Shadowban

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Shadowban, είναι η πρακτική αποκλεισμού ή μερικού αποκλεισμού ενός χρήστη ή του περιεχομένου του από ορισμένες περιοχές μιας διαδικτυακής κοινότητας με τέτοιον τρόπο ώστε να μη καθίσταται εύκολα αντιληπτό στον χρήστη. Για παράδειγμα, ένας χρήστης έχει δικαίωμα να σχολιάσει αλλά το σχόλιό του δεν θα εμφανίζεται σε κανέναν πέραν του ιδίου.

Σκοπός της πρακτικής αυτής είναι τα trolls να αποθαρρύνονται μη συνεχίζοντας την ανεπιθύμητη συμπεριφορά και να μη δημιουργήσουν νέους λογαριασμούς [1] αλλά και η προστασία της κοινότητας από κακόβουλες δραστηριότητες.

Το 2017 το φαινόμενο έγινε αντιληπτό στο Instagram, με αναρτήσεις που περιελάμβαναν συγκεκριμένα hashtag να μην εμφανίζονται όταν αυτά τα hashtag χρησιμοποιούνταν σε αναζητήσεις.[2][3][4]

Στα τέλη Ιουλίου 2018, το Vice News διαπίστωσε ότι αρκετοί υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν εμφανίζονταν πλέον στο αυτόματα συμπληρωμένο αναπτυσσόμενο μενού αναζήτησης στο Twitter, περιορίζοντας έτσι την ορατότητά τους κατά την αναζήτηση. Το Vice News ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για shadowban.[5]Ορισμένοι συντηρητικοί κατηγόρησαν το Twitter ότι προχωρούσε σε shadowban σε λογαριασμούς των Ρεπουμπλικανών, κάτι που το Twitter αρνήθηκε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]