Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νυχτερινός τρόμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νυχτερινός τρόμος
Ειδικότηταψυχιατρική και ψυχολογία
Ταξινόμηση
ICD-10F51.4
ICD-9307.46
MedlinePlus000809
MeSHD020184

Ο Νυχτερινός τρόμος είναι μια παραϋπνική διαταραχή ύπνου που χαρακτηρίζεται από έντονο φόβο ή τρόμο και από την ανικανότητα ανάκτησης πλήρους συνειδητότητας. Αυτός που το βιώνει ξυπνά απότομα από ύπνο αργών κυμάτων, ενώ το ξύπνημα περιλαμβάνει αναστεναγμό, βογκητό και κραυγή. Είναι συχνά αδύνατο να ξυπνήσει κάποιος ένα άτομο που βιώνει νυχτερινό τρόμο και συνήθως μετά από ένα επεισόδιο νυχτερινού τρόμου κάποιος συνεχίζει να κοιμάται χωρίς να ξυπνήσει. Τον νυχτερινό τρόμο μπορεί σπάνια να τον θυμηθεί κάποιος που το βιώνει. Οι νυχτερινοί τρόμοι δεν σχετίζονται με τον ύπνο REM.

Νυχτερινοί τρόμοι και εφιάλτες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι νυχτερινοί τρόμοι μπορούν να διαχωριστούν από τους εφιάλτες. Όταν κάποιος βιώνει νυχτερινούς τρόμους δεν ξυπνά πλήρως, ενώ όταν κάποιος προσπαθήσει να τον ξυπνήσει, το επεισόδιο νυχτερινού τρόμου μπορεί να συνεχιστεί για 10 έως και 20 λεπτά. Σε αντίθεση με τους εφιάλτες, οι οποίοι συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ύπνου REM, οι νυχτερινοί τρόμοι συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ύπνου αργών κυμάτων, αυτός ο ύπνος είναι το βαθύτερο στάδιο ύπνου εκτός REM και συνήθως αποκαλείται και 4ο στάδιο του ύπνου[1]. Όταν ξυπνήσει κάποιος που έχει βιώσει νυχτερινό τρόμο, δεν μπορεί να θυμηθεί το επεισόδιο, το μόνο που θυμάται είναι μια αίσθηση πανικού, ενώ αντίθετα όταν κάποιος "βλέπει" εφιάλτη μπορεί να τον θυμηθεί εύκολα.

Σε αντίθεση με τους εφιάλτες που είναι συνήθως δυσάρεστης μορφής όνειρα, οι νυχτερινοί τρόμοι δεν είναι όνειρα. Κατά την διάρκεια ενός νυχτερινού τρόμου συνήθως δεν υπάρχει κάποια κατάσταση (τρομακτική ή όχι) που να έχει ονειρευθεί, αλλά υπάρχει μόνο η αίσθηση φόβου. Το γεγονός ότι δεν προκαλείται από όνειρο, προκαλεί σε αυτούς που ξυπνάνε μια αίσθηση αποπροσανατολισμού η οποία είναι περισσότερο έντονη από αυτή που βιώνεται κατά τη διάρκεια ενός εφιάλτη. Ένας νυχτερινός τρόμος μπορεί να περιλαμβάνει μια μικρή περίοδο αμνησίας, στην διάρκεια της οποίας μερικοί δεν μπορούν να θυμηθούν το όνομα τους, την περιοχή που βρίσκονται, την ηλικία τους ή οποιαδήποτε άλλα αναγνωριστικά στοιχεία του εαυτού τους.

Νυχτερινοί τρόμοι στα παιδιά

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παιδιά ηλικίας 2 έως 6 είναι περισσότερο ευάλωτα στους νυχτερινούς τρόμους, ενώ οι νυχτερινοί τρόμοι επηρεάζουν το 15% των παιδιών[2], ωστόσο άτομα οποιασδήποτε ηλικίας μπορούν να το βιώσουν. Τα επεισόδια μπορούν να κρατήσουν μερικές εβδομάδες και μετά να εξαφανιστούν ξαφνικά. Τα συμπτώματα στα παιδιά διαφέρουν, δηλαδή, ένα παιδί μπορεί να θυμηθεί ένα επεισόδιο ενώ πολλές φορές ενώ ξυπνά να βιώνει παραισθήσεις. Ενώ υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινούς τρόμους, οι πιο συχνές είναι το συναισθηματικό άγχος κατά την διάρκεια της προηγούμενης ημέρας και ο υψηλός πυρετός.

Νυχτερινοί τρόμοι στους ενήλικες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που τα συμπτώματα είναι παρόμοια στα παιδιά και στους ενήλικες, η αιτιολογία, η πρόγνωση και η θεραπεία διαφέρουν. Οι νυχτερινοί τρόμοι στους ενήλικες είναι λιγότερο συχνοί και συνήθως προκαλούνται από τραύμα. Πολλές φορές η διαταραχή τείνει να γίνεται χρόνια και συνήθως χρειάζεται θεραπεία με ψυχοθεραπεία και με αντικαταθλιπτικά.

Μερικοί ενήλικες που υποφέρουν από νυχτερινούς τρόμους έχουν τα χαρακτηριστικά κακοποιημένων και καταθλιπτικών ατόμων ενώ πολλοί βιώνουν θυμό [3][4], παθητικότητα[5], άγχος, προβλήματα μνήμης και την ικανότητα να αγνοούν τον πόνο.

  1. «Night Terrors Resource Center». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2008. 
  2. «Night Terrors». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Δεκεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2008. 
  3. Night terrors. Clinical characteristics and person...[Arch Gen Psychiatry. 1980] - PubMed Result
  4. Night terrors. Clinical characteristics and person...[Arch Gen Psychiatry. 1980] - PubMed Result
  5. Psychotherapy with night-terror patients. [Am J Psychother. 1982] - PubMed Result

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]