Potez

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Η Potez ήταν Γαλλική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών, η οποία ιδρύθηκε από τον Ανρύ Ποτέ (Henry Potez) στο Ομπερβιλιέ το 1919, με την επωνυμία Aéroplanes Henry Potez. Η εταιρεία ξεκίνησε ανακατασκευάζοντας αεροσκάφη SEA IV από τα πλεονάσματα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, σύντομα όμως ξεκίνησε να κατασκευάζει μία νέα βελτιωμένη έκδοση του, το Potez VII. Στη διάρκεια του Μεσοπολέμου η Potez κατασκεύασε μία σειρά από μικρά επιβατικά αεροσκάφη και μία σειρά από στρατιωτικά, αναγνωριστικά, διπλάνα τα οποία κατασκευάστηκαν, κατόπιν αδείας, και στην Πολωνία. Το 1933 εξαγόρασε την εταιρεία κατασκευής αερακάτων CAMS.

Το 1936 η Γαλλική αεροπορική βιομηχανία κρατικοποιήθηκε. Τα εργοστάσια της Potez στη Σαρτρουβίλ και τη Μολτ άρχισε να τα χρησιμοποιεί η SNCAN, ενώ το εργοστάσιο στην Μπερ η SNCASE.

Μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο η Potez επανιδρύθηκε ως Société des Avions et Moteurs Henry Potez στο Αρζεντέιγ (Argenteuil), χωρίς όμως να έχει την ίδια επιτυχία που είχε πριν από την κρατικοποίηση. Το 1958 η εταιρεία αγόρασε τη Fouga, για να δημιουργηθεί η Potez Air-Fouga, όμως όταν το τελευταίο σχέδιο της Potez, το Potez 840, ένα μικρό τουρμοπρόπ επιβατικό αεροσκάφος, απέτυχε να προσελκύσει πελάτες, η εταιρεία αναγκάστηκε να κλείσει, ενώ τα υπόλοιπα υλικά στοιχεία της Potez αγοράστηκαν από την Sud-Aviation το 1967.

Αεροσκάφη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αεροσκάφος Potez 25

Κινητήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gunston, Bill (1993). World Encyclopedia of Aircraft Manufacturers. Annapolis: Naval Institute Press. σελ. 243. 
  • Gunston, Bill (1986). World Encyclopedia of Aero Engines. Wellingborough: Patrick Stephens. σελ. 107. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Potez στο Wikimedia Commons