Ρίτσαρντ Στόλλμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρίτσαρντ Στόλλμαν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Richard Matthew Stallman (Αγγλικά)
Γέννηση16 Μαρτίου 1953 (1953-03-16) (71 ετών)
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
ΚατοικίαΒοστώνη
ΕθνικότηταΑμερικανός
Ψευδώνυμοrms[1] και Saint IGNUcius[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Θρησκείααθεϊσμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[3][4]
Ισπανικά
Γαλλικά
Ινδονησιακά
Εκπαίδευσηδιδάκτορας επιστημών
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Χάρβαρντ
Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης
σχολή μηχανικών και εφαρμοσμένων επιστημών του Χάρβαρντ[5]
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΠρόεδρος του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού
ΕργοδότηςΊδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού
Γνωστός γιαΕλεύθερο Λογισμικό
Αξιοσημείωτο έργοGNU
GNU Emacs
Free Software Song
Γενική Άδεια Δημόσιας Χρήσης GNU
GNU Compiler Collection
αποσφαλματωτής GNU
The Right to Read
Jinnetic Engineering
Made for You
Μανιφέστο του GNU
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαChief GNUisance (από 1984, Εγχείρημα GNU)
πρόεδρος (1985–2019, Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού)
Emacs maintainer (άγνωστη τιμή)
Βραβεύσειςβραβείο ΜακΆρθουρ (1990)
Βραβείο Γκρέις Μάρεϊ Χόπερ (1990)[6]
Βραβείο Πρωτοπόρου EFF (1998)
βραβείο Τακέντα
Internet Hall of Fame (2013)[7]
Επιμνημόσυνο Βραβείο Γιούρι Ρουμπίνσκι (1999)
ACM Software System Award (2015)[6]
Honorary doctoral degree of the Pierre and Marie Curie University (11  Οκτωβρίου 2016)[8]
επίτιμος διδάκτωρ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών (2003)[9]
επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης (2001)
επίτιμος διδάκτωρ του Εθνικού Πανεπιστημίου της Κόρδοβα
Ιστότοπος
[[1] www.stallman.org/%20stallman.org]]
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ρίτσαρντ Μάθιου Στόλλμαν (αγγλικά: Richard Matthew Stallman, γενν. 16 Μαρτίου 1953, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ), γνωστός και με τα αρχικά του ονόματος του RMS, είναι ο ιδρυτής του κινήματος ελεύθερου λογισμικού, του εγχειρήματος GNU, του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού (Free Software Foundation, FSF), και της Ένωσης για την Ελευθερία του Προγραμματισμού (League for Programming Freedom, LPF). Εφηύρε την έννοια του copyleft για να προστατεύσει τα ιδανικά αυτού του κινήματος, και διαφύλαξε αυτή την έννοια στην ευρέως χρησιμοποιούμενη GPL (General Public License) για το λογισμικό. Χρησιμοποιεί το username RMS,

Από τα μέσα της δεκαετίας του '90, ο Στόλλμαν ασχολείται με την προώθηση του ελεύθερου λογισμικού και έχει πάρει θέση κατά των ευρεσιτεχνιών λογισμικού και της επέκτασης του νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα στο λογισμικό. Συνεχίζει να ασχολείται με τον προγραμματισμό επάνω στο GNU Emacs. Η πηγή εσόδων του είναι η πληρωμή από τις μισές διαλέξεις στις οποίες καλείται να μιλήσει.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στόλλμαν γεννήθηκε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με ηλεκτρονικό υπολογιστή κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους του γυμνασίου, το 1969. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε για λογαριασμό της IBM, πάνω στη δημιουργία ενός προεπεξεργαστή για τη γλώσσα προγραμματισμού PL/I. Παράλληλα, υπήρξε εθελοντής βοηθός εργαστηρίου, στο τμήμα βιολογίας του πανεπιστημίου Ροκφέλερ.

Τον Ιούνιο του 1971, ως πρωτοετής φοιτητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ξεκίνησε να εργάζεται ως προγραμματιστής στο MIT, αποτελώντας κεντρική φυσιογνωμία στην κοινότητα των χάκερ. Την ίδια εποχή, σε μια επίσκεψη στο Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Στάνφορντ εντυπωσιάστηκε από τον επεξεργαστή κειμένου "Ε", κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει την ανάπτυξη του επεξεργαστή κειμένου GNU Emacs, ο οποίος αναπτύσσεται συνεχώς από τότε και παραμένει ακόμα πολύ δημοφιλής ανάμεσα στους προγραμματιστές. Το 1974, αποφοίτησε από το Χάρβαρντ με βασικό πτυχίο στη φυσική και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT. Όταν η ομάδα των χάκερς στο ΜΙΤ διαλύθηκε, ο Στόλλμαν συνέχισε να αναπτύσσει τη γλώσσα LISP, στην οποία ήταν γραμμένος ο Emacs, γράφοντας λογισμικό για την εταιρία Lisp Machines Inc., τελευταίο προπύργιο των χάκερς, βοηθώντας τη στον ανταγωνισμό της με την αντίπαλη Symbolics.

Το 1984 ο Στόλλμαν πήρε την -πολιτική, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος- απόφαση να ξεκινήσει τη δημιουργία ενός ελεύθερου λειτουργικού συστήματος, που ο καθένας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει, να τροποποιήσει και να αναδιανείμει ελεύθερα. Έτσι ίδρυσε το εγχείρημα GNU και ξεκίνησε τη δημιουργία του ελεύθερου λειτουργικού συστήματος GNU, το οποίο θα ήταν συμβατό με το UNIX. Για το σκοπό αυτό, ξεκίνησε και την ανάπτυξη των βασικών τμημάτων του συστήματος, από τα οποία τα πιο γνωστά είναι ο GNU μεταγλωττιστής για τη γλώσσα C καθώς και μια πληθώρα εργαλείων, γνωστά ως GNU tools, τα οποία αργότερα θα ενσωματώνονταν στο λειτουργικό σύστημα GNU/Linux. Τον επόμενο χρόνο δημοσίευσε το μανιφέστο του εγχειρήματος και ίδρυσε το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την υποστήριξη και προώθηση του ελεύθερου λογισμικού, για την προστασία του οποίου, επινόησε και προώθησε την GNU General Public License (Γενική άδεια χρήσης GNU), μια copyleft άδεια που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση, χρήση και τροποποίηση του λογισμικού, με κάποιους περιοριστικούς όρους (μεταξύ άλλων ότι ο πηγαίος κώδικας πρέπει να είναι προσβάσιμος από όλους, και οι οποιεσδήποτε βελτιώσεις κάνει κάποιος να ξαναγυρίζουν στην κοινότητα).

Στις αρχές του 1990, μαζί με άλλα μέλη της κοινότητας GNU, συμμετείχε στην προσπάθεια δημιουργίας του GNU Hurd, του λειτουργικού συστήματος που είχε περιγραφεί στο GNU Μανιφέστο. Αν και η ανάπτυξη του GNU Hurd προχώρησε με γρήγορα βήματα στην αρχή, στη συνέχεια τελματώθηκε καθώς ο μικροπυρήνας που επιλέχτηκε, ο Mach, παρουσίασε προβλήματα τα οποία ακόμη δεν έχουν λυθεί εντελώς. Η επιλογή του Mach ήταν προσωπική απόφαση του Στόλλμαν, την οποία αργότερα χαρακτήρισε λαθεμένη.

Παραίτηση από το FSF[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Στόλλμαν παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού αλλά και από τη θέση του στο εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT (CSAIL). Αιτία ήταν η αποκάλυψη σχολίων που έκανε στη λίστα αλληλογραφίας του εργαστηρίου, υπεραμυνόμενος τον αποβιώσαντα καθηγητή του MIT, Marvin Minsky, σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του τελευταίου ότι είχε σεξουαλική επαφή με ένα από τα θύματα του καταδικασμένου για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων κοριτσιών, Jeffrey Epstein. Τα σχόλια του Στόλλμαν δημιούργησαν ιδιαίτερο θόρυβο όταν δημοσιοποιήθηκαν και τον οδήγησαν στην παραίτηση. [10]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Sam Williams, Free as in Freedom: Richard Stallman's Crusade for Free Software, O'Reilly Press. ISBN 0-596-00287-4. Διατίθεται υπό την GFDL στην ιστοσελίδα www.oreilly.com .
  • Joshua Gay (ed.), Free Software, Free Society: Selected Essays of Richard M. Stallman, Boston: GNU Press. ISBN 1-882114-98-1. Διατίθεται στην ιστοσελίδα www.gnu.org (pdf).
  • Ρίτσαρντ Στόλλμαν, «Είμαι πάντα χαρούμενος όταν διαμαρτύρομαι» – 70 αποφθέγματα, Ανοικτή Βιβλιοθήκη. ISBN 978-618-84176-1-8. Διατίθεται στην ιστοσελίδα www.openbook.gr (pdf - ePub - Kindle mobi)).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομιλίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]