Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαδηλώσεις του 2013 στην Τουρκία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Διαμαρτυρίες έχουν πραγματοποιηθεί στην Τουρκία από τις 28 Μαΐου 2013. Η αρχική διαδήλωση έγινε υπό την ηγεσία των οικολόγων, κατά την καταστροφή του πάρκου Γκεζί για την ανοικοδόμηση ενος εμπορικού κέντρου. Οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε ταραχές σε όλη τη χώρα, όταν μια ομάδα που κατέβαλε το πάρκο δέχθηκε επίθεση από την αστυνομία. Το κύμα των διαδηλώσεων από τότε έχει διευρυνθεί και αναπτύσεται σε ευρύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Στάση της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Τουρκίας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Διαδήλωση στο πάρκο Γκεζί στις 31 Μαίου

Χωρίς καμία διάθεση υπoxώρησης απέναντι στους διαδηλωτές εμφανίστηκε σε δήλωση του στις 1 Ιουνίου ο Ταγίπ Ερντογάν. Την ώρα που οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σε διάφορες πόλεις έχουν λάβει τη μορφή γενικευμένης εξέγερσης, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι τα έργα στο πάρκο Γκεζί, στην πλατεία Ταξίμ, θα προχωρήσουν κανονικά. Κατηγόρησε επίσης τους διαδηλωτές που αντιδρούν στα έργα ότι χρησιμοποίησαν τα σχέδια της κυβέρνησης για να προκαλέσουν ταραχές[1]. Ως προς τα πρωτοφανή επεισόδια, χαρακτήρισε λάθος την εκτεταμένη χρήση χημικών, αλλά διαμήνυσε πως «η αστυνομία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει στην πλατεία Ταξίμ». «Ήταν λάθος η χρήση σπρέι πιπεριού από την αστυνομία. Εντάξει. Ζήτησα από τον υπουργό Εσωτερικών να διεξάγει έρευνα. Ήταν υπερβολικό» είπε, καλώντας όμως τους διαδηλωτές να τερματίσουν τις συγκεντρώσεις[2].Μάλιστα,στις 3 Ιουνίου, ο Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε για περιοδεία στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, παρά την έκρυθμη κατάσταση στην Τουρκία, αποκαλώντας στους διαδηλωτές εξτρεμιστές και "πλιατσικολόγους".Στις 5 Ιουνίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε άκαρπες συναντήσεις με τους ακτιβιστές που πρωτοξεκίνησαν τις διαδηλώσεις.Ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, αντίθετα, υιοθέτησε πιο συναινετικό τόνο, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα στη διαμαρτυρία ενώ παράλληλα συνέστησε ηρεμία.Επίσης, τόνισε ότι η δημοκρατία δεν είναι μόνο οι εκλογές, απαντώντας στον πρωθυπουργό.

Επίσημα έχουν ανακοινωθεί πέντε θάνατοι.Πάνω από 7500 άτομα έχουν τραυματιστεί,σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, εκ των οποίων περίπου 50 σε κρίσιμη κατάσταση και άλλοι με αναπνευστικά προβλήματα και με τον κίνδυνο να χάσουν την όραση τους. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται επίσης μια τουρίστρια από την Αίγυπτο η οποία δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή έπειτα από ρίψη καπνογόνου που δέχτηκε στο κεφάλι[3]. Ακόμα, έχει τραυματιστεί σοβαρά ένας βουλευτής και ένα φωτορεπόρτερ του Reuters κατά την διάρκεια των ταραχών.

Διεθνείς αντιδράσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την πρώτη κιόλας στιγμή ο Λευκός Οίκος παρατηρούσε με προσοχή τις εξελίξεις στην Τουρκία.Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κάλεσε όλες τις πλευρές σε «ηρεμία», υπογραμμίζοντας πως οι ειρηνικές διαμαρτυρίες είναι «τμήμα της δημοκρατικής έκφρασης». Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέκρινε την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία.Το Βερολίνο συνέστησε αυτοσυγκράτηση ενώ κάνει λόγο για «ξεκάθαρο δικαίωμα των πολιτών στην έκφραση και το συνέρχεσθαι».Η Διεθνής Αμνηστία, από την πλευρά της, χρησιμοποίησε αρκετά βαρύτερους χαρακτηρισμούς, μιλώντας για «επαίσχυντη βία από την πλευρά των αστυνομικών».Στις 4 Ιουνίου οι Η.Π.Α. και η Γερμανία εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία.


  1. http://www.capital.gr/News.asp?id=1808292
  2. http://www.tovima.gr/world/article/?aid=515649
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]