Royal Dutch Shell

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Royal Dutch Shell plc
Νομική μορφήPublic limited company
Ίδρυση1907, πριν 117 έτη (1907)
ΙδρυτήςMarcus Samuel, 1st Viscount Bearsted και Henri Deterding
ΈδραΧάγη, Ολλανδία
(βάση)
Λονδίνο, Αγγλία
(εγγεγραμένη έδρα), Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο
ΙδιοκτήτηςBlackRock[1]
The Vanguard Group[1]
Norges Bank Investment Management[1]
Υπάλληλοι93.000 (2016)[2]
Ιστότοποςwww.shell.com
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα

Η Royal Dutch Shell, κοινώς γνωστή ως Shell, είναι ολλανδο-βρετανική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, που εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας και στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο μέχρι το 2011 και αποτελεί μία από τις έξι supermajors πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 1907 με τη συγχώνευση δύο αντίπαλων εταιρειών, της ολλανδικής NV Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij και της βρετανικής Shell Transport and Trading Company Ltd.

Δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης και παραγωγής, διύλισης, διανομής και εμπορίου. Έχει επίσης σημαντικές δραστηριότητες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των βιοκαυσίμων, υδρογόνου, ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Δραστηριοποιείται σε πάνω από 90 χώρες, παράγει περίπου 3,1 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα και έχει 44.000 πρατήρια καυσίμων σε όλο τον κόσμο. Διογανώνει επίσης το Shell Eco Marathon.

Η Shell έχει πρωταρχική εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και είναι συστατική του δείκτη FTSE 100. Στις 6 Ιουλίου 2012, ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία στον FTSE, με κεφαλαιοποίηση 140.900.000.000 στερλίνων. Έχει παράλληλη εισαγωγή στα χρηματιστήρια Euronext του Άμστερνταμ και New York Stock Exchange.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]