T28 super heavy tank

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
T28 Super Heavy Tank in Aberdeen Proving Ground 1946
T28 Super Heavy Tank in Aberdeen Proving Ground 1946

Το T28 Super Heavy Tank ήταν ένα αμερικανικό βαριά θωρακισμένο άρμα μάχης το οποίο σχεδιάστηκε για τον αμερικάνικο Στρατό κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Αρχικά, είχε σχεδιαστεί για να διαπεράσει την γραμμή Siegfried της Γερμανίας και μετέπειτα σαν πιθανό συμμετέχων όχημα στην προγραμματισμένη εισβολή στην Ιαπωνία. Το κοντά 100 τόνων όχημα αρχικά είχε προσδιοριστεί ως βαρέων άρμα μάχης. Μετέπειτα, μετονομάστηκε σε 105mm Gun Motor Carriage το 1945 και σε Super Heavy Tank T28 το 1946. Μόνο δύο πρωτότυπα κατασκευάστηκαν πριν ακυρωθεί το σχέδιο για την μαζική παραγωγή τους.

Όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά ονομάστηκε Heavy Tank T28 όταν εγκρίθηκε η κατασκευή του το 1944, αλλά ο σχεδιασμός του άρματος δεν ταίριαζε στις κατηγορίες οχημάτων του αμερικανικού στρατού, κάτι το οποίο οδήγησε στη ανακατάταξη του. Εφόσον το κυρίως όπλο του άρματος δεν βρισκόταν σε περιστρεφόμενο πύργο, το τμήμα κατανομής όπλων ζήτησε την μετονομασία του σε 105mm Gun Motor Carriage T95, με την αλλαγή να επισημοποιείται τον Μάρτιο του 1945. Παρόλα αυτά, λόγω της βαριάς θωράκισης του και οπλισμό του, δεν ταίριαζε ούτε στην κατηγορία των αυτοκινούμενων πυροβολικών του αμερικανικού στρατού καθώς ήταν ελαφρά θωρακισμένα, οπότε μετονομάστηκε ξανά ως Super Heavy Tank T28 τον Ιούνιο του 1946.

Σχεδιασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αρχικό σχέδιο ήταν να κατασκευαστούν 5 πρωτότυπα, με συνολική μαζική παραγωγή 25 οχημάτων. Το συνολικό βάρος του οχήματος όταν θα ήταν πλήρως εξοπλισμένο θα πλησίαζε τους 95 τόνους. Για να μειωθεί η πίεση που ασκεί στο έδαφος, αντί για δύο ερπύστριες, θα ήταν εξοπλισμένο με τέσσερις, οι οποίες εξείχαν απτό άρμα 23 ίντσες εμπρόσθια. Οι εξωτερικές δύο ερπύστριες είχαν την δυνατότητα να αφαιρεθούν μέσα σε 2 ώρες για την μεταγωγή του οχήματος μέσω τρένου δια σιδηροδρομικής γραμμής. Αφού είχαν αφαιρεθεί, μπορούσαν να κουμπώσουν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν μία μονάδα που μπορούσε να ρυμουλκηθεί πίσω από το άρμα. Λόγω του μεγάλου βάρους του και της αδύναμης ιπποδύναμης του κινητήρα, το Τ28 είχε πολύ περιορισμένη δυνατότητα να περάσει εμπόδια, οπότε θεωρήθηκε δυσλειτουργικό στο πεδίο της μάχης και μη κατάλληλο για μαζική παραγωγή.

Επιζών οχήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1974, το τελευταίο πρωτότυπο βρέθηκε σε ένα χωράφι στο Fort Belvoir, της Βιργινίας. Κρυμμένο μέσα σε θάμνους, ήταν άγνωστο πού πέρασε τα τελευταία 27 χρόνια. Είναι το μοναδικό επιζών Τ28 και μεταφέρθηκε σε έκθεση αρμάτων στο Patton Museum of Cavalry and Armor στο Kentucky.

Βιβλιογραφία- Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]