το 1982 ένας μαθητής του Μοντγκόμερι, ο Αλί Ερχάν Οζλούκ, απέδειξε την εικασία της συσχέτισης ζεύγους για ορισμένες από τις συναρτήσεις L του Ντίριχλετ.A.E. Ozluk (1982)

Η σύνδεση με τους τυχαίους μοναδιαίους πίνακες θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια απόδειξη της υπόθεσης Ρίμαν (RH). Η εικασία Χίλμπερτ-Πόλια ισχυρίζεται ότι τα μηδενικά της συνάρτησης Ζήτα του Ρίμαν αντιστοιχούν στις ιδιοτιμές ενός γραμμικού τελεστή και συνεπάγεται την RH. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτή είναι μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση (Άντριου Οντλίζκο Andrew Odlyzko (1987)).

Ο Μοντγκόμερι μελετούσε τον μετασχηματισμό Φουριέ F(x) της συνάρτησης συσχέτισης ζεύγους και έδειξε (υποθέτοντας την υπόθεση Ρίμαν) ότι ήταν ίση με |x| για |x| < 1. Οι μέθοδοί του δεν ήταν σε θέση να την προσδιορίσουν για |x| ≥ 1, αλλά υπέθεσε ότι ήταν ίση με 1 για αυτά τα x, γεγονός που συνεπάγεται ότι η συνάρτηση συσχέτισης ζεύγους είναι όπως παραπάνω. Παρακινήθηκε επίσης από την ιδέα ότι η υπόθεση Ρίμαν δεν είναι ένας τοίχος από τούβλα, και θα πρέπει να αισθάνεται κανείς ελεύθερος να κάνει ισχυρότερες εικασίες.

Υπόθεση F(α) ή υπόθεση ισχυρής συσχέτισης ζεύγους

Έστω και πάλι και για τα μη τετριμμένα μηδενικά της συνάρτησης ζήτα του Ρίμαν. Ο Μοντγκόμερι εισήγαγε τη συνάρτηση

για και κάποια συνάρτηση βάρους .

Οι Μοντγκόμερι και Γκόλντστον[3] απέδειξαν, σύμφωνα με την υπόθεση Ρίμαν, ότι για η συνάρτηση αυτή συγκλίνει ομοιόμορφα

Η πραγματική γραμμή περιγράφει τη συνάρτηση συσχέτισης δύο σημείων του τυχαίου πίνακα τύπου GUE. Οι μπλε κουκκίδες περιγράφουν τις κανονικοποιημένες αποστάσεις των μη τετριμμένων μηδενικών της συνάρτησης συνάρτησης Ρίμαν, των πρώτων 105 μηδενικών.

Ο Montgomery υπέθεσε, η οποία είναι τώρα γνωστή ως η υπόθεση F(α) ή υπόθεση ισχυρής συσχέτισης ζεύγους, ότι για έχουμε ομοιόμορφη σύγκλιση[4]

για σε ένα περιορισμένο διάστημα.

Αριθμητικός υπολογισμός από τον Οντλίζκο

Στη δεκαετία του 1980, παρακινούμενος από την εικασία του Μοντγκόμερι, ο Οντλίζκο ξεκίνησε μια εντατική αριθμητική μελέτη της στατιστικής των μηδενικών του ζ(s). Επιβεβαίωσε την κατανομή των αποστάσεων μεταξύ των μη τετριμμένων μηδενικών χρησιμοποιώντας λεπτομερείς αριθμητικούς υπολογισμούς και απέδειξε ότι η εικασία του Μοντγκόμερι θα ήταν αληθής και ότι η κατανομή θα συμφωνούσε με την κατανομή των αποστάσεων των ιδιοτιμών των τυχαίων πινάκων GUE χρησιμοποιώντας τον Cray X-MP. Το 1987 ανέφερε τους υπολογισμούς στην εργασία Άντριου Οντλίζκο Andrew Odlyzko (1987).

Για μη τετριμμένα μηδενικά, 1/2 + iγn, οι κανονικοποιημένες αποστάσεις ας είναι

Τότε αναμένουμε τον ακόλουθο τύπο ως όριο για :

Με βάση έναν νέο αλγόριθμο που ανέπτυξαν οι Οντλίζκο και Άρνολντ Σένχαγκε, ο οποίος τους επέτρεψε να υπολογίσουν μια τιμή ζ(1/2 + it) σε μέσο χρόνο tε βημάτων, ο Οντλίζκο υπολόγισε εκατομμύρια μηδενικά σε ύψη γύρω στο 1020 και έδωσε κάποιες αποδείξεις για την εικασία GUE[5][6].

Το σχήμα περιέχει τα πρώτα 105 μη τετριμμένα μηδενικά της συνάρτησης ζήτα του Ρίμαν. Όσο περισσότερα μηδενικά δειγματοληπτούνται, τόσο περισσότερο η κατανομή τους προσεγγίζει το σχήμα του τυχαίου πίνακα GUE.

Δημοσιεύσεις

Δείτε επίσης

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Παραπομπές

  1. Jia, Chaohua· Matsumoto, Kohji (11 Νοεμβρίου 2013). Analytic Number Theory. Springer Science & Business Media. ISBN 978-1-4757-3621-2. 
  2. Jr, John Forbes Nash· Rassias, Michael Th (5 Ιουλίου 2016). Open Problems in Mathematics. Springer. ISBN 978-3-319-32162-2. 
  3. Goldston, D. A.; Montgomery, H. L. (1987). «Pair correlation of zeros and primes in short intervals». Analytic number theory and Diophantine problems. Progress in Mathematics. 70. Birkhäuser Boston, σσ. 183–203. doi:10.1007/978-1-4612-4816-3_10. ISBN 978-1-4612-9173-2. 
  4. Carneiro, Emanuel; Chandee, Vorrapan; Chirre, Andrés; Milinovich, Micah B. (February 2022). «On Montgomery's pair correlation conjecture: A tale of three integrals». Journal für die reine und angewandte Mathematik (Crelle's Journal) (Walter de Gruyter (GmbH)) (786): 205–243. doi:10.1515/crelle-2021-0084. 
  5. A. M. Odlyzko, "The 1020-th zero of the Riemann zeta function and 70 million of its neighbors," AT&T Bell Lab. preprint (1989)
  6. M. Mehta (1990), chap.1