USALS

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Γενικό Αυτόματο Σύστημα Θέσης Δορυφόρων (Universal Satellites Automatic Location System-USALS), που είναι γνωστό (ανεπίσημα) και σαν DiSEqC 1.3, Go X ή Go to XX, είναι ένα πρόγραμμα που δημιουργεί αυτόματα έναν κατάλογο με τις διαθέσιμες δορυφορικές θέσεις, σε μια εγκατάσταση μηχανοκίνητων δορυφορικών πιάτων. Για την τοποθέτηση του πιάτου στην θέση του δορυφόρου που θέλουμε να παρακολουθήσουμε, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το πρωτόκολλο DiSEqC 1.2. Αναπτύχθηκε από την STAB, μία Ιταλική εταιρεία κατασκευής κινητήρων, η οποία εξακολουθεί να κατασκευάζει την πλειονότητα των κινητήρων των συμβατών με το USALS . [1]

Το λογισμικό του δορυφορικού δέκτη (ή ενός εξωτερικού συστήματος τοποθέτησης του πιάτου) υπολογίζει τη θέση όλων των διαθέσιμων δορυφόρων από μια αρχική θέση που εισάγεται από τον χρήστη και λειτουργεί σαν σημείο αναφοράς. Η θέση αυτή είναι το γεωγραφικό μήκος και πλάτος ενός δορυφόρου σε σχέση με τη Γη. Οι υπολογισμένες θέσεις μπορεί να διαφέρουν ± 0,1 μοίρες. Αυτό ρυθμίζεται αυτόματα και δεν απαιτεί προηγούμενες τεχνικές γνώσεις.

Σε σύγκριση με το DiSEqC 1.2, δεν είναι απαραίτητη η χειροκίνητη αναζήτηση και αποθήκευση κάθε γνωστής δορυφορικής θέσης. Αρκεί να δείξετε σε μια γνωστή δορυφορική θέση (για παράδειγμα 19.2ºE). Αυτή η θέση θα λειτουργήσει ως το σημείο αναφοράς και το σύστημα USALS θα υπολογίσει στη συνέχεια τη θέση των ορατών δορυφόρων εντός της περιοχής κίνησης.

Οι κεραίες ευθυγραμμίζονται με τον δορυφόρο που βρίσκεται στη νοτιότερη θέση τους, εάν η εγκατάσταση γίνεται στο βόρειο ημισφαίριο, ή στη βορειότερη εάν η εγκατάσταση γίνεται στο νότιο ημισφαίριο.

Επειδή δεν είναι ανοιχτό πρότυπο, για να μπορεί έναν δέκτης να φέρει το λογότυπο USALS, πρέπει να υποβληθεί σε δοκιμή πιστοποίησης από τα εργαστήρια της STAB. Εάν είναι επιτυχής, ο κατασκευαστής μπορεί να συμπεριλάβει μια καταχώριση ρυθμίσεων USALS στο δικό του μενού, καθώς και να τοποθετήσει το λογότυπο στο μπροστινό μέρος της μονάδας του. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός κατασκευαστών τόσο δεκτών όσο και κινητήρων παρέχουν συμβατές λειτουργίες που δεν έχουν λάβει πιστοποίηση, με αποτέλεσμα τη χρήση ανεπίσημων όρων.

Το USALS είναι, όπως αναφέραμε και παραπάνω, ένα πρόγραμμα και όχι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας. Το USALS υπολογίζει τη γωνιακή θέση του πιάτου, ώστε να στοχεύει τη θέση του επιθυμητού δορυφόρου. Η γωνία υπολογίζεται, με γεωμετρικούς υπολογισμούς, λαμβάνοντας υπόψη το Γεωγραφικό Μήκος και Πλάτος του πιάτου, καθώς επίσης και τη θέση του δορυφόρου στη γεωστατική τροχιά. Στη συνέχεια η γωνιακή θέση αποστέλλεται στο σύστημα τοποθέτησης της κεραίας ,χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο DiSEqC 1.2.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σύστημα παρακολούθησης κεραιών
  • Δορυφορικό πιάτο Αυτόματης παρακολούθηση
  • Εντοπιστής Δορυφόρων

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Heinrichs, Tim. «What does " DiSEqC " stand for?» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 12 Αυγούστου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]