Teen Titans

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Teen Titans
Teen Titans (τόμος 6) #1 (Οκτώβριος 2016) από τον Τζόνμποϊ Μέγιερς. Οι χαρακτήρες μπροστά (από αριστερά προς τα δεξιά): Starfire, Kid-Flash (Γουάλας Γουέστ), Ρόμπιν (Ντέιμιαν Γουέιν), Ρέιβεν και Beast Boy.
ΕκδότηςDC Comics
Πρώτη εμφάνισηThe Brave and the Bold #54 (Ιούλιος 1964)
Δημιουργήθηκε απόΜπομπ Χάνεϊ
Μπρούνο Πρεμιάνι

Οι Teen Titans είναι μια ομάδα υπερήρωων που εμφανίζεται σε αμερικανικά κόμικς που εκδίδονται από την DC Comics, συχνά σε ομώνυμες μηνιαίες σειρές. Όπως υποδηλώνει το όνομα του γκρουπ, τα μέλη είναι έφηβοι υπερήρωες, πολλοί από τους οποίους έχουν λειτουργήσει ως βοηθοί των κορυφαίων υπερήρωων της DC της Λεγεώνας της Δικαιωσύνης. Η αρχική ομάδα γίνεται αργότερα γνωστή ως Titans όταν τα μέλη γερνούν από την εφηβεία τους, ενώ το όνομα Teen Titans συνεχίζεται από τις επόμενες γενιές νεαρών ηρώων. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1964 στο The Brave and the Bold #54, η ομάδα σχηματίστηκε από τους Kid Flash (Γουόλι Γουέστ), Robin (Ντικ Γκρέισον) και Aqualad (Γκαρθ) πριν υιοθετήσουν το όνομα Teen Titans στο τεύχος 60 με την προσθήκη της Wonder Girl (Ντόνα Τρόι) στις τάξεις τους.[1] Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η DC έχει ακυρώσει και επανακυκλοφορήσει το Teen Titans πολλές φορές και διάφοροι χαρακτήρες έχουν παρουσιαστεί ήρωες στις σελίδες της. Σημαντικές πρώιμες προσθήκες στο αρχικό κουαρτέτο των Titans ήταν οι Speedy (Ρόι Χάρπερ), Aquagirl (Τούλα), Bumblebee (Κάρεν Μπίτσερ), Hawk (Χανκ Χολ), Dove (Ντον Χολ), Harlequin (Ντουέλα Ντεντ) και τρεις ήρωες χωρίς κοστούμια: ο μποξέρ Μαλ Ντάνκαν, η μέντιουμ Λίλιθ και ο άνθρωπος των σπηλαίων Gnarrk . Η σειρά δεν έγινε επιτυχία μέχρι την αναβίωσή της στη δεκαετία του 1980 ως The New Teen Titans υπό τον συγγραφέα Μαρβ Γούλφμαν και τον καλλιτέχνη Τζορτζ Πέρεζ.[2][3] Αυτή η σειρά απεικόνισε τους αρχικούς Titans τώρα ως νεαρούς ενήλικες και παρουσίασε νέους χαρακτήρες Cyborg (Βίκτορ Στόουν), Starfire (Koriand'r) και Raven (Ρέιτσελ Ροθ), καθώς και το πρώην μέλος των Doom Patrol, Beast Boy (Γκάρλφιντ Λόγκαν) με νέο ψευδώνυμο του Changeling.

Η δεκαετία του 1990 περιλάμβανε μια ομάδα Teen Titans αποτελούμενη εξ ολοκλήρου από νέα μέλη προτού επιστρέψουν τα προηγούμενα μέλη στη σειρά Titans, η οποία κυκλοφόρησε από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι επόμενες ιστορίες της δεκαετίας του 2000 παρουσίασαν μια ριζικά διαφορετική ομάδα Teen Titans αποτελούμενη από νεότερους βοηθούς της DC Comics όπως ο Robin III (Τιμ Ντρέικ), η Wonder Girl II (Κάσι Σάντσμαρκ), ο Impulse / Kid Flash II (Μπαρτ Άλεν), και Superboy (Κον-Ελ), μερικοί από τους οποίους είχαν εμφανιστεί στο παρελθόν στον παρόμοιο τίτλο Young Justice. Αργότερα εξέχουσες προσθήκες από αυτήν την εποχή περιελάμβαναν την Miss Martian (M'gann M'orzz), Ravager (Ρόουζ Γουίλσον), Supergirl (Κάρα Ζορ-Ελ), Kid Devil και Blue Beetle III (Τζέιμι Ρέγιες). Ταυτόχρονα, η DC δημοσίευσε επίσης το Titans, το οποίο παρουσίαζε μερικά από τα αρχικά μέλη και τα μέλη της δεκαετίας του 1980 τώρα ως ενήλικες, με επικεφαλής τον Ντικ Γκρέισον στην ενήλικη περσόνα του Nightwing. Η επανεκκίνηση του The New 52 της DC το 2011 έφερε αργότερα νέους χαρακτήρες στην ιδρυτική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των Solstice (Κίραν Σινγκ), Bunker (Μιγκέλ Τζόους Μπάραγκαν) και Skitter (Σελίν Πάτερσον), αν και αυτός ο τόμος αποδείχτηκε εμπορικά και κριτικά απογοητευτικός για την DC. Το 2016, η DC χρησιμοποίησε τις ιστορίες Titans Hunt και DC Rebirth για να αποκαταστήσει τα αρχικά ιδρυτικά μέλη και την ιστορία του γκρουπ, ενώνοντας αυτούς τους κλασικούς ήρωες ως Titans, ενώ εισάγει μια νέα γενιά Teen Titans με επικεφαλής τον Robin V (Ντέιμιαν Γουέιν) με τον Aqualad II (Τζάκσον Χάιντ) και τον Kid Flash III (Γουάλας Γουέστ) ως τα τελευταία μέλη της ομάδας μαζί με τους Starfire, Raven και Beast Boy.

Οι Teen Titans έχουν προσαρμοστεί σε άλλα μέσα πολλές φορές και έχουν απολαύσει υψηλότερο προφίλ από τη σειρά κινουμένων σχεδίων του Cartoon Network στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και το spin-off του DC Nation, Teen Titans Go!, και τα δύο περιλάμβαναν τους Robin, Starfire, Cyborg, Raven και Beast Boy ως τα κύρια μέλη της ομάδας. Μια ζωντανή σειρά δράσης έκανε πρεμιέρα στο DC Universe το 2018. Οι χαρακτήρες και οι ιστορίες του προσαρμόστηκαν επίσης στη σειρά κινουμένων σχεδίων του 2010 Young Justice. Μέσα στην DC Comics, οι Teen Titans ήταν μια ομάδα χαρακτήρων με επιρροή που έπαιρναν εξέχοντες ρόλους σε όλες τις μεγάλες ιστορίες crossover του εκδότη σε ολόκληρη την εταιρεία. Πολλοί κακοί που αντιμετωπίζουν τους Titans έχουν αναλάβει από τότε μεγαλύτερο ρόλο στο φανταστικό σύμπαν του εκδότη, όπως ο δολοφόνος Deathstroke, ο δαίμονας Trigon και η σατανική οργάνωση HIVE.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Bob Haney Interviewed by Michael Catron Part Four (of Five)». The Comics Journal. Seattle, Washington: Fantagraphics Books. 23 Μαρτίου 1997. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2015. 
  2. MacDonald, Heidi D. (October 1982). «DC's Titanic Success». The Comics Journal (Fantagraphics Books) (#76): 46–51. 
  3. Levitz, Paul (2010). 75 Years of DC Comics The Art of Modern Mythmaking. Cologne, Germany: Taschen. σελ. 454. ISBN 978-3-8365-1981-6. [Marv Wolfman and George Pérez] created a title that would be DC's sales leader throughout the 1980s.