Μαζί σου για πάντα (ταινία 1938)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαζί σου για πάντα
ΣκηνοθεσίαΤζορτζ Κιούκορ
ΠαραγωγήΈβερετ Ρίσκιν
ΣενάριοΝτόναλντ Όγκντεν Στιούαρτ
Σίντνεϊ Μπούχμαν
Φίλιπ Μπάρι (Θεατρικό)
ΠρωταγωνιστέςΚάθριν Χέπμπορν
Κάρι Γκραντ
Λιου Έιρες
Ντόρις Νόουλαν
Έντουαρντ Έβερετ Χόρτον
ΜουσικήΣίντνεϊ Κάτνερ
ΦωτογραφίαΦραντς Πλάνερ
ΜοντάζΌτο Μάγιερ
Εταιρεία παραγωγήςColumbia Pictures
ΔιανομήColumbia Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 15/6/1938
Κυκλοφορία1938
Διάρκεια95 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Κάρι Γκραντ και Κάθριν Χέπμπορν σε διαφημιστιική φωτογραφία για την ταινία

Η ταινία Μαζί σου για πάντα (Πρωτότυπος τίτλος Holiday) είναι δράμα παραγωγής 1938 σε σκηνοθεσία Τζορτζ Κιούκορ. Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού του Φίλιπ Μπάρι, που έκανε πρεμιέρα το 1928 στο Μπρόντγουεϊ, καθώς και επανεκτέλεση της ομώνυμης ταινίας του 1930 με τις Μαίρη Άστορ και Αν Χάρντινγκ. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Κάρι Γκραντ, η Κάθριν Χέπμπορν, ο Λιου Έιρες, η Ντόρις Νόουλαν και ο Έντουαρντ Έβερετ Χόρτον. Η Κάθριν Χέπμπορν είχε αναμειχθεί με την παράσταση του 1928, όπου συμμετείχε, ως αντικαταστάτρια της πρωταγωνίστριας Χόουπ Γουίλιαμς. Η Χέπμπορν χρειάστηκε να αντικαταστήσει τη Γουίλιαμς μόνο μια φορά[1].

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο φιλελεύθερος και ανερχόμενος οικονομολόγος Τζόνι Κέις (Κάρι Γκραντ) γνωρίζει την Τζούλια Σίτον (Ντόρις Νόουλαν), στη λίμνη Πλάσιντ, όπου έχει πάει για διακοπές. Οι δυο νέοι ερωτεύονται και δεσμεύονται να παντρευτούν το συντομότερο δυνατό. Όταν ο Τζόνι επιστρέφει στη Νέα Υόρκη πηγαίνει στο σπίτι της Τζούλιας για να ζητήσει το χέρι της από τον πατέρα της (Χένρι Κόλκερ) κι εκεί διαπιστώνει ότι η κοπέλα είναι γόνος μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της πόλης. Στο σπίτι γνωρίζει τον μέθυσο αδελφό της Τζούλια, Νεντ (Λιου Έιρες) και την αντισυμβατική αδελφή της Λίντα (Κάθριν Χέπμπορν). Ο πατέρας της Τζούλιας παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις δίνει τη συγκατάθεσή του για τον γάμο και ο Τζόνι αρχίζει να ζει μιαν άλλη ζωή που δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του. Το ατίθασό του πνεύμα ταιριάζει περισσότερο με εκείνο της Λίντας, παρά με της Τζούλιας. Την ημέρα των αρραβώνων του με τη Λίντα ο Τζόνι πληροφορείται ότι μια επένδυσή του σε μετοχές είχε αίσιο τέλος και ότι κατάφερε να βγάλει ένα εκατομμύριο δολάρια. Τότε αποφασίζει να σταματήσει να δουλεύει και να φύγει για διακοπές και να χαρεί τη ζωή του όσο είναι νέος. Η απόφασή του τον φέρνει σε σύγκρουση με την Τζούλια, η οποία πιστεύει ότι η θέση του είναι στις επιχειρήσεις. Η Λίντα, που είναι κρυφά ερωτευμένη μαζί του τον στηρίζει. Τότε ο Τζόνι καλείται να επιλέξει μια από τις δυο αδελφές.

Πληροφορίες παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1938 η εταιρία Columbia Pictures αγόρασε τα δικαιώματα μιας σειράς σεναρίων, μεταξύ των οποίων και της ταινίας Μαζί σου για πάντα, από την RKO Pictures για 80.000 δολάρια. Η ταινία Μαζί σου για πάντα επρόκειτο να επανενώσει τον Κάρι Γκραντ με τη συμπρωταγωνίστριά του από την ταινία Διαζύγιο με προθεσμία (The Awful Truth, 1937) Αϊρίν Νταν, αλλά ο σκηνοθέτης Τζορτζ Κιούκορ προτίμησε να δώσει το ρόλο στη φίλη του Κάθριν Χέπμπορν[2]. Η Columbia Pictures δανείστηκε την Χέπμπορν από την RKO, όπου η ηθοποιός είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στην ταινία Mother Carey's Chickens[3]. Άλλες ηθοποιοί που θεωρήθηκαν κατάλληλες για τον ρόλο ήταν η Τζίντζερ Ρότζερς και η Τζόαν Μπένετ, ενώ η Ρίτα Χέιγουορθ πέρασε από ακρόαση για το ρόλο της Τζούλιας[3]. Η ταινία ήταν μια από τις τέσσερις που γύρισε η Κάθριν Χέπμπορν με τον Κάρι Γκραντ.

Αρχικά ο τίτλος της ταινίας ήταν Unconventional Linda[3]. Η ηθοποιός Τζιν Ντίξον που υποδύεται την κυρία Πότερ αποσύρθηκε από τον κόσμο του κινηματογράφου μετά από αυτή της την ερμηνεία[3].

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ήταν εμπορική αποτυχία παρά το γεγονός ότι έλαβε καλές κριτικές. Κάποιοι από τους βιογράφους της Χέπμπορν υπέθεσαν ότι το αμερικανικό κοινό που πάλευε ακόμα να ορθοποδήσει από την κρίση του 1929 δεν μπόρεσε να ταυτιστεί με τα σχέδια του Τζόνι Κέις να αφήσει τη δουλειά του[4]. Η Χέπμπορν εκείνη την περίοδο θεωρούταν δηλητήριο για το ταμείο. Οι ταινίες της ήδη από το 1936 έχαναν χρήματα και στο τέλος του 1938 αναγκάστηκε να διακόψει το συμβόλαιό της με την RKO[5].

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε μια υποψηφιότητα για βραβείο Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης[6].

Υποψηφιότητα:

  • Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης - Στίβεν Γκούσον και Λάιονελ Μπανκς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Leaming, p.265.
  2. Edwards, pp.164–165
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 "Notes" on TCM.com
  4. Edwards, p.166.
  5. Osborne, Robert. Outro to the TCM presentation of Holiday (December 18, 2011)
  6. «Holiday». New York Times. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]