Ευθύμιος ο Αθωνίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευθύμιος ο Αθωνίτης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση955
Γεωργία
Θάνατος1028[1][2]
Χερσόνησος του Άθω
Χώρα πολιτογράφησηςΓεωργία
Βυζαντινή Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Eορτασμός αγίου13 Μαΐου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοναχός
μεταφραστής
φιλόσοφος
συγγραφέας
καλλιγράφος[3]
Οικογένεια
ΓονείςΙωάννης ο Ίβηρας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμααββάς
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ευθύμιος ο Αθωνίτης (γεωργιανά: ექვთიმე ათონელი, Εκβτίμε Ατονέλι ; π. 955–1024) ήταν Γεωργιανός μοναχός, φιλόσοφος και λόγιος, ο οποίος τιμάται ως άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 13 Μαΐου[4].

Ο Ευθύμιος ήταν Γεωργιανός, «Ίβηρας» κατά το εθνωνύμιο που χρησιμοποιούσαν οι Βυζαντινοί, από το Βασίλειο των Ιβήρων[5]. Γιος του Ιωάννη του Ίβηρα και ανιψιός του Ιωάννη Τορνίκιου, ο Ευθύμιος μεταφέρθηκε ως πολιτικός όμηρος στην Κωνσταντινούπολη, αλλά αργότερα απελευθερώθηκε και έγινε μοναχός στην Μεγίστη Λαύρα του Αθανάσιου στο Όρος Άθως. Στη συνέχεια έγινε ηγούμενος του Γεωργιανού μοναστηρίου των Ιβήρων, το οποίο είχε ιδρυθεί από τον πατέρα του,[6] και αναδείχθηκε ένας από τους καλύτερους Ορθόδοξους θεολόγους και μελετητές της εποχής του. Ο Ευθύμιος διετέλεσε ηγούμενος της Μονής Ιβήρων για δεκατέσσερα χρόνια πριν αποσυρθεί για να επικεντρωθεί στις μεταφράσεις του.[7]

Γνώριζε καλά Γεωργιανά, Ελληνικά και άλλες γλώσσες, και μετέφρασε πολλές θρησκευτικές πραγματείες και φιλοσοφικά έργα. Μεταξύ των σημαντικών έργων του ήταν η μετάφραση του sibrdzne balavarisa (Σοφία του Μπαλαχβάρι), το οποίο κάποιοι πιστεύουν ότι είναι μια εκχριστιανισμένη εκδοχή επεισοδίων από τη ζωή του Σιντάρτα Γκαουτάμα (Βούδα) που έγινε πολύ δημοφιλής στην Μεσαιωνική Ευρώπη ως η ιστορία του Βαρλαάμ και του Ιωάσαφ. Εξίσου σημαντική ήταν η εργασία του Ευθυμίου για την προετοιμασία Γεωργιανών μεταφράσεων διαφόρων Ελληνικών φιλοσοφικών, εκκλησιαστικών και νομικών έργων.

Πέθανε κοντά στην Κωνσταντινούπολη το 1028[8], όταν ένα μουλάρι που ίππευε, τρόμαξε από έναν ζητιάνο και αναποδογύρισε ρίχνοντας κάτω τον Ευθύμιο. Τα λείψανά του είναι θαμμένα στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στη Μονή Ιβήρων.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άαρον Σβαρτς: (Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Τσεχικά, Κροατικά, Τελούγκου) Open Library. OL924457A. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. www.google.fr/books/edition/D_orient_en_occident/5-cImwEACAAJ?hl=fr. σελ. 115.
  3. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2019.
  4. (in Ελληνική) Ὁ Ὅσιος Εὐθύμιος ὁ Ἀθωνίτης κτήτορας τῆς Ι.Μ. Ἰβήρων. 13 Μαΐου. ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ.
  5. Elguja Xintʻibiże (1998). Designations of the Georgians and their etymology. Tʻbilisis Universitetis Gamomcʻemloba. σελ. 73. ISBN 978-5-511-00775-5. 
  6. Kalistrat Salia (1983). History of the Georgian nation. N. Salia. σελ. 82. 
  7. 7,0 7,1 "St. Euthymius of Athos the translator", Orthodox Church in America
  8. Barlaam and Ioasaph, John Damascene, Loeb Classical Library 34, at LOEB CLASSICAL LIBRARY

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]