Πύλη:Βιογραφίες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Εισαγωγή

Σημαντικό μέρος της Βικιπαίδειας αποτελούν οι βιογραφίες προσωπικοτήτων, οι οποίες ανήκουν σε διάφορες χώρες, εποχές και φυλές. Σε αυτή την πύλη συγκεντρώνονται πληροφορίες για επιστήμονες, στρατιωτικούς, συγγραφείς και άλλες προσωπικότητες, οι οποίες επηρέασαν σημαντικά την Παγκόσμια Ιστορία.

Επιλεγμένο λήμμα

Ο Νικολάι Νικολάεβιτς Ραέφσκι (ρωσ. Николай Николаевич Раевский, αγγ. Nikolay Raevsky, γαλλ. Nikolaï Raïevski, - Αγία Πετρούπολη, Ρωσική Αυτοκρατορία, 14 Σεπτεμβρίου 1771 - Κίεβο, Ρωσική Αυτοκρατορία, 16 Σεπτεμβρίου 1829) ήταν Ρώσος στρατηγός του ρωσικού ιππικού, που αναδείχθηκε ήρωας στον Πατριωτικό Πόλεμο του 1812, όταν ο στρατός του Ναπολέοντα Α' της Γαλλίας εισέβαλε στην Ρωσία. Στα τριάντα χρόνια της στρατιωτικής καριέρας του συμμετείχε σε πολλές μάχες. Μετά την νίκη στο Μογκιλιόφ, έγινε ένας από τους πιο γνωστούς στρατηγούς του ρωσικού στρατού. Συμμετείχε ενεργά στην Μάχη του Μποροντίνο, όπου η σύγκρουση του σώματος του απέναντι στο γαλλικό ιππικό επηρέασε σημαντικά το αποτέλεσμα της μάχης, στην «Μάχη των Εθνών» στην Λειψία και στην κατάληψη του Παρισιού το 1814. Ήταν μέλος του Ομοσπονδιακού Σοβιέτ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας (ρωσ. Государственный совет Российской империи), ενώ για την φιλία μαζί του ήταν περήφανος ο γνωστός Ρώσος ποιητής Αλεξάντρ Πούσκιν.

(περισσότερα…)

Επιλεγμένη εικόνα
Ο Περικλής, στην εποχή βασιλείας του οποίου άνθισε η οικονομία και ο πολιτισμός της Αθήνας
Αξιόλογα λήμματα

Βιογραφίες της Βικιπαίδειας, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τα μέλη της ως αξιόλογα λήμματα.

Αμέλια Έρχαρτ · Ανδρέας Μιαούλης · Απόστολος Παύλος · Αρθούρος Ρεμπώ · Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος · Ασπασία · Άτταλος Α' της Περγάμου · Άτταλος Β' της Περγάμου · Δημήτριος Γούναρης · Διονύσιος Σολωμός · Δομήνικος Θεοτοκόπουλος · Ερνέστο Τσε Γκεβάρα · Ευμένης Β' της Περγάμου · Θέογνις ο Μεγαρεύς · Ιάννης Ξενάκης · Ιωάννης Καποδίστριας · Ιωάννης Μεταξάς · Καραβάτζιο · Κλεομένης Α' της Σπάρτης · Κλεοπάτρα Ζ' της Αιγύπτου · Μαρκήσιος ντε Σαντ · Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία της Ρωσίας · Μπέτι Ντέιβις · Νικολάι Νικολάεβιτς Ραέφσκι · Οκταβιανός Αύγουστος · Περικλής · Πύρρος της Ηπείρου · Ρέμπραντ · Ρενέ Ντεκάρτ · Σαίρεν Κίρκεγκωρ · Σίγκμουντ Φρόυντ

Κατηγορίες
Σχετικές πύλες
Τι μπορείτε να κάνετε

Μπορείτε να βοηθήσετε ως μέλος της Επιχείρησης «Βιογραφία».