Βεβιασμένη γενίκευση
Βεβιασμένη γενίκευση ονομάζεται η λογική πλάνη που υφίσταται όταν εξάγεται ένα γενικό συμπέρασμα το οποίο, ωστόσο, βασίζεται σε ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Συνήθως αφορά στατιστικά αποτελέσματα τα οποία εξάγονται από μια μικρή ομάδα ατόμων που δεν αντιπροσωπεύει επαρκώς το σύνολο του πληθυσμού.[1] Η αντίθετη πλάνη καλείται ράθυμη επαγωγή όπου το λογικό συμπέρασμα ενός επαγωγικού επιχειρήματος γίνεται μη αποδεκτό, συνήθως σαν μια σύμπτωση.
Παραδείγματα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Ένα άτομο περνώντας με το αυτοκίνητο του από μια μικρή πόλη Χ βλέπει 10 άτομα τα οποία είναι όλα παιδιά. Γυρνώντας στην πόλη του αναφέρει ότι στην πόλη Χ δεν μένουν ενήλικες.
- Τουρίστας στην Ελλάδα υπερχρεώνεται από έναν εστιάτορα σε τουριστικό μέρος και συμπεραίνει ότι όλοι οι έλληνες είναι κλέφτες.
Στη θεωρία αριθμών, η υπόθεση του Pólya (από τον Ούγγρο μαθηματικό George Pólya), που τέθηκε το 1919 [2], ισχύει για τους πρώτους 906.150.257 αριθμούς αλλά αποδεικνύεται λανθασμένη για αυτόν τον αριθμό και αρκετούς άλλους μεγαλύτερους αυτού. [3] Το να υποθέσει κάποιος ότι ένας ισχυρισμός είναι σωστός εφόσον ισχύει για τα πρώτα 906 εκατομμύρια αριθμούς που ερεύνησε, δεν είναι στην ουσία βεβιασμένη γενίκευση αλλά στα μαθηματικά ένας ισχυρισμός παραμένει υπόθεση μέχρι να αποδειχτεί καθολικά σωστός.
Η βεβιασμένη γενίκευση στην καθημερινότητα λειτουργεί αόρατα και εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα από γεγονότα πλήρως άσχετα μεταξύ τους. Παράδειγμα: ένας κουστουμαρισμένος άντρας έχει για τους περισσότερους καλλίτερη μόρφωση από έναν άντρα που φοράει πέτσινο μπουφάν, σκουλαρίκια και μερικά δακτυλίδια. Αντίστοιχα εάν κτυπήσει το κουδούνι του σπιτιού οι πιθανότητες να ανοίξει η πόρτα στον άγνωστο άνδρα της πρώτης περίπτωσης είναι σαφώς μεγαλύτερες.
Το αντίθετο της βεβιασμένης γενίκευσης είναι όταν 8 στις 10 φορές τρακάρεις το αυτοκίνητο σου στο παρκάρισμα και είναι όλα μια σύμπτωση και όχι αδεξιότητα.
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η λογική αυτή πλάνη σε συνδυασμό με μια πληθώρα παρομοίων πλανών που λειτουργούν στο υποσυνείδητο μπορεί να οδηγήσει σε πλάνες μεγάλου βεληνεκούς.
- Επιχείρημα ad baculum
- Ad hominem
- Επιβεβαίωση του επομένου
- Προσφυγή στην αυθεντία
- Προσφυγή στην πιθανότητα
- Προσφυγή στην πλειοψηφία
- Cum hoc ergo propter hoc
- Η πλάνη του τζογαδόρου
- Το σύνδρομο της αγέλης
- Προσφυγή στην άγνοια
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Fallacy: Hasty Generalization (Nizkor Project)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2008.
- ↑ Pólya, George (1919). «Verschiedene Bemerkungen zur Zahlentheorie». Jahresbericht der deutschen Math.-Vereinigung 28: 31–40.
- ↑ Tanaka, Minoru (1980). «A Numerical Investigation on Cumulative Sum of the Liouville Function». Tokyo Journal of Mathematics 3 (1): 187–189. doi: .
Αυτό το λήμμα χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |