Ζώνη της Βίβλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η περιοχή που θεωρείται χονδρικά μέρος της Ζώνης της Βίβλου
Οι πιο συνήθεις θρησκευτικές ομάδες στις ηπειρωτικές 48 πολιτείες των ΗΠΑ, με βάση την Αμερικανική Έρευνα Θρησκευτικής Ταυτοποίησης· το κόκκινο και το ροζ χρώμα δείχνουν κυριαρχία των Βαπτιστών

Ζώνη της Βίβλου (αγγλικά: Bible Belt) είναι ο ανεπίσημος όρος για περιοχή στις νοτιοανατολικές και νότιες κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες στην οποία ο κοινωνικά συντηρητικός Ευαγγελικός Προτεσταντισμός είναι σημαντικό μέρος του πολιτισμού και ο Χριστιανικός εκκλησιασμός στα διάφορα δόγματα είναι γενικά υψηλότερος από τον εθνικό μέσο όρο.

Η Ζώνη της Βίβλου αποτελείται από μεγάλο μέρος των Νότιων Ηνωμένων Πολιτειών εκτεινόμενη δυτικά μέσα στο Τέξας και την Οκλαχόμα. Κατά την αποικιακή περίοδο (1607–1776), ο Νότος ήταν προπύργιο της Αγγλικανικής εκκλησίας. Η μετατροπή του σε προπύργιο του μη Αγγλικανικού Προτεσταντισμού, που συνέβη βαθμιαία κατά τον επόμενο αιώνα ως σειρά θρησκευτικών αναζωογονητικών κινημάτων, πολλά από αυτά συνδεδεμένα με το δόγμα των Βαπτιστών, έτυχε μεγάλης υποστήριξης στην περιοχή.

Η περιοχή γενικά αντιδιαστέλλεται με τον Προτεσταντισμό κύριας γραμμής και τον Καθολικισμό των βορειοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών, τα θρησκευτικά πολυποίκιλα Μεσοδυτικά και τις Μεγάλες Λίμνες, τον Διάδρομο των Μορμόνων στη Γιούτα και το νότιο Αϊντάχο, και τις σχετικά κοσμικές δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Το ποσοστό των μη θρησκευόμενων ανθρώπων είναι μέγιστο στην βορειοανατολική πολιτεία του Βέρμοντ με 34%, σε σύγκριση με την πολιτεία Αλαμπάμα της Ζώνης της Βίβλου, όπου είναι 6%.[1] Ο Μισσισσιππής έχει τον υψηλότερο αριθμό Βαπτιστών, με ποσοστό 55% επί του συνόλου.[1]

Η αρχαιότερη γνωστή χρήση του όρου "Ζώνη της Βίβλου" ήταν από τον Αμερικανό δημοσιογράφο και κοινωνικό σχολιαστή Χ. Λ. Μένκεν, ο οποίος το 1924 έγραψε στην Chicago Daily Tribune: "Το παλιό παιχνίδι, υποθέτω, θα ξεκινήσει να παίζεται στην Ζώνη της Βίβλου."[2] Ο Μένκεν ισχυρίστηκε το 1927 ότι ο όρος ήταν δική του εφεύρεση.[3]

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα "Ζώνη της Βίβλου" έχει εφαρμοσθεί ιστορικά στο Νότο και μέρη των Μεσοδυτικών, αλλά ταυτίζεται συνηθέστερα με τον Νότο. Σε μια έρευνα του 1961, ο Γουίλμπουρ Ζιελίνσκι οριοθέτησε την περιοχή ως την έκταση εκείνη στην οποία τα Βαπτιστικά δόγματα είναι η κυρίαρχη θρησκευτική εκδήλωση. Η περιοχή ούτως οριζόμενη περιελάμβανε μεγάλο μέρος των Νότιων Ηνωμένων Πολιτειών, περιλαμβανομένου του Τέξας και της Οκλαχόμα στα νοτιοδυτικά, και στις πολιτείες νότια του ποταμού Οχάιο, και εκτείνεται ανατολικά όπου περιλαμβάνει την Δυτική Βιρτζίνια, την Βιρτζίνια νότια της Βόρειας Βιρτζίνια, και μέρη του Μέριλαντ. Επιπροσθέτως, η Ζώνη της Βίβλου καλύπτει μέρη του Μιζούρι, του Ιλινόις, της Ιντιάνα, και του Οχάιο. Μια έρευνα του 1978 από τον Τσαρλς Χίτγουολ προσδιόρισε την Ζώνη της Βίβλου ως την περιοχή που κυριαρχείται από 24 φονταμενταλιστικά Προτεσταντικά δόγματα, η οποία αντιστοιχεί περίπου στην ίδια περιοχή όπως χαρτογραφήθηκε από τον Ζιελίνσκι.[4]

Ο Τουίντι (1978)[5] ορίζει την Ζώνη της Βίβλου σε όρους τηλεοπτικού κοινού για κανάλια θρησκευτικής τηλεόρασης. Βρίσκει δύο ζώνες: μια πιο ανατολική που εκτείνεται από την κεντρική Φλόριντα έως την Αλαμπάμα, το Τενεσσί, το Κεντάκι, την Τζόρτζια, την Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα, μέχρι μέσα στη Βιρτζίνια και μια άλλη που είναι πιο δυτική, που κινείται από το κεντρικό Τέξας μέχρι τις Ντακότες, και συγκεκτρώνεται στο Τέξας, το Αρκάνσας, την Λουιζιάνα, την Οκλαχόμα, το Μιζούρι, το Κάνσας, και το Μισισίπι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «American Religious Identification Survey». www.gc.cuny.edu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2005. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2012. 
  2. Fred R. Shapiro (ed.). Yale Book of Quotations. Yale University Press (2006). ISBN 978-0-300-10798-2.
  3. H. L. Mencken letter to Charles Green Shaw, 1927 Dec. 2 . Charles Green Shaw papers, Archives of American Art, Smithsonian Institution.
  4. Barry Vann (2008), In search of Ulster-Scots land: the birth and geotheological imagings of a transatlantic people, 1603-1703, Univ of South Carolina Press, ISBN 1570037086, ISBN 9781570037085. Pages 138-140.
  5. Tweedie, S.W. (1978) Viewing the Bible Belt. Journal of Popular Culture 11; 865-76