Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπαλόνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα μπαλόνια χρησιμοποιούνται σε ειδικές περιστάσεις, π.χ. για γενέθλια ή διακοπές
Τα μπαλόνια χρησιμοποιούνται συχνά ως διακόσμηση για πάρτυ

To μπαλόνι είναι ένα δοχείο, με εύκαμπτα και συνήθως ελαστικά τοιχώματα, με ικανότητα να φιλοξενεί αέρια, όπως ήλιο, υδρογόνο, νιτρώδες οξύ, οξυγόνο, αέρα κλπ, με τα οποία το «φουσκώνουμε». Τα σύγχρονα μπαλόνια κατασκευάζονται από υλικά όπως λάστιχο, λάτεξ, πολυχλωροπροπένιο, ή ύφασμα νάιλον, ενώ τα πρώτα μπαλόνια κατασκευάζονταν από αποξηραμένη κύστη ζώου, όπως η ουροδόχος κύστη του γουρουνιού[1]. Κάποια μπαλόνια χρησιμοποιούνται για διακοσμητικούς σκοπούς, ενώ άλλα χρησιμοποιούνται για πρακτικούς σκοπούς, όπως η μετεωρολογία, η ιατρική, η στρατιωτική άμυνα, ή οι μεταφορές.

Το μπαλόνι έχει την ιδιότητα να καταλαμβάνει μεγάλο όγκο με μικρή συνολική μάζα, καθώς ο κύριος όγκος του απαρτίζεται από το αέριο το οποίο περιέχει, και έτσι εμφανίζει χαμηλή πυκνότητα ενώ ταυτόχρονα διατηρεί σταθερό σχεδόν σχήμα. Οι ιδιότητές του αυτές είναι ιδιαίτερες και του δίνουν ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών. Το σύνηθες ελαστικό μπαλόνι έχει επίσης την ιδιότητα να αποκτά με την τριβή, π.χ. με μάλλινο ύφασμα, στατικό ηλεκτρισμό.

Ο εφευρέτης του κοινού μπαλονιού ήταν ο Μάικλ Φαραντέι, το 1824, που τα χρησιμοποίησε σε πειράματα με υδρογόνο στο Βασιλικό Ίδρυμα στο Λονδίνο. [2]

Η διακόσμηση με μπαλόνια σε κοινωνικές εκδηλώσεις είναι νέα σχετικά ιδέα. Ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 από την Αμερική [2] και από τότε συνεχώς κερδίζει έδαφος. Επίσης τα μπαλόνια χρησιμεύουν για εξάσκηση, σε αθλήματα όπως σκοποβολή, ποδόσφαιρο ή μπάσκετ. Τα μπαλόνια σκάνε εύκολα όταν κάποιος τα τρυπήσει, τα πατήσει ή καθίσει επάνω τους, γι' αυτό και έχουν γίνει αντικείμενο διασκέδασης και παιχνιδίσματος σε εκδηλώσεις, καθώς προκαλούν σημαντικό κρότο που τουλάχιστον ξαφνιάζει και ενδεχομένως ενοχλεί.

Τα μπαλόνια θα τα συναντήσουμε σε στολισμούς εκδηλώσεων κατά κύριο λόγο. Οι χρωματισμοί και οι ιριδισμοί που χαρίζει το μπαλόνι όταν αφήνεται στον ουρανό, μαγεύουν μικρούς και μεγάλους. Τα μπαλόνια πάντα θα συναρπάζουν λόγω όγκου και χρωμάτων. Χρησιμοποιούνται σε μετεωρολογικούς σταθμούς, σαν ραντάρ σε στρατιωτικές βάσεις και σαν σημαδούρες σε ναυτικές δράσεις. Βέβαια, άλλη είναι η υφή το μπαλονιού ανάλογα τη χρήση του. Δηλαδή υπάρχουν μπαλόνια με μαλακό ιστό και μπαλόνια με πολύ παχύ επίστρωμα για να μην σκάνε εύκολα.

Υλικά δημιουργίας των μπαλονιών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μπαλόνια κατασκευάζονται από φυσικά υλικά όπως το καουτσούκ από διάφορα δέντρα σε περιοχές κυρίως του Αμαζονίου και το πολυχλωροπρένιο. Κάποιες φορές συναντούμε μπαλόνια από ναύλον, ειδικά τα πιο παλιάς τεχνολογίας. Υπάρχουν και τα μπαλόνια που κατασκευάζονται από αλουμίνιο (foil) και η αγορά τους είναι λίγο πιο δαπανηρή, αλλά έχουν χαρακτηριστικό γνώρισμα τη μεγαλύτερη διάρκεια. Τα μπαλόνια παράγονται σε ποικιλοχρωμία και σε διάφορες διαστάσεις και σχήματα. Δέχονται αέρα, ήλιο και άζωτο.

Ιστορία προέλευσης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χρήση τους ανάγεται στο 1912 με μια διαφορετική μορφή βέβαια. Τα χρησιμοποιούσαν για να οριοθετήσουν κάποιες περιοχές μεταξύ τους κάτοικοι του Μεξικού, καθώς επίσης και οι αλιείς σαν σημαδούρα που έσερναν με τις βάρκες για να γίνονται ορατοί από άλλους που βρίσκονταν στη θάλασσα. Κυρίως χρησιμοποιούσαν χρωματιστά μπαλόνια.

Μπαλόνια και λογοτεχνία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Μπαλόνι latex

Πολλά λογοτεχνικά έργα, πεζά και ποιήματα έχουν γραφεί με τίτλο το μπαλόνι, ή έχουν για θέμα την ιστορία ενός παιδιού και του μπαλονιού του. Η χώρα των μπαλονιών[3] είναι ένα αντιπροσωπευτικό μυθιστόρημα όπου παρομοιάζει η σκέψη που πετάει ελεύθερη σαν το μπαλόνι με το ήλιο που ξεφεύγει από τα χέρια ενός παιδιού και πετάει ψηλά.

  1. History of Balloons Αρχειοθετήθηκε 2012-10-28 στο Wayback Machine. at Helium UK
  2. 2,0 2,1 Swain, Heather (6 Ιουλίου 2010). Make These Toys: 101 Clever Creations Using Everyday Items. Penguin. ISBN 9781101188736. 
  3. «Η χώρα των μπαλονιών». Ελευθεροτυπία. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=410336. Ανακτήθηκε στις 2017-02-01.